1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Tillverka antenn till 155MHz jaktradio

Discussion in 'Antenner och master' started by micke-71, Oct 29, 2008.

 1. SM5DXU

  SM5DXU Well-Known Member

  Med 20 års erfarenhet i "jaktryggsäcken" har jag svårt att tänka mig något annat än den rent naturliga lösningen: Fördela de 6 jaktfrekvenserna mellan jaktlagen! Så gjorde vi på 31 MHz i nordöstra Ångermanland. Det blev inte det allra minsta tjafs jaktlagen emellan. Jag utgår ifrån att folk är lika kloka på annat håll.

  / Göstha
   
 2. SM4RNA

  SM4RNA Well-Known Member

  Nä och de flesta jägare är inte amatörer. Att låta de pilla på knapparna kan i många fall få katastrofala följder. Dessutom så har de redan ett stressmoment i.o.m. jakten och behöver inget mer att pilla med. Det ska även vara så tyst som möjligt i skogen att förbindelseprov inte är att tänka på. Till detta kommer att det finns en eller flera som hela tiden rör sig i terängen som hundförare eller drevkarlar. Sen tillkommer säkerhetsaspeketen.

  När det gäller kanalallokering så är det inte lätt. Tittar man t.ex. bara på 31MHz så har jägarna 24 kanaler, men ofta så används bara någon av de 6 kanaler som först tilldelades på 31MHz. Det är alltid någon i varje jaktlag som har en gammal 6-kanalare och vägrar investera i nytt. På 155 i de fall det förkommer här så är det säkerligen inte poppis att lämna in radion och få den omprogramerad för en 500-ing och jag är relativt säker att det är även där nån som har nån äldre apparat som inte går att programera. Och som sagt köpa ny radio när den gamla fungerar för att sitta 4 dagar i älgskogen är inte aktuellt. Det blir dyrt kött. ;)

  Det är annars intressant att få se hur radio används av användare (jägare) istället för intresserade (amatörer), även om det kan vara nog så enerverande i mellanåt....
   
 3. micke-71

  micke-71 Active Member

  Jag tror du har slagit huvudet på spiken där. Radion är ingen hobby eller intresse, bara ett verktyg som förväntas fungera utan ytterligare tanke ägnad åt den.

  Jag avskyr att sitta med halvpissigt samband. Jag vill höra och kunna höras över hela såten.

  Med flera kanaler och jag finge bestämma så hade samtliga jaktlag kanal1 fri och ockuperade de övriga. Sedan körde med dubbelpassning så samtliga bevakade kanal1. Det kan ju vara en hund, skadskjuten älg, bärplockare eller annat av intressen som man kan meddela grannarna över kanal 1.

  Kanske om par tre generatioer så.... :rolleyes:

  Mikael
   
 4. SM7CZR

  SM7CZR Old Member

  Extraknäck?

  Mikael!
  Jag tycker att du skall bli en koordinator för de olika jaktlagens frekvenser, så slipper ni en massa tekniskt strul med era apparater o antenner... ;)
  /Ingvar
   
 5. micke-71

  micke-71 Active Member

  Det är inget större problem egentligen. Men det kunde ju fungera bättre....
   

Share This Page