Tips för bygge av mobil HF antenn

SM4FPD

Well-Known Member
En mobil HF antenn består som vi vet av en bottendel en spole och en justerbar toppdel.
Toppdelen brukade man förr göra av en bilantenn, en sådan teleskopisk sak som fanns förr, som var i första hand en mellanvågsanenn för bilen.
Köpeantenner för HF har ett justerbart stålspröt men det är lite klurigt att bygga själv.

BILTEMA har faktiskt en teleskopbilantenn, tre sekitioner och för sidomontage. denna är perfekt som toppspröt för den som bygger en antenn för 3,7 eller 7,15 MHz.
59 kronor är heller ingen nackdel, att den är lätt att skruva ur foten och får en M4 gänga är oxo en fördel. Foten med bilradioantennsladden passar bäst i soptunnan, men sprötet av SS är perfekt för bygget.

Tänk på att detta förmodligen är en utdöende art och kan vara borta om något år.
Dvs har du funderingar på att bygga något, köp en eller fler nu.

Skall du bygga något som liknar en BUDIPOLE behöver du två teleskopantennern utanför spolarna.

Kommer inte ihåg längden men c:a 1,2 - 1,5 meter, kanske stämmer den på 50 MHz ??
 
Mer tips

Jula säljer ut sina motordrivna stålmåttband för 199:-/st (dom var kanske ingen säljhit)

precis som stepIR kan man montera dessa som justerbara dipoler eller som vertikaler i ett glasfiber/PVCrör och justera längd efter SWR....

i brist på tid köpte jag inga, men ide'n är kul....

ok ok ok...plåt är kanske inte det bästa valet som rf ledare......
 
Last edited:
Men pga av den platta utformingen av ett måttband får man då nöja sig med att köra endast övre sidbandet på sådana antennledare. har hört de som uppmätt mer än 22 dB dämpning av det andra sidbandet åtminstone på låga HF band. Är de graderade i tum kan det svara svårt att stämma av dem för rätt längd.
Ja det här vet väl alla som provat måttbandsantenner på bärbara 27 MHz radio, hur det då går med AM och det ena sidbandet. Däremot på 68 - 88 MHz brukar det gå bra.


En helt annan sak, är det någon som vet nån pryl där man kan hitta tunnväggiga mässingrör, 20-30 mm men lätta och tunnväggiga. Avsikten är att göra kavitetsfilter för VHF eller UHF för portabelbruk, detta skulle då utgöra innerröret i filtret. genom att använda innerör av tunnväggigt material och på så vis få låg vikt blir det mer robust. kanske en gardinstång?
 
Back
Top