Tips från Blocket, DX-ra eller TRADERA

Här har vi en kul sak, ATLAS 350XL
https://www.tradera.com/item/302069/327053507/hf-transceiver-atlas-350xl-upp-till-350w-p-e-p-
350 W Pep står det, och man skulle kunna få det med 32 A matning. Inte illa verkningsgrad det inte.
Här kan man läsa mer om radion: https://www.universal-radio.com/catalog/hamhf/350XL.html
Där står bl.a " Power output CW is 300 watts PEP input 1.5-23 MHz and 250 watts input 28-30 MHz"
Översatt: uteffekt CW 300 W Pep input, och 1,5 - 23 MHz 250 W input .
Lurigt va? Måste man då betala för effekt över 200 W?
"Uteffekt: 300 W Pep input"
Nja, det var på den tiden pep betydde ineffekt. Ett sätt för Amerikanarna att skapa större siffror vid effekt. För effekten betydde ju allt.
Liksom hästkrafter som på amerikanska bilar mättes på vevaxeln och på importerade bilar på bakaxeln. HP eller HP SAE, och en 20 andra sätt att mäta effekt med kraft på.
Nå vad får vi då ut av den här ATLAS-radion då?
50 W? 100 W? eller kanske vi får ut 150 W. En bra fråga som vi inte får något svar på. Men drar den 32 A så kanske den ger mer än 100 W på de lägre banden i alla fall. På den tiden var förstärkningen lägre och därmed lägre verkningsgrad, kanske drivsteget drar 6 A, och PA drar 24 A för att ge 100 W sen ett antal A för resten av radion fördriv etc.

Ett exempel på hur konsumenter kan luras, eller seriös marknadsföring?

De
SM4FPD
 
Jag minns när den första versionen annonserades med en filterkurva som upptog hela sidans höjd. Till höger på panelen satt en bandbreddsomkopplare med många lägen, filtret var mångpoligt av serietyp och jag antar att man skiftade kapacitanser och kanske även anslutningsimpedanser för att ge många bandbreddsalternativ. Efter något år försvann den finessen, troligen av patentskäl, och för den som inte ville ha bara en täckplatta istället erbjöds mot extra kostnad en andra VFO på samma ställe.
Uteffekten bör vara 125-175 W beroende på frekvens.

Lennart
 
Ja ATLAS filter var så otroligt branta, och hade så stor stoppbandsdämpning att de tvingades köpa annonser som täckte tidningens hela sidhöjd.

Jo, SM7CZR, radion kan låta utmärkt och även ha en god mottagare, det är den amerikanska försäljningstekniken jag tycker är lite, för oss, konstig.
Även tidigare rörstaioner hade "uteffekt" mätt i pep som var ineffekten.

Nån som sett en pep-mätare för ineffekt?????

SM4FPD
 
Jag letade upp annonsen från 1977, bandbredden ställdes med en ratt under strömställarna, inte till höger på panelen. Ratten gav 300 Hz-2700 Hz steglöst, även om bakomliggande skylt visade sex positioner. Ena halvan av vridningsvinkeln ställde USB, den andra LSB så jag antar nu att man använde sig av ett blandningssystem med ett annat filter för att få passbandsjustering.

Lennart
 
Här har vi kul saker:
https://www.tradera.com/item/302069/330868275/skarmade-potensiometrar
Han kallar dem skärmade potentiometrar, men i texten även dämpsatser.
60 Ohm duger fint för 50 Ohm anlägg.
Minns att jag köpte en sån en gång, fanns i ELFA, ev finns den kvar i nån låda.
Perfekt för den som vill göra en variabel "attenuator" för riggen.
Klarar nog ingen effekt, men kanske 0,5 W och därmed lämpliga för exiter .
Det framgår däremot inte vilket dämpniongsormåde de har, förmodligen några dB till -60 dB eller så.
De användes nog till centralantennanläggningar och liknande på sin tid. för att reglera utnivån till olika lägenheter eller hus.

de
Äss Äm Fyra Fot Peh Dahl
 
Dessa dämpsatser har impedansriktiga in- och utgångar, de fanns bl. a. i Philips signalgeneratorer och fabrikatet är Preh.

Lennart
 
En sådan här manipulator är jag lycklig ägare till: https://www.tradera.com/item/2939/330890559/morse-telegrafnyckel-vibroplex
Manipulatorn i annonsen har en av kontakterna bortvriden, men det är enkelt att vrida rätt.

Men jag har en fråga till forumet, manipulatorn har en paddel och en knopp som ser ut som den på en vanlig telegrafnyckel.
Paddel för tummen och knopp för fingern. Varför är det så? visst går det fint att manipulera med det greppet, men någon finess borde de ha varit en gång i tidernas begynnelse.
Visst var väl de mekaniska Vibroplex sådana oxo?
Man kan förstås ställa den på kant och nyckla som en vanlig handpump??

Inser att den inte är för Squeeze.
 
Tre praktiska mojänger nu på Tradera;

Den här lilla pluggen gör att radion tunar i ca 10 sek med låg effekt. Gott om tid för att ställa in den manuella antennavstämmaren:
https://www.tradera.com/item/302069...or-alla-med-icom-och-manuell-antennavstammare

En fin antennfördelare. Samma konstruktion används i SDXF:s lyssnar-QTH i Parkalompolo http://www.sdxf.se/WP/?page_id=5220 (scrolla ner lite för att se bilden på antennfördelarna);
https://www.tradera.com/item/302069...-med-5-antenner-in-och-2-rx-ut-till-mottagare

Det här behöver alla ha i sitt shack för att kolla gamla (?) koaxer ...
https://www.tradera.com/item/302069/329985891/isolationstestare-s-k-megger-
 
Ingen som visste något om detta, frågan om varför Vibroplex manipulatorer har en platta och en knapp för tumme resp. finger.

Men jag har en fråga till forumet, manipulatorn har en paddel och en knopp som ser ut som den på en vanlig telegrafnyckel.
Paddel för tummen och knopp för fingern. Varför är det så? visst går det fint att manipulera med det greppet, men någon finess borde de ha varit en gång i tidernas begynnelse.
Visst var väl de mekaniska Vibroplex sådana oxo?
Man kan förstås ställa den på kant och nyckla som en vanlig handpump??


De
SM4FPD
 
På Vibroplex hemsida skriver de under single lever paddles " ... The knob and thumb piece arrangement reminiscent of the "bug" keys is the most ergonomically correct for CW operation." - så de anser det vara det mest ergonomiska greppet.

Nackdelen kan då möjligen vara att det måste vändas för vänsterhänta.

Sen har det säkert spelat in att greppet blivit lite av deras varumärke eftersom det användes på de halvautomatiska buggarna.

SM7JKW/Greger
 
Hmmm, jag som av misstag lärde mig att sända korta med pekfingren och långa med tummen och höger hand.
Hur skall detta gå....
Det roliga är att jag sänder nästan lika bra med vänstern i den konfigurationen. (Ja måttlig fart förstås, men det skulle gå att träna upp.)
Vibroplex knopp är ändå svår att greppa på något vis som kan anses vara ett riktigt sätt. Känns som man får sätta två fingrar på knappen.
Jag sänder ingen high speed precis, så det duger fint att använda i alla fall.
Men anser de att det är ergonomiskt så är det väl ett varumärke, påståendet verkar ändå inte ha någon faktabaserad vetenskaplig bakgrund.
Ett amerikanskt försäljningstrick kanske.

Tack Greger för att du svarade och tog reda på.

Då återstår, eller uppstår, frågan om någon tycker det är så bra, och ergonomiskt??
Snabbt eller praktiskt?

De
SM4FPD
 
Den här antennförstärkaren och fördelaren finns den att köpa som byggsats ifrån Svenska
DX förbundet eller ?
 
Ett ytterligare tips, idag för de som gillar att prova olika mikrofoner till sin radiostation.
HEIL, TURNER, SHURE, MyMex etc i alla ära men en äkta LM mikrofon, det slår nog det mesta:
https://www.tradera.com/item/2939/332329124/l-m-ericsson-mikrofon-lm-ericsson
Tratt ger förstås en viss resonans i talbandet, dvs en presenshöjning som kommer väl till pass vid DX.
Trattens förmåga att anpassa luftens specifika akustiska impedans till mikrofonmembranets höga akustiska impedans gör att vi uppnår en hög verkningsgrad, dvs hög utnivå.
Jo, de kunde sådant redan förr.
Med största sannolikhet är det en kolkornsmikrofon, men ett enkelt interface som omvandlar till dagens elektretimpedans och nivå låter sig göras med några pryglar från skrotlådan.
Utgångspriset : som hittat.

de
SM4FPD
 
Ytterligare en telegrafnyckel.
https://www.tradera.com/item/2939/332811989/telegrafnyckel-morse
En sk "Swedish Key", eller "Rex nyckel".
Tillverkades av en mekanisk firma nära Svenstavik, vid södra änden av Storsjön.
Såldes i början av Radio Rex som sålde en el amatörradio i Östersund. Därav namnet Rex-nyckel. Nu är vi nog i början av 80 talet.
Senare såldes den av SRS i Karlstad, och exporterades även till både USA och Japan.
I SM såldes ganska många, svårt att vet hur många men säkert över tusen stycken. Vilket gör att många säkerligen finns där ute i stugorna.
Många kommer säkerligen fram när det skall städas efter den gamle radioamatören som gått QRT. Förmodligen hamnar många i soporna....
Nyckeln utvecklades en del under sin tid på marknaden, den blev helt enkelt snyggare och snyggare, med typskylt och möjlighet att få en mässingskylt med egen signal. Ett verkligt snyggt bygge! Tung med blyinsats i träsockeln, massiv mässing, slipad för att få rätt yta.
När tog det slut då? Ja en bra fråga, men låt mig gissa i slutet av förra århundradet. Ägaren och eldsjälen till den mekaniska industrin gick QRT. Ingen var sen intresserad att ta över mässings arbetet.
Nyckeln såldes även med en grå kåpa, av plast och blev försvarets telegrafnyckel. Rätt få sådana uppskattar jag finns kvar. Skall ej förväxlas med den gamla som hade plåtkåpa.
I USA och Japan sågs den med stora samlarögon och betingade ett rejält pris, men var en period mycket omtyckt.

Tiderna förändras och allt färre använder sådan telegrafnyckel. Men förmodligen står många sådana som prydnad eller för att generera en CW (bärvåg) vid avstämning etc.
Låt oss se vad prytteln kommer att inbringa vid auktionslutet.

Skall du använda och renovera en sådan nyckel, slipa inte kontakterna som är av silver. Använd sparsamt med kontaktspray på ett papper och dra fram och tillbaka med lätt tryck på nyckeln, oxid kommer då att lösas upp och papperet kommer att ge en lätt polerad yta. Sandpapper i detta fall är döden för produkten. Kontaktytor skall vara blanka.
Är nyckeln skitig, lägg den i varmt diskvatten och kör på med diskborste ev tandborste. Inte för länge då träet kan bli fult. Torka med hushållspapper.

SM4FPD
 
På gamla LM tiden använde vi sämskskinn som man trädde på en liten metallspatel för att rengöra kontakter.
 
Ytterligare en telegrafnyckel.
Nyckeln såldes även med en grå kåpa, av plast och blev försvarets telegrafnyckel. Rätt få sådana uppskattar jag finns kvar. Skall ej förväxlas med den gamla som hade plåtkåpa.

SM4FPD

Jag lyckades rädda en med beige kåpa som farsan hade lagt på vagnen som skulle till tippen i höstas. Lycka, då den är mycket skönare att använda än den svarta bakelitnyckeln i stål från försvarsmakten jag hade innan, även om det som oftast är min Bencher jag använder.

//Christer VAO
 

Attachments

  • 20181229_131421_resized.jpg
    20181229_131421_resized.jpg
    158,4 KB · Views: 33
Ett lite ovanligare tips kanske.
https://www.tradera.com/item/2939/349141144/elementspiraler
Vad skall man ha sådana till då?
Ja det handlar ju om effektmotstånd, ofta ser man ju frågan om hur man får tag på eller tillverkar motstånd för höga effekter.
Observera dock att här handlar det om Kanthaltråd, dv en form av kromnickel legering. Motståndet får en positiv temperturkofficient. Dvs resistansen stiger vid värme.
Avsikten är att få en vis självreglering.
Men bygger man motstånd som inte blir så varma så är det inget problem.
Med skruvklämmor kan man ansluta lämplig längd av tråden, dra ut spiralen för att passa på lämplig spole. Tråden är inte lödbar. Chrimp-kabelskor kan nog funka.
Förr kunde motståndstråd och sådana här element köpas hos Clas Olson, och jag har själv gjort lågohmiga med sådan tråd.
Med flera parallellt kan man få lägre resistans.
Med ohms lag kan man beräkna resistansen i auktionens motstånd.
Det blir förstås inte HF-motstånd, dvs INTE induktansfria.

de
SM4FPD
 
Back
Top