1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Tips på HF vertikal för 80m

Discussion in 'Antenner och master' started by SM3WSV, Apr 11, 2013.

 1. SM3WSV

  SM3WSV Active Member

 2. SM5XUN

  SM5XUN ░░░░░░░

  Som alltid finns det inga genvägar..

  Är du ute efter att exklusivt köra 80m enbart så skall du inte falla för frestelsen med flerbandsantenner, de är inte lika effektiva som en monobandsantenn.

  Jag utgår från att du skall bära antennen upp till fjällstugan då du har tittat på en liten och lätt antenn?

  MV-10 är en kompromiss utan dess like, att få ut något i luften på 160m med en 4 meter lång antenn är en utopi, då skulle det fungera lika bra eller bättre med en resonant LC-krets som man hänger upp i ett träd.
  På de högre banden fungerar den ok med begränsningar map dess storlek.

  Sandpiper har dock en vertikal för 80m som kan vara ett gott alternativ om den inte väger för mycket för att bära till stugan:
  Sandpiper V27.5 80m vertikal antenn 8.5m - Limmared Radio & Data AB

  Markmontera antennen och lägg ut radialer från basen, tjugo är det magiska talet här, ett tjugotal tunna radialer av exempelvis FK-kabel är gott nog till att börja med, färre än tjugo är egentligen för lite och låt dem inte korsa varandra eller koaxen.

  Eftersom radialerna ligger på marken är det ingen ide att att göra de resonanta, tio meter långa är enkelt och bra, bara de är lika långa eller längre än antennen är hög.
  Du kan vinkla radialerna och svänga de lite utan problem, de måste inte ligga helt symmetriskt ut från antennbasen.
   
  Last edited: Apr 11, 2013
  1 person likes this.
 3. SM3GUJ

  SM3GUJ Well-Known Member

  Det var inte någon billig "fuggel"! - £190 !
  Den är dessutom bara 4m lång, så någon vidare effektivitet kan man inte vänta sig. Då vågar jag drista mig till att berätta om en hemmagjord antenn av ett bambumetspö som jag använde i den grå forntiden. Målet då var att kunna bli QRV på 80- och 40 m från min bostad i Akalla, där jag bodde då. Idén fick jag från en gammal "The Radio Amateur´s Handbook" där det stod om "helically wound antenns". Ej att förväxla med helix-antenner. Principen som den beskrevs var att man lindar upp en halv våglängd tråd på en käpp eller liknande, så får man den att se ut impedansmässigt, approximativt, som en kvartsvågspinne. Jag hade ett fem meter långt bambumetspö i fyra delar.
  I ändarna satt det mässinghylsor med gängor som jag skruvade ihop bambumetsöet med. På den understa sektionen lindade jag på 20 m emaljerad koppartråd. Nertill var tråden inlödd till mittstiftet på en SO-239 PL-chassikontakt. Godset anslöt jag till balkongräcket av aluminium, när jag körde 80m. I den övre delen av nedersta sektionen hade jag en banankontakt. På sektion 2 lindade jag på 10m koppartråd, och på de två översta fem meter vardera. Längst ned på sektion 2 hade jag ytterligare en SO-239 chassikontakt. Övriga trådändar lödde jag till mässinghylsorna. Längst upp i toppen hade jag en ring i kraftig koppartråd, ca 1dm i diameter. När jag körde 80 meter stack jag in bankontakten i sektion 1 till mittstftet på chassikontakten längst ned på sektion 2. Matarkabeln till nedresta chassikontakten. Då fick jag 40m tråd som matades längs ner, med balkongräcket som motvikt. När jag ville köra 40m kopplade jag in matarledningen till chassikontakten på sektion 2, och kopplade in lindningen på sektion 1 till godset på chassikontakten på sektion 2 medelst en krokodilklämma. Då fick jag en vertikal dipol. Antennen monterades på balkongen. Jag bodde högst upp i ett tvåvåningshus, så alla sektionerna utom den nedersta befann sig ovanför taket. En gång när jag höll på att rigga upp antennen hörde jag en kommentar från gågatan nedanför - "får du någon fisk?" med kraftig finsk accent:D
  Denna antenn fungerade faktiskt ganska bra, och jag körde många QSO:n med den på 80 och 40 m.
  Det första försöket gjorde jag med elektrikerrör, och det fungerade dåligt. Jag kom på att det man lindar upp tråden på måste ha goda dielektriska egenskaper, så därför måste metspöet eller glasfiberstaven eller vad man använder vara fräscht.
   
  Last edited: Apr 11, 2013
 4. SM3WSV

  SM3WSV Active Member

  Tack för svar och tips! Jag förstår att det blir en kompromiss med en så kort vertikalantenn och utan radialsystem kommer den antagligen inte att fungera något vidare på 80m. Det är platsrestriktioner och enkel montering som styr mest annars hade jag byggt en vanlig halvvågsdipol istället.

  Fjällstugan har plåttak och jag har funderat på om det går att utnyttja det som jordplan, i likhet med en mobilantenn på ett biltak? En monoband skulle fungera men gärna någon som är kortare än 8.5m. Jag vill om möjligt undvika stagning.

  Jag tittade även på den här antennen som är ca 5.5m och det finns ett kit med radialer till den. SE HF-360 FIBRE GLASS VERTICAL RADIAL FREE ANTENNA 80 TO 10 METRES | eBay
   
 5. SM3GUJ

  SM3GUJ Well-Known Member

  Problemet kan ju verka vara besvärligt, men jag tycker att du borde kunna få till något som fungerar hygglgt, utan att lägga ut så mycket pengar.
  Plåttaket borde kunna fungera som jordplan. Problemet blir kanske anslutningen. Lägger du ut radialer över taket så borde de koppla till takplåtarna också. men om det räcker är ju frågan. Radialer borde du kunna smyga utmed huset, och kanske en bit efter marken också, om möjligt. Med rätt färg borde de bli rätt diskreta. Ju fler desto bättre, även om de är korta.
  Till helicalantennen som jag beskrev tidigare bör man ha en antennavstämningsenhet. Det är svårt att göra en sådan antenn med perfekt anpassning. Numera finns det ju inbyggda antennavstämmare i många riggar, och en sådan borde fungera med denna antenn.
  Andra möjligheter: det finns kanske något lämpligt träd i närheten av stugan som du kan använda dig av, och få upp en (kort) trådantenn?
   
 6. SM5XUN

  SM5XUN ░░░░░░░

  Stagning på en vertikal behöver inte bli så omfattande, det är ingen 25 mast :)
  Du kan tillverka ett fältmässigt ankare av metallnät som du rullar till en cylinder och försluter i ena änden, efter att ha fyllt påsen med stenar så syr du ihop den med en tunn vajer, shackel och kaus.
  lämpligt nät att klippa bitar ur:
  Stängselnät - Biltema

  Antennen du länkar till är en enkel vertikal pinne som kräver tuner, den är alltså inte resonant på 80m, och inte lämplig för ditt ändamål.
  Det första steget till en bra antenn är att den är resonant på det band du avser använda den på.

  Ju kortare antenn du köper desto mindre användbar bandbredd får du, att bara kunna köra mellan till exempel 3680 och 3690 gör det hela lite tråkigt,
  en tuner gör inte antennen resonant och effektiv utan den snyggar bara till SWR för sändaren så den matar ut effekt opåverkat.

  Plåttaket är inte till någon direkt hjälp, så fort du lyfter upp antennen från marken vill den ha resonanta radialer, ditt plåttak är sannolikt inte resonant på 80m.

  Du skriver att du även funderat på dipol, du får reda ut om du är ute efter att prata med LA/SM/SA/OZ eller är det DX som lockar?
   
 7. SM3WSV

  SM3WSV Active Member

  @SM3GUJ - Jag har funderat på en kortare 80m dipol som alternativ men har ingen erfarenhet av att bygga spolarna till den, inte heller vad jag kan förvänta mig för prestanda av en sådan dipol. Vad jag förstått ska spolarna sitter så långt ut mot ändpunkterna som det är praktiskt möjligt då antennen strålar mindre där och effektförlusterna blir mindre i spolen då.

  Jag har 14 meter till förfogande för en trådantenn. Jag kan montera balunen i toppen av maströret på taknocken (ca 8-9 meter ovanför marken). Sedan har jag 7 meter åt varje håll utmed ett sluttande tak. Möjligen kan jag förlänga tråden ytterligare några meter åt varje håll om jag kan böja ändarna 90 grader. Kanske är detta en bättre kompromissantenn än de vertikaler som jag har nämnt?
   
 8. SM3WSV

  SM3WSV Active Member

  @SM6XUN - Tack för fina tips. Jag avser mest köra lokalt inom Sverige och Skandianavien med 80m antennen. Jag börjar mer och mer inse att en vertikal kanske inte är lämplig ändå med de restriktioner jag nämnt. Jag har tidigare använt en 80m halvvågsdipol på låg höjd för detta med gott resultat. Nu får jag dock inte plats med en sådan men kanske kan det vara värt att satsa på en förkortad dipol? Problemet är att jag inte vet hur man konstruerar spolarna till en sådan och hur mycket jag kan korta ned antennen innan den blir helt obrukbar på 80m. Se i övrigt mitt svar till SM3GUJ vilka platsrestriktioner jag har för en sådan.
   
 9. SM3GUJ

  SM3GUJ Well-Known Member

  Tyvärr har jag själv inte byggt någon antenn med förlängningsspolar - än så länge. Men inom Delsbo Radioklubb har vi ett projekt att bygga en förkortad dipol för 80 m att användas till MKARS80 Det jag har att gå på är en text i ett nyhetsbrev som Roy SM4FPD skrivit.
  http://ham.srsab.se/Roy/Veckobrev_2011/ic-9100_slutet_augusti.pdf
  Bygg en förkortad dipol, 2 x 8,4 meter av DL-1000 tråd för 3750 kHz .
  Den blir då visserligen drygt 16 meter, i stället för dina 14, men det går ju att vika ändarna på antennen litet. I nyhetsbrevet tar han upp detta med placeringen på spolarna också.
   
 10. SM7CZR

  SM7CZR Old Member

 11. SM3GUJ

  SM3GUJ Well-Known Member

 12. SM3GUJ

  SM3GUJ Well-Known Member

  Vi får sända ett tack till Roy också!
  Tack Roy!
   
 13. SM3WSV

  SM3WSV Active Member

  Tack för ritningarna på 80 meter dipolen! Den ser inte alls svår ut att bygga och är mycket intressant:) Dock funderar jag på varför spolarna är placerade närmare balunen än ändpunkten på tråden? Det jag läst tidigare om förkortade dipoler är att man bör placera dem närmare ändpunkterna istället.
   
 14. SM7CZR

  SM7CZR Old Member

  Det där med spolarnas placering är troligen en kompromiss.
  Antennen skall helst vara så kort som möjligt men samtidigt får den inte bli alltför smalbandig. Varvantalet på spolarna påverkar också Q-värdet.

  Om du flyttar spolarna längre ut blir det fler varv och då kan du inte de använda de angivana måtten på trådarna utanför spolen.

  Kör du med Roys mått och fintrimma måtten på yttertrådarna när du valt favoritfrekvens på bandet.
   
  Last edited: Apr 12, 2013
 15. SM3WSV

  SM3WSV Active Member

  @SM7CZR . Du hade helt rätt i att det är en kompromiss när man praktiskt ska bygga antennen. Jag läste igenom Roys nyhetsbrev om dipolen och där nämner han att spolar placerade närmare balunen är lättare att tillverka själv med enkla medel för att hålla effektförlusterna så små som möjligt. Dock så noterade jag att Roy hade valt en större diameter på sina spolar och färre varv i nyhetsbrevet medan den renskrivna byggbeskrivningen i pdf:en har en mindre spoldiameter på 50mm men fler varv istället. Båda är dock fortfarande 30mikroH. Antar att denna avvikelse beror på vilket byggmaterial man har tillgängligt.

  Det ser ut att bli 80m dipolbygge idag. Jag ska bara införskaffa lämpliga 50mm PVC rör. Det verkar som om avloppsrör ofta har den dimensionen:)
   
 16. SM7CZR

  SM7CZR Old Member

  Tänk också på att inte klippa av yttertrådarna förrän du hittat rätt längd, utan bara vik tillbaka dem vid isolatorn så slipper du trådskarvar i onödan.
  Beträffande spolarnas placering skriver Roy detta i nyhetsbrevet:

   
  Last edited: Apr 13, 2013
 17. SM3WSV

  SM3WSV Active Member

  Jag tillverkade den förkortade dipolen hemma i lägenheten idag. Till spolen lindade jag exakt 45 varv RK 1.5 tråd. Jag var dock tvungen att kompromissa med resten av antenntrådarna då inte RK kabeln räckte till. Jag har gjort lödningar i spoländarna och skarvat med plastisolerad wire istället som är dragtåligare. Tog till någon extra meter i ändpunkten också för att kunna trimma den. Jag har bifogat lite bilder på antennen. Återstår att tune:a den ute i stugan nästa helg.
   

  Attached Files:

  2 people like this.
 18. SM3GUJ

  SM3GUJ Well-Known Member

  Det ser fint ut!
  Var har du fått tag i den plastisolerade wiren?
   
 19. SM3WSV

  SM3WSV Active Member

  @ SM3GUJ Tack! Jag hoppas att den kommer att fungera också:) Osäkerhetsfaktorn är att jag ersatte RK 1.5 mot 2mm plastisolerad stålwire för hela antennen utom spolarna. Byggbeskrivningen använder RK 1.5 tråd till hela antennen. Jag antar att det blir en del extra trimmning av längderna pga av det. Den plastisolerade wire:n är dock mycket dragtålig och borde tåla att hängas upp permanent. Den är nyligen inköpt på Biltema för 179 kr / 50m

  Stålwire - Biltema
   
 20. SM3GUJ

  SM3GUJ Well-Known Member

  Det borde inte påverka funktionen alltför mycket, Iofs har stål 10ggr högre resistivitet än koppar, men jag har för mig att många har testat stålwire i antenner med gott resultat. Om det påverkar, så borde antennen bli litet bredbandigare än den annars skulle ha blivit, och kanske något sämre effektivitet. Men resonansen bör inte påverkas. Den blir nog i alla fall bra mycket bättre än en kort vertikal. Tack för länken! Det kanske blir något jag också införskaffar. Kan man inte få dom att lägga på en kopparfläta innan dom plastar den? Då skulle det bli excellent antennwire.
  Ett företag som heter Willab, finns på nätet, säljer 2mm AL-tråd i 400 meterslängder. Det kan också vara bra antenntråd. Draghållfasthet ca 100 kg.
   

Share This Page