Om syftet är att lära sig grunderna i elektronik för att så småningom kunna konstruera och bygga egna apparater så rekommenderar jag att börja från grunden.
Genom utbildningen för amatöradiocertifikat som du genomgått så har du fått en första orientering om några av de vanligaste komponenterna och hur de ser ut i verkligheten och som schemasymboler. Den kunskap du har skaffat dig kan dock inte användas till något i verkligheten. Se det du lärt dig hittills som en allmän introduktion.
Verkar det kul?
Om svaret är ja, och du menar allvar med att gå vidare så rekommenderar jag boken KONCEPT för Radioamatörcertifikat som kan köpas från SSA för en billig penning.
När du köpt boken och bläddrar igenom den första gången kommer du att konstatera - oj, vad invecklat, detta klarar jag aldrig.
Men om du tar dig tid och börjar läsa boken från sida 1 och sedan arbetar dig igenom kapitel efter kapitel så kommer du till slut att ha lärt dig tillräckligt mycket för att förstå det mesta inom amatörradiohobbyn. Du kommer också att kunna bygga ihop egna apparater utifrån dina egna önskemål. Du kommer att kunna modifiera radioapparater och även reparera dom om de går i sönder. Det som boken omfattar är i stora drag det som krävs för ett amatörradiocertifikat i många andra länder.
Nu vet jag av erfarenhet att knappt någon mäktar att ta sig igenom en sådan bok för egen maskin. Å andra sidan finns inga bra genvägar om du verkligen vill lära dig grunderna och på sikt komma vidare.
För att du skall få reda på om du verkligen är tillräckligt intresserad och motiverad (det vet du inte ännu) så är byggsatser som NFT föreslog en utmärkt inkörsport. Börja med att välja något enkelt, vad som helst. Stirra dig inte blind på att det måste vara en sändare. Syftet var ju att få en inblick i elektroniken inte att bygga en sändare.
Elektrokit har ett bra sortiment kul byggsatser. Beställ några sådana och sätt fart. Du kommer att lära dig att läsa schema, tolka komponentsymboler, identifiera de olika ingående komponenterna, montera dessa på rätt sätt, löda och ev felsöka om ditt bygge inte fungerar.
Ett tips när du bygger ihop dina första projekt är att arbeta metodiskt och mycket långsamt. Kom ihåg att syftet är att lära sig grunderna i elektronik, inte att bygga t ex en färdig sändare eller en elektronisk tärning.
Utöver att följa byggbeskrivningen kan du studera varje komponent, kontrollmät motstånden och lär dig mer och mer.
Var det kul?
Fortsätt jobbet med att bygga in kortet i en liten plåtlåda. Köp en box eller bocka till en egen. Under tiden du funderar på hur boxen skall se ut och vilka uttag som behövs lär du dig mer och mer.
Använd boken KONCEPT som uppslagsverk. Försök att finna de avsnitt i boken som behandlar saker och komponenter som omfattas av byggsatsen. Då lär du dig ännu mer och det blir roligare att lära.
En viktig sak innan du sätter igång är att skaffa bra verktyg. En enkel lödstation, lödtenn, sidavbitare, pincett, kanske ett förtoringsglas, några skruvmejslar och andra smådetaljer är bra att ha. Ordna till en fri yta på ditt skrivbord och se till att ha bra belysning.
De första byggprojekten kan du köra på batterier men sedan bör du skaffa dig ett nätaggregat av något slag. Även sådana finns på Elektrokit för en billig penning.
Hur låter detta Ozgood, är det vad du vill och önskar?
/Bengt