Trasiga kondingar!

SM2OWW

Well-Known Member
Skulle skruva ihop lite prylar och inser för sent att de bifogade skruvarna är för långa, dom bottnar och då lossnar infästningen...

KondingarTrasiga2.jpg

Nu kanske det var lika bra för jag blev fundersam på hur dom egentligen sitter fast, såg ut som att dom var limmade! Provade att ohm-mäta på den sida som infästningarna sitter kvar, på den ena så har infästningen kontakt med skivan men på den andra har infästningen inte kontakt med skivan.

Är det ledande lim som gäller eller går det att löda fast infästningarna eller är det bara att börja leta efter nya...?
 
De här anslutningarna är fastlödda i försilvringen på keramiksubstratet.
Det är ganska troligt att silverskiktet lossnar om man försöker löda fast
anslutningen.

Att limma är ganska utsiktslöst, helt enkelt därför att limmet leder högfrekvens för dåligt.
 
Tektronix klassiska oscilloskop var uppbyggda med keramiska lödlister, där varje urtag var försilvrat i samband med tillverkningen, och där man sedan lödde fast komponentben/motsvarande direkt i den försilvrade keramiken. Mycket viktigt var dock att använda silverhaltigt lödtenn (Tektronix tenn innehöll 3% silver, och självklart skickade fabriken med en liten rulle som satt monterad inuti oscilloskopet :) för eventuella reparationer...)

Då kondensatorfabriken uppenbarligen lyckats löda dit anslutningarna från början, så är det inte helt otänkbart att det skulle gå att laga genom att löda fast dem igen. Nu ser det tyvärr ut som att silverskiktet mekaniskt brutits bort från kondensatorn, så kapacitansen kommer nog att bli något lägre. Det skulle även behövas en anslutning med större diameter, så man säkerställer anliggning med det kvarvarande silverskiktet. Det är nog heller inte lönt att sitta och peta på det med en lödkolv, utan det hela behöver nog staplas ihop, till exempel vertikalt, med en klämma eller vikt, och lödas i ugn eller kanske eventuellt med varmluft. Motstående anslutning lär troligtvis smälta samtidigt, så den behöver man också hålla reda på.

Det minst dåliga alternativet är nog att leta rätt på en hel kondensator, de är inte alldeles ovanliga. Även en felfri kondensator är dock ömtålig, det är ju mjuklödning det är frågan om, och en mjuklödd förbindning håller inte för särskilt stor belastning, varken momentant eller över tid, lodet kallflyter och lödfogen brister till slut.
 
Last edited:
Om man använder silverlegerat lödtenn med låg smältpunkt samt
värmer med varmluftspistol så kan det finnas en chans.

Det är även troligt att tillverkaren också först satte fast förskruvningen med någon form av "limning" eller sintring för att avlasta silverskiktet.
 
Last edited:
Back
Top