två sändare på samma frekvens? vem "vinner"

grebnarg

Active Member
sitter och lyssnar på en repeater i stockholm där nån verkar sända en tyst bärvåg bara för att jävlas... Men varför blir det tyst då? om två sänder på samam frekvens vilken vinner? trodde det var så att den bärvåg som moduleras liksom skulle höras över den som bara är tyst, men så verkar det ju inte vara. Beror det på signalstyrkan? Den tysta bärvågen är mycket starkare än repeatern, fast kan ju bero på att den kanske är närmare mig här i uppsala också. Är det olika beroende på om det är AM eller FM?

//david
 
FM modulering har en speciell egenskap i att den starkaste signalen helt eliminerar en svagare signal på samma frekvens. Det räcker att den är några få dB starkare för att helt släcka en annan signal.
Det här brukar man kalla för "capture effect"
 
"Capture effect" eller "infångningseffekten" är beroende av modulationsindex och kanalbandbredd.
Den blir mest påtaglig när deviationen och därmed kanalbandbredden är stor jämfört med moduleringsfrekvensen.
Med "smalbands-FM" är den mindre märkbar.

Beskrivningen tyder på att störsignalen ligger på repeaterns utfrekvens och då kan nivåskillnaderna vara påtagliga hos mottagaren.
Om signalen i stället skulle finnas på infrekvensen kommer bara resultatet från förhållandet mellan nyttosignal och störare att sändas vidare på utfrekvensen.

AM klarar betydligt mera signal på samma frekvens innan en svagare signal helt trycks ner. Detta är ett av argumenten för att behålla AM för flygradiokommunikation.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
AOM skrev:
AM klarar betydligt mera signal på samma frekvens innan en svagare signal helt trycks ner. Detta är ett av argumenten för att behålla AM för flygradiokommunikation.

Jag skulle vilja påstå ... Mera OMODULERAD bärvåg på samma frekvens...
Så fort man har modulering på den störande bärvågen (AM avses) blir det fort den starkaste som vinner
 
AM-detektorer är för det mesta någon form av enveloppdetektor, och då blir resultatet samma.
Undantaget är om AM-detektorn är en synkrondemodulator, då kan störsignalen påverka återvinningen
av bärvågen genom den faslåsta slingan.
Vid större frekvensskillnader mellan nytto- och störbärvågor får man dessutom en svävningston mellan signalerna.
Denna påverkar också nedsättningen av uppfattbarheten.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
störningnen var på repeaterns infrekvens. det var en kille som mest pratad om allt möjligt hela tiden, men så fort nån ville svara honom så kom den tysta bärvågen istället så allt blev tyst. 0,6 Mhz under utfrekvensen. lyssnade med sdr-sticka så det syntes tydligt att den tysta störning var mycket starkare än repeatern här hos mig i uppsala.

ibland hördes nåt som skulle kunna vara en blandning men oftast blev det alltså bara helt tyst.

Repeatern låter och ser lite lustig ut i sdrsharp för det liksom brummar starkt om den och bärvågen "darrar", kan det va en sub-ton?
 
Back
Top