TYT TH-F5, problem med aktiva hörselkåpor

SM6CJB

Well-Known Member
Hej!
Innehar en kinaradio av typ TYT TH-F5. Denna beter sig konstigt när jag försöker använda den med aktiva hörselkåpor.
Om jag försöker använda den tillsammans med sådana inträffar följande:
När jag slår på apparaten med kåporna anslutna, börjar den efter 13 sekunder ge ifrån sig ett ploppande eller knäppande ljud. Tiden är densamma varje gång. Plopparna kommer med en sekunds mellanrum.
Jag har provat detta med två hörselkåpor av olika typ och ålder. Samma sak inträffar.
Har också provat med hörtelefonen från en gammal mobiltelefon. Då fungerar allt normalt, och det inträffar heller inte när jag lyssnar via apparatens inbyggda högtalare.
Någon som har en teori?
 
Kan vara att det krävs en resistiv belastning för att radion ska kunna förstå att det har anslutits något i hörlursuttaget. Lasten som utgörs av de aktiva hörselskydden uppträder måhända mer som en kapacitans. Prova att parallellkoppla ett motstånd på 100 ohm eller så, över de aktiva hörselskydden för att se vad som sker.
 
Last edited:
Hej
Jag har upplevt två olika problem när jag använder handapparater eller mobilstation tillsammans med aktiva hörselskydd.

Det ena beror på att många radiostationer har squelchen kopplad så att ljudet "bara" hindras från att nå audioslutsteget. Slutsteget har alltid "full" förstärkning/volym och alla små pulser/knäppar når högtalaren med full styrka. Detta hörs väldigt tydligt om man lyssnar med lurar men märks inte lika tydligt när enbart högtalaren är inkopplad.

Det andra beror på att de enklare konstruktionerna av aktiva hörselskydd inte har oberoende högtalare/signalvägar för omgivningsljud eller externt ljud. De förstärker även ljudet från den externa ingången vilket kan upplevas som att de dels är brusiga och dels att det är svårt att höra radions ljud för brus och knaster.

Kombineras en radio med sådan squelch och ett par enkla aktiva hörselskydd kan det bli plågsamt att lyssna på radio för allt oljud som plötsligt hörs.

Kostar man på sig steget bättre aktiva hörselskydd där audiofunktionen beskrivs som att "den externa kommunikationen och de nivåberoende funktionerna är oberoende av varandra" minskar problemet.

Det kan även vara bra att koppla in en dämpsats mellan radion och lurar/aktiva hörselskydd.

Jag har med framgång provat 100 ohm i serie med signalen och 10 ohm tvärs över som grundbelastning. Detta ger en grunddämpning som även gör att volymkontrollen blir lite lättare att använda när man lyssnar med lurar.

73 de SM7NTJ Lorentz
 
Det kan även vara DW och D.WAIT som ger "puffljud" vid fel belastning av hörlursuttaget.
Dvs kolla inställningarna för DualWatch och tiden som är inställd för att återstarta scanning.
Stäng av/ändra dessa för att se om de har ngt med saken att göra.
 
Tack för era kommentarer!
Nu är det löst!
Inspirerad av TDX gick jag in i menyerna för att kolla på DW. Det visade sig inte ha något inflytande på fenomenet, men då gick jag vidare och hittade en batterisparfunktion, som var inkopplad. När jag kopplade ifrån denna upphörde problemet!
Batterisparfunktionen uppför sig tydligen så att den temporärt kopplar ifrån mottagarkretsarna när ingen signal tas emot, allt enligt instruktionsboken.
Varför detta ger ploppar i lurarna är fortfarande ett mysterium för mig, men nu vet jag åtminstone hur jag slipper fenomenet.
 
  • Like
Reaktioner: QTP
Att slå från och till LF-steget ger "plopparna" - det blir som att gör norsk reset på ljudförstärkaren. Spänningsflankerna torde ge en utsignal/flank till lurarna som borde låta som det beskrivna ploppet.
 
Norsk Reset = slå av och på spänningsmatningen för att starta om med nollställd funktion.
 
Back
Top