Udda antenner

Börjar bli nyfiken jag med. Tror dock att det är ett spröt på fönsterblecket.. Vi får väl fråga? Men varför förstöra en bra diskussion med fakta? ;)
 
Bilantenner för våra lägsta amatörband, ex 3750 kHz är det få som pysslar med numera tyckr jag.
Få tillverkare, förr var det ju Hustler, Hygain G-whip som gällde, plus många fantasikonstruktioner hos radioamatörer.
Kanske våra riggr är för stora för dagens bilar???? Njae, när det var riskokare som FT-101, FT-277, TS-510 etc var ju bilen tillräcklig.
Jag minns när IC-701 kom så var det en mycekt stor aktivitet mobilt på 3750 kHz.
Klart att stördimman som många ahr numerma gör att de inte hör de mobila stationerna.
Sen är det väl svagare konditionern numera oxo.

Jag minns en bok jag hr från ARR L som halar om mobilkörning på HF. Där finns allt för att beräkna och bygga antenner för ändamålet.
Minns även en artikel i nån tidning: vill du har 10 dB mer från mobilantennen? var rubriken.
En stor spole med högt godehetstal, samt en rejäl topphat, har för mig närmare en meter i radie.

Bilarna är kanske för små numera??

Sen har vi ju bilarnas störningar som i mång all är värre än forntida tändstörningar.
Hur det låter i en elbil vet jag inte, men den innehåller ju en inverter i klass med en större solcellsanläggning, dock inga optimerare..

Kanske det inte är på modet att bygga mobilanenner för HF? Har själv en del spolar jag har gjort för att göra experiment med.

Minns en amerikansk firma som gjorde HF antenner för bruk i arktis, Island, Grönland, och norra Danada, och där gäler ju låg frekvensbnd. De hade bilder som visade anenner med jättelik spole, det är ju i stor mån spolen det hänger på. Men när spolen blir 100 - 150 mm i diameter, och en 500 mm lång ja då sticker det ut.

Det kan vi kalla udda antenner.

Vore kul att höra om några kul byggen här?

De
SM4FPD
 
Här har någon försökt sig på att göra om den kortvågsantenn för RA200 som satt på taket på RAPTGB 9033 till en 27 MHz antenn. Det obearbetade orginalet fungerade nog bättre.


//QRP
 
Mobilantenner för 144 kan ju se olika ut. Jag har sen 1992 till och från haft en visp på taket, en vändkorsantenn med två utdragna helvågslopar. Premiärturen var till VHF-mötet i Ängelholm och senast i sydöstra Norge. 2018 fångades den på bild i Kalundborg, se https://vushf.dk/the-cars-of-the-nordic-vushf-meeting/img_4879/. Vid VHF-mötet mellan Hamar och Elverum för många år sen jämförde jag och Morgan vispen och hans halo, vispen var bättre alla gånger. Simulerat gain är -0,5 dBd med lågt rippel runt horisonten, i praktiken är det lite mer rippel, förmodligen för att loparna kopplar till varandra.
Runt år 2000 hade jag haveri på 2 m-antennen hemma och satte upp vispen på skorsten. Det blev 3 nya rutor med den, bl a en våt öster om Färöarna via norrsken.
Den är dock för endast ett band. Bland bilderna från Kalundborg finns även antennparken på Ivan OZ7IS bil, den går inte av för hackor!
/Jan
 
Lite från ämnet, jag har visst lyckats samla alla mina någorlunda moderna Saabar i forumet också:
https://ham.se/threads/nac-portabelt-2018.25958/ den blå
https://ham.se/threads/nac-portabelt.25728/ den vita
https://ham.se/threads/nac-fran-jp61.25669/ den gröna
https://ham.se/threads/nac-portabelt.25381/ den gula en bit ner
Den gröna 1993 sug 2,0l som användes till JP61 har gått hädan. De övriga tre är i trafik och står på gården. Vit 1990 sug 2,3 l, blå 1996 ltt 2,0 och den "gula" 1997 ltt 2,3 l.
De som inte är med är ett par 99 där senaste såldes 1991, och första bilen en 95 2t från 1964.
/Jan
 
Kommer ihåg att den gode SM5EFP åkte runt med en sådan "visp" på taket på sin bil. Det var på slutet av 70-talet, det var den första antenn jag byggde för att köra på VHF, har även på senare år byggt ett par som använts i stugan.

Lars-Erik sade att han hittat den i en Kanadensisk amatörradio skrift.

Lasse - SM4JIM beskrev den i Ösa-bladet, Örebro amatörernas medlemsblad.
 
Jag har för mig Lasse EFP hade runda element. Det ger lite lägre gain och mer rippel runt horisonten. Jag såg nån artikel i QTC i början av 80-talet om utsträckta quad-element och satte ihop det med vändkors. Looparna gjordes på bruket av oljerör, kanske 1984, men fick inte till matningen. Gammamatningen fick jag först inte till, det dröjde till våren 92 innan det blev av. Justerade till bra SWR i var loop innan ihopkoppling med kvartsvåg RG58 i ena och kvartsvåg RG59 i båda innan sammankoppling. Simuleringarna skedde långt senare.
/Jan
 
Visst, det var cirkulära element i Lars-Eriks version. Hur pass långt gick du från cirkeln i dina element?
 
Antennen syns i länken i inlägg 30. Den är ungefär dubbelt så hög som bred. Omkretsen är en våglängd.
/Jan
 
Back
Top