Av tradition så har radioamatörer, och för den del andra radioanvändare, ofta använt "or by any other way of showing it" för att ange sin geografiska position. Man har aldrig varit "tvungen" att använda lat/long, utan kunnat använda det som legat närmast till hands och som passar i sammahanget.
Ett representativt exempel ur min egen praktik är när ett SAS-flygplan över Nordatlanten anropar Stockholm Radio på detta sätt: "Stockholm, Stockholm, this is Scandinavian 1234 over 30 West on 11345".
Då vet operatören i land att den ska rikta antennerna rakt västerut eftersom positionen ligger på Atlant-rutten ungefär halvvägs och
att det kanske går bättre på 13342 ifall det skulle bli marginellt på den ursprungliga frekvensen.
Generationer av radioanvändare har gjort på liknande sätt; man kan ta exemplet att någon svensk båt utanför Sydamerika anropar Göteborg Radio SAG på telegrafi: "SAG SAG SAG DE SDRB SDRB K".
Anropet hördes lite dåligt på en rundstrålande antenn, så operatören svarar "SDRB DE SAG QTH?". Telegrafisten inser nu att han missat att inkludera sin positionsreferens i anropet, t.ex. D14.
och svarar nu med "QTH D14 D14" så att landoperatören kan välja antenner för både sändare och mottagare samt kanske även föreslå en bättre frekvens.