Varför så sällan push-pull i slutsteg?

SM0GLD

Vänsterhänt
Har kollat upp massor av PA-konstruktioner på nätet.
På VHF och UHF används väldigt ofta rör i "push-pull"-koppling men på HF är det nästan uteslutande "single end"-koppling.

Varför väljer man "single end" när man ändå ofta har två rör i parallell?

/Micke
 
Beror nog på att man vill täcka de flesta banden på kortvåg med samma slutsteg, vilket kan vara knepigt att få till i push-pull koppling. Har sett bredbandskopplade push-pullsteg med rör (tex det här http://www.qrp4u.de/docs/de/PL519/index.htm), men de är nog inte så vanliga.

Har en fråga som anknyter till ämnet, och det är om någon sett push-pull slutsteg i den den form som PA0FRI beskriver på sin sida om S-matchen?

/Arne
 
Last edited:
Orsaken är i korthet att på VHF och högre så får man en mycket bättre dimensionerad
resonanskrets om rören sätts i push-pull. Då kommer utgångskapacitanserna att sätta sig i serie i stället för i parallell. Detta gör det lättare att ordna ett mer lämpligt belastat Q-värde.

För en given utgångskapacitans för 1 rör blir den resulterande kapacitansen i resonanskretsen 4 ggr mindre i push-pull koppling jämfört med parallell, vilket medför ett bättre LC-förhållande.

Det finns dock undantag, det kanske bäst kända är K2RIW 432 MHz PA-steget med 2 4CX250 i parallell.

När högeffekttransistorer används blir det nödvändigt med push-pull även genom att utgångsimpedanserna är så små. I push-pull sammansätter de sig i serie, vilket ger lättare realiserbara utgångstransformatorer.

Jag har själv inte sett något sådant PA, men principen bör fungera så länge som anpassningsområdet är tillräckligt stort i filtret.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Har en fråga som anknyter till ämnet, och det är om någon sett push-pull slutsteg i den den form som PA0FRI beskriver på sin sida om S-matchen?

/Arne

Jag gillar den kopplingen och är väldigt sugen att prova.


Tack NFT och AOM för nyttig info.

/Micke
 
Back
Top