Varning för lågenergilampor.

Man kan använda ringkärnor, rörferriter eller en ferritstav och linda på lämpligt antal varv av en tunn koaxkabel men som naturligtvis måste tåla den effekt som sändaren har.

Börja med att läsa igenom t ex detta dokument. Där ges ett antal exempel på praktiskt utförande samt tips om var och hur sådana strömdrosslar kan kopplas in.

Observera dock att samtliga kablar som lämnar radiorummet måste förses med sådana drosslar. Inklusive ev manöverkablar som bör vara skärmade.

Utöver detta så gäller jordning av kabelskärmarna ute vid masten eller om möjligt utanför fasaden där kablarna lämnar huset. Men allt detta har vi berört i detalj tidigare.

http://www.yccc.org/Articles/W1HIS/CommonModeChokesW1HIS2006Apr06.pdf

/Bengt
 
Det finns således lösningar i sikte för dig.


Hej Bengt och tack för din info och goda råd! En drossel har jag gjort, fast troligen otillräcklig med bara en ringkärna. Vad jag närmast ska försöka göra är att bygga/införskaffa en antenn som är i resonans och få den en bit bort från huskroppen.

/Wille
 
Wille, du skriver att du har S8-S9 störningar enligt S-metern på 40 och 80 m.

För att börja i en ände, så kan man inte vara säker på att S-metern visar ett korrekt värde. Det är mycket vanligt att svaga signaler lyfts upp ordentligt vilket betyder att de flesta signaler man hör på banden pendlar mellan S7 och kanske S9+10 dB eller så. Detta skrivet bara för att peka på en av många vanliga "felkällor" när man bedömer störningsproblem.

Du skriver att du provat med en ringkärna. Låt mig då kontra med att den dämpning av störströmmarna på koaxialskärmen du kan få med en sådan lösning i praktiken hamnar i spannet 0-20 dB. Det finns en uppsjö av olika kärnmaterial som har olika egenskaper på olika frekvenser. En del material är avsedda för just avstörningsdrosslar medan andra är avsedda för andra ändamål. Dessutom har varvtalet betydelse och generellt gäller få varv på höga frekvenser och fler varv på låga frekvenser. Det är mycket svårt att få till hög dämpning på ett stort frekvensområde som t ex täcker 1.6-30 MHz men fullt möjligt mellan t ex 3.5-10 MHz.

Om man saknar egen mätutrustning för att verifiera funktionen och effektiviteten av sina egentillverkade drosslar så finns stor risk för att man hamnar fel.

Vid all störningsbekämpning gäller att arbeta metodiskt och systematiskt utesluta potentiella störkällor eller kopplingsvägar. Du skriver att du kopplat bort alla apparater i din egen lägenhet m m.

Som jag påpekade i mitt tidigare inlägg så finns det två möjliga kopplingsvägar. Antingen direktstrålning från en störande apparat eller ledningsbunden störning som t ex kan fortplanta sig via belysningsnätet eller andra kablar som står i förbindelse med din transceivers chassie eller antennjord.

Direktstrålning från en apparat kan vara svår att få bukt med men direktstråling på så låga frekvenser som 3.5 och 7 MHz är ytterligt sällsynt. Du kan därför utgå ifrån att störningarna är ledningsbundna men samtidigt är det viktigt att ha i minnet att de ledningar som är kopplade till en störande apparat fungerar som sändarantenner och därmed kan hjälpa till att smitta ner sin omgivning med ett moln av störningar.

Det du kan och bör prova är att köra din transceiver på en ackumulator och bryta bort ALLA kablar som är kopplade till stationen UTOM antennkabeln. På så sätt bryter du effektivt upp en möjlig kopplingsväg nämligen den som de ledningsbundna störningarna följer. Om din S-meter sjunker till ett lägre värde, låt oss säga från S8 till S4 så betyder det i klartext att en väldimensionerad strömdrossel på antennkabeln kan sänka störningarna till i bästa fall S4. Aldrig mer än så.

Om störningarna inte minskar alls när du kör transceivern på ackumulator så kan du utgå ifrån att störningarna är strålade och når din antenn via luften. Det finns då två vägar att gå. Antingen identifierar du störkällan och stör av denna. Det är alltid det mest effektiva. Problemet här kan vara att störkällan i själva verket är många olika apparater och det är inte heller säkert att du vare sig kan finna dem eller ens får tillträde till apparater som finns hos grannar eller i fastigheten. Det kan mycket väl vara en felaktigt installerad fläktutrustning med frekvensomriktare etc där det är vanligt att man sparat pengar genom att använda oskärmad kabel eller helt enkelt låtit bli att installera de medföljande avstörningsfiltren. Mycket vanligt eftersom installationen blir billigare och firman kan tjäna mer pengar på kuppen.

Den andra vägen du kan gå är att flytta bort antennen från den nedsmittade radiomiljön. Exakt hur långt bort man behöver komma är vanskligt att säga. Men om antennen hänger bara några meter ifrån fastighetens tak eller den elinstallation som finns i närheten så har man små möjligheter att lösa sina problem. Vid 10 m avstånd börjar man komma bort ifrån den omedelbara stördimman och störnivån kan minska ordentligt. Vid ytterligare ökat avstånd minskar störningarna ytterligare men minskningen blir sällan särskilt stor.

Så du får börja med att strömförsörja din transceiver från en ackumulator. Notera noga S-metervärden före och efter. Slå av huvudströmmen till din egen lägenhet. Notera S-metervärde. Fråga grannarna om de vill slå av sina huvudbrytare. Kolla med fastighetesskötaren om han kan lockas till att bryta bort fläktar och olika våningsplan etc.

Hjälper inte något av detta så kanske du kan flytta antennen längre bort från fastigheten.

Du kan läsa mer om störningsbekämpning och trix i en artikel jag skrivit i ESR Resonans nr 4/2009.

http://www.esr.se/resonans/ESR%20Resonans%204%202009.pdf

Läs också det dokumentet jag rekommenderade åt Harry SM1OII.

/Bengt
 
Last edited:
Back
Top