Vertikala teleskop antenner

SM5DRY

Well-Known Member
Efter att ha läst ett tips här på ham.se så köpte jag två st. vertikala teleskop-antenner från Ali express enligt denna annons:

Telescopic Antenna 5.6M/18.4FT GP For DIY Shortwave Radios For Yagi Antenna M10​

Kvaliteten verkar vara hygglig fast det blev ju något dyrare än vad jag trodde. Hoppfälld är antennen cirka 55 cm lång och utdragen är den 5,6 m. Tur att jag har ett långt vardagsrum när jag drog ut den! Min tanke är att göra några QRP prov dels med en dipol och dels med en vertikal monterad på någon slags tripod. Jag har ännu ej tänkt ut de mekaniska lösningar som erfodras för dessa experiment. Tanken är ju att anpassa längden på antennerna efter något av banden mellan 20 - 10 m. I botten på antennsprötet finns en gänga på 10 mm.
Om någon har bra förslag på erfoderliga mekaniska lösningar så tar jag tacksamt emot detta!
 
Ändmatad vertikal koaxialdipol, kan det vara något?
Du kan få en ritning om du vill. Min är 6m lång med 75 ohms koax.
 
IMG_4484.JPG
Dessa mått gäller för 14MHz. Jag använder ett biltema fiskespö ihop med ett rör som jag sticker ner i marken och sedan trär en golvopp i på vilken jag sedan trär spöt på. Antennens nedre del hamnar ungefär 1,7m ovanför marken.

Hur man löser ihopsättningen och med vilken typ av bärare för tråd och teleskop-topp av antennen är ju upp till var och en att lösa. Den övre delen av antennen som utgörs av ett teleskopspröt får jag justera längden på om jag ska köra på 24-28MHz och då är inte den 4m långa tråden som ihop med de två nedre teleskopspröten inte inkopplad och då måste jag skjuta ihop det övre teleskopsprötet till rätt SWR. På tex 21MHz är de två nedre teleskopspröten helt inskjutna. De till sammans med den 4m långa tråden är sk loading wires. Det ska nämnas här att konstruktionen är gjord av Bengt/SM7EQL där han använde en 60Ohms kabel. Jag har provat mig fram till vilka längder själva den övre delen av antennen ska ha ihop med loading wires och behöver då inte ha med mig SWR mätare.

Har man en modernare rig med inbyggd SWR-mätare blir det enklare, jag har min K2:a ihop med den här antennen.
Jag kan komplettera med ingående bilder senare.
 
Intressant antenn! Men nu har jag ju investerat i teleskop antennerna som jag kan justera mellan 55 cm och 5,6 m så det vore kul att använda dom. Måste skapa ett bra fäste dock.
 
IMG_4485.JPG
Här är antennen med strömdrosel och loading wires i form av två teleskopspröt och toppen av antennen med sitt teleskopspröt.


drossel.jpg

Detta är själva strömdrosseln med en kärna som suttit i en switchreluctans styrning, vet inte exakt vilket material men har mätt upp att comonmode funktionen är ok.

20240625_141049.jpg

Här kopplas loading teleskopspröten på BNC-kontakterna och en vanlig banankontakt för den 4m långa loading wiren.

20240625_141150.jpg
BNC-kontakten är gjord så att sprötet har kontakt med aluminiumplåten som sitter på strömdrosseln.

rör.jpg
Detta är röret som trycks ned i marken och som sedan golvmoppen träs över på. Det är en brotsch som "sputspets".
 
Last edited:
Intressant antenn! Men nu har jag ju investerat i teleskop antennerna som jag kan justera mellan 55 cm och 5,6 m så det vore kul att använda dom. Måste skapa ett bra fäste dock.
Bara att köra på då! ;)
 
Hej
Bra förslag! Tack för det! Ska göra lite grundläggande tester först ute på landet. Jag har redan några passande grejor. Kanske jag beställer från Ali senare. Det verkar ju billigt när man ser Ali's annonser men med frakt och tullavgifter blir det nästa dubbelt så dyrt innan man kan hämta grejorna.
 
Det är ej längre som förr med extra pålagor som moms och avgifter när grejorna kommer till Sverige. Det du betalar på Ali är det hela.
 
Nja, två antenner kostade 235,34 :- och totalt blev det 405,15.

Subtotal kr235.34

Total Kr 405.15

VAT included
 
De är duktiga på att dölja fraktpris o vad som ingår. Man får kolla flera ggr vid betalning så att allt man tror faktiskt ingår.
I Sverige tillkommer dock inget sedan ett par år. Post & tull har ingen kapacitet för alla kinapaket och AliExpress o alla andra måste därför lägga på svenska avgifter i priset från början om de skall få sälja till svenska kunder alls.
IMG_7354.jpeg
Den kom i min brevlåda idag. Jag har inte betalat ngt mer än de 1288kr då för 3 veckorsedan när jag gjorde beställningen på Ali.
Klickar man upp den nu på Ali är den dock mkt dyrare.
.IMG_7355.png
 
Ja, det är sant det du säger om Ali priserna! Jaså, du köpte en mini VNA. Jag har själv använt en nanoVNA i ungefär ett år. Otroligt användbar faktiskt. Lycka till med den!
 
Back
Top