VeteranLjuddagen 2023

SM7EQL

Kortvågs- och UKV-tekniker
VeteranLjuddagen 2023

Hörby Radioförening HRF, i samarbete med Experimenterande Svenska Radioamatörer ESR, inbjuder till en dag på temat nostalgiska ljud.

VeteranLjuddagen 2023 arrangeras lördagen den 2:e september kl. 10.00–15.00 i Hörby Radioföreningens lokal och i parken vid
kulturhuset i Östra Sallerup, Hörby. Se föreningens hemsida www.horbyradioforening.se för vägbeskrivning.

Program:

10.00 Visning av Hörby Radioförenings museum.

10.00–12.00 Anbudsauktionen på eget och inlämnat gods pågår.

11.00 ”Ladies Program” Guidad visning av 1600-talsparken. Se www.karlxistenar.se

Gemytlig samvaro med möjlighet att köpa fika i Kulturhuset. Korvgrillning i parken. Visning av

utställda ”klenoder” i utställningshallen.

13.00 Föredrag ”Paraply-Mårten och hans radiosändningar i Malmö”, Anders Widell

13.30 Föredrag ” presenteras senare

14.00 Föredrag ” presenteras senare

Bytesstund hela dagen. Ni som har ljudprylar, t.ex. radio, grammofon, bandspelare, telefoni, telegrafi, amatörradio och närbesläktat att avyttra är välkomna att byta eller sälja. Vi ordnar detta direkt från bilens baklucka. Det är möjligt att boka en ”regnsäker” plats i ett av tälten.

Ingen anmälan behövs. Gratis inträde! Inga parkeringsavgifter!

Besök www.veteranljuddagen.se för mer information om bland annat tältbokning, klenodutställning, inlämning av auktionsgods och försäljning av radiorör!

Hörby Mellanvåg på 1179 kHz kommer att vara igång under VeteranLjuddagen.

Välkomna till en trevlig dag med många nostalgiska ljudupplevelser!
 
Ang föredraget om Radiopionjären Paraply-Mårten i Malmö så gjorde SR P1 ett program om honom 1983 och som finns på YouTube.


I slutet av programmet siar de medverkande lite om teknikutvecklingen och framtidens digitala ljudradio. Med tanke på att det var 40 år sedan programmet producerades så får man väl säga att deras spåkulor var välputsade. :)

Föredraget på VeteranLjuddagen innehåller bilder på den hembyggda mellanvågssändaren och studion från 1929-talet.
 
UPDATE:

Hörby Mellanvåg på 1179 kHz är i luften fr o m den 25 augusti kl 12 och kommer att vara igång kontinuerligt dygnet runt några veckor framåt. Vi kör den traditionella testslingan med "visselgubben" och stations info och ID på engelska fram till lördag morgon då det blir lite mer blandad kompott med gamla tiders musik från stenkakor och framåt.

Tilldelad anropssignal för mellanvågssändaren är SBH, den samma som tidigare tillhörde Hörby Rundradiostation. Antennen är en lågt hängande kvartvågs L-antenn med några få kvartvågsradialer, vilket beräknas ge i häradet 0,5 W e.i.r.p. (equivalent isotropically radiated power) men liksom tidigare år ändå räckt till för att höras ända till Norrland. Markvågen når 3-5 mil på en ordinär bilradio och täcker med nöd hela Skåne om man lyssnar med en bättre mottagare och befinner sig i en helt störningsfri miljö och nöjer sig med att precis uppfatta vad som sägs och spelas.

Bäst chans att höra sändaren via rymdvåg är sen eftermiddag/tidig kväll då mellanvågen börjar öppna upp på längre avstånd men strax före Radio Romania som ligger på samma frekvens börjar konkurrera om signalstyrkan. Vi pratar om ett tidsfönster på ca 30 min där chansen är som störst.

Senare på kvällen har Radio Romania tagit över helt med sin megawatt och stora antenn. Dock finns det ändå en liten chans att höra Hörby precis bryta igenom i pauserna då det inte spelas musik eller pratas. Pauser om några sekunder upp till fem sekunder strax före heltimma i bästa fall. Vi har under årens lopp fått ganska många rapporter från Sverige, Norge, Finland, Tyskland och England med inspelningar från energiska BCDX-are som lyckats att höra och identifiera sändningarna på det sättet.

Rapportera gärna om något hörs här på HAM.SE eller skicka lyssnarrapport till adressen som finns på www.veteranljuddagen.se Det finns fortfarande en liten hög av de gamla QSL-korten från den sedan länge nedlagda Hörby Rundradiostation och som vi använder för att verifiera lyssnarrapporterna.

Föredragsprogrammet är också klart. Mer info finns på www.horbyradioforening.se
 
Last edited:
Back
Top