Vi tackar ESR för skärpta effektbestämmelser

Status
Not open for further replies.

SM0AOM

Well-Known Member
Bara som en liten parentes i diskussionen,
Har sedan nyår (längsta tiden jag hållit ett nyårslöfte) kört telegrafiträning minst 15 minuter varje kväll med IZ2UUF cw appen i telefonen. På med lurarna, fram med kollegieblocket och plita på. Allt finns alltid med i fickan, låt vara att det är en fikarast på jobbet, reklam på tv eller vad som helst, 15 minuter kan man alltid hitta.
Hur långt har jag hunnit på nästan 3 månader?
Tja, jag har inte haft bråttom, kör ett tecken så länge att det absolut inte finns några tvivel om vad jag hör, blir väl ca en vecka per nytt tecken, och igår när jag lyssnade litegrann på 40m så urskiljer jag ju faktiskt alla tecken jag kan ur riktiga qso´n i 80takt. Snacka om boost för självförtroendet.
Min slutsats angående telegrafi?
Helt klart värt att spendera de där minuterna som man bara jäser bort, åt att istället
köra lite telegrafiträning

//Tommy, SA2CLC

Här har vi ett exempel på en "lagom tjock och genomklok man i sina bästa år" (26) som tydligen
lägger 15 minuter om dagen på att INTE gnälla över telegrafin utan istället lära sig den.
Tydligen fungerar Koch-metoden även på personer vilka passerat 20-års strecket utan problem.

Om vi gör ansatsen enligt det nedanstående:

.
Min allmänna mening om "telegrafidebatten" är annars att ifall bara 10% av den energi som genom tiderna har lagts ner på att klaga över telegrafikraven istället hade investerats i att lära sig den ädla telegrafikonsten hade problemet aldrig uppstått.

Så skulle de som gnäller, medvetet eller omedvetet, i 150 min om dagen över telegrafin DELS spara 135 minuter att disponera till något roligare,DELS förskona sin omgivning samt DELS lära sig en ny och nyttig färdighet. En "win-win situation" för alla parter.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 

SA5BYS

Well-Known Member
Undrar hur många minuter man skulle spara genom att:
- inte läsa alla AOM's "det var bättre förr" inlägg
- inte reta upp sig på gamla människor
- folk hölls till ämnet på tråden
 

SM7EQL

Kortvågs- och UKV-tekniker
BYS, du kan öva upp din förmåga att inte reta upp dig på vad andra skriver och tycker. Då blir det också lättare för dig att klara av vardagens bestyr som att läsa dagstidningar och inte minst ledarna och kultursidorna som ibland är mer än lovligt utflippade - men ändå givande på sätt och vis då man får god inblick i hur andra tänker (eller inte tänker alls). Även vissa TV-program kan vara farliga för den som är lättretad och har svårt att behärska sin ilska. Jag har hört om personer som slängt ut sin TV genom fönstret och anställt stor skada på parkerade bilar nedanför. Vad är det för vits med ett sådant agerande?

Gör som jag, läs inläggen, analysera det som skrivs och dra därefter egna slutsatser men utan att hetsa upp dig. Tänk på att texter bara består av enskilda ord som stuvats om i olika kombinationer. Inte mer allvarligt än så. Då blir det lättare för dig att delta i debatterna och koncentrera dig på sakfrågorna istället för att reta upp dig på personerna bakom texterna.

Om man vill spara tid så finns det mycket man inte bör göra. Hela samhället är ju en tidstjuv av stora mått. Så ur det perspektivet var det nog bättre förr när vi hade all tid i världen att syssla med det som intresserade oss mest och inga yttre störningar i form av irriterande foruminlägg letade sig in i våra hjärnor. Eller hur?
 

SM5AKU

Janne i Vingåker
En allmän, ickeadresserad, fundring: Kanske innebär det att vara gammal när man är fast i sina fördomar, inte längre nyfiken och inte längre ser och tar vara på vardagens små glädjeämnen.

--o--

Mycket vore vunnet om vi lärde oss att anpassa sändareffekten till de förutsättningar som gäller för stunden. Om det går lika bra att hålla en fullgod förbindelse med några enstaka wattar så är det ganska fånigt att köra för öppna spjäll. Skulle vi missa någon stavelse eller några teckendelar i QSB eller störningar så fyller erfarenheten oftast i det lilla som fattas.
 

SM0RCL

Well-Known Member
Eftersom det inte är en fråga om design från noll och dessutom så är en del sekretessbelagt, men följande i princip.

1. Alla gränssnittsdefinitioner för radiomodulation och eventuella dataprotokoll.
2. Hopkoppling av lång, medel och kortdistanskommunikation, oavsett radio/data.
3. Övergripande nätövervakningsmetoder/protokoll.
4. Underhålls- och serviceplanering
5. Kravspecificering utifrån operativa/taktiska/stridstekniska behov.
6. Integration med civila ledningssystem.
7. Informationssäkerhetsanalyser inklusive åtgärder mot tänkta hotbilder.

Plus en hel del mer. I princip ett system engineering jobb, där man skulle knyta ihop ett antal system och funktioner på en kontinent som delvis saknar fast infrastruktur.

mvh
Kai


Vilka av dessa system skrev du specifikationerna för och "designade" materielen i på protokoll-, modul- eller apparatnivå?

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 

SM3CIQ

Well-Known Member
SA5BYS skrev:
"Undrar hur många minuter man skulle spara genom att:
- inte läsa alla AOM's "det var bättre förr" inlägg
- inte reta upp sig på gamla människor
- folk hölls till ämnet på tråden"

Kanske tillräckligt för att du skulle kunna både lära dig, och dessutom uppskatta detta underbara mode.. Hoppas du får uppleva `kicken`.

Skrivet av:

En gammal människa

Uffe -CIQ
 
Last edited:

SM0AOM

Well-Known Member
Termen "power abuse" har nämnts tidigare i tråden.
Lite research visar att man i DX- och contestsammanhang har talat om detta åtminstone sedan 80-talet. I de "regler" som kringgärdar contestverksamheten brukar det finnas en passus om att man måste följa det lands effektbestämmelser i vilket man opererar. Sist jag hade med contests att göra i slutet av 70-talet på SK6AB erinrar jag mig också att den som sände in loggen också undertecknade en försäkran på "heder och samvete" att effektbestämmelserna följts.

Nu kommer det ett "kreativt förslag" att angripa frågan:

" ...Och som man talade om tidigare i debatten beträffande effekt, Det borde finnas en frivillig utbildningsnivå för att få använda högre effekter, Ja som ett "Lastbilskörkort". Säg att man har kravet att man då skall hålla till på landet, tillägnat sig djupare kunskaper om hf, ett högre ansvar helt enkelt, kanske med avgift som finansierar regelbunden speciell tillsyn av anläggningen.

Frågan är då vad detta egentligen medför, man skulle tydligen göra en "deal" med myndigheterna där man mot högre kunskaper och en avgift skulle få köra betydligt mer effekt än andra, och här talar vi inte om enstaka dB, utan det som jag tror föresvävat föreslagsställaren är kanske 10-15 dB för att det hela ska vara meningsfullt.

Då behöver vi ställa frågan:

Ska vi ge oss in i att tillåta statligt sanktionerat "power abuse", dock kanske med renare signaler?
Ur sportsligt perspektiv är detta ungefär lika tokigt som t.ex. de bulgariska kulstöterskorna i OS en gång i tiden.

Det är ganska meningslöst att diskutera saken till leda här på ham.se, utan jag föreslår att de som tycker en sådan ordning skulle vara bra tar och uppvaktar PTS i saken. Även en motion till SSA:s årsmöte är väl på sin plats så att saken får sin "demokratiska" behandling. Även IARU och även de stora contest-arrangörerna är det nog lämpligt att tillfråga.

På något sätt tycker jag DN-krönikören Viktor Barth-Krons beskrivning av en helt annan lösning häromdagen är ganska relevant även om detta:

"Förslaget är onekligen kreativt. Därmed inte sagt att det är helt bra.
Vid lite eftertanke känns det mer som en sådan där lysande idé som uppstår efter tre öl, men som redan vid den fjärde riskerar att problematiseras sönder och samman av någon nyktrare viktigpetter vid bordet"


73/
Karl-Arne
SM0AOM
 

SM6OID

Well-Known Member
Hej!

Angående "frivillig utbildningsnivå", jag greppar inte vad CER menar.
Vad skulle skillnaden vara mellan den person med "vanligt amatörradiocertifikat" och den som genomgått "frivillig utbildningsnivå"? Det kopplar helt enkelt inte!

Jag menar att det är ju frivilligt om man vill utbilda sig till radioamatör.
På den tiden jag fick mig signal så var det frivilligt vilket certifikat man ville avlägga prov för, givetvis med vissa spärrkrav så som ålder och kvalificering för A cert.

Jag avlade, helt frivilligt, prov för C-cert och att antal år senare prov för A-certifikat, även detta frivilligt... ;)
Helt frivilligt har jag skaffat mig körkort *BECEDE, så jag får även köra EU-moped!
Men, DET gör jag inte frivilligt!


Vidare kring effekter, ibland när jag berättat för amatörer i andra delar av världen vilka effektnivåer vi får använda så förvånades de över att det inte var definierat "vilken typ av effekt som avses". I övrigt låter jag den delen av debatten vara ifred. Jag har inget problem med 1 kW PEP som maxgräns. Sändare med högre effekter lockar mig, men det är ur ett tekniskt perspektiv, jag är tämligen nöjd med att kunna köra upp till 1 kW ut om jag känner för det.
 

SM5MX

Well-Known Member
God morgon, f'låt mitt sena inhopp (jag har bara 100 watt).

På tal om hur vi disponerar tiden brukar jag sammanfatta vår epok i följande fråga:

Hur fick vi tiden att gå förr i världen, innan vi fick de arbetsbesparande datorerna?

73,
Rolf
SM5MX
 

igge

Well-Known Member
Jag avlade, helt frivilligt, prov för C-cert och att antal år senare prov för A-certifikat, även detta frivilligt...
Helt frivilligt har jag skaffat mig körkort *BECEDE, så jag får även köra EU-moped!
Men, DET gör jag inte frivilligt!
Skrev -OID.
Jag trodde det skulle stå AM i körkortet för EU-moppe vilket det gör i mitt kort. A BE CE DE AM.
Men det har ju inget att göra hur fort man kör CW, vilken effekt man har under huven eller bara är stickproppsamatör.
Jag har byggt med rör och även trissor och nu blivit användare av färdiga mackapärer men jag får tiden att gå lika fort nu som förr.
I går bestämde jag mig för att göra ingenting. Det blev jag inte klar med så jag fortsätter med det idag och läser lite på olika forum och njuter av livet.
Ha en bra helg.
 

SM6XQY

Well-Known Member
@IGGE "I går bestämde jag mig för att göra ingenting. Det blev jag inte klar med så jag fortsätter med det idag och läser lite på olika forum och njuter av livet."
Jag kan hjälpa dig. ;)
 

SM6OID

Well-Known Member
igge!

Vid närmre kontroll visade det sig finnas AM på körkortet, har aldrig reflekterat över det...
Ha de Bra!
 

igge

Well-Known Member
Välkommen, skall du vara. Jag behöver mycket hjälp.
Just nu leta jag efter en mutter.
3/8-24 och det tar mycket tid i anspråk.
 

igge

Well-Known Member
Hittade muttrar i UNF-serien hos Biltema. En hel liten plastlåda med mutter och brickor för under hundralappen.
Nu till garaget och arbeta.
 
Status
Not open for further replies.
Top