Lite blandade frågor..

Discussion in 'Nybörjare' started by Jox, Feb 11, 2017.

 1. SA0HTV

  SA0HTV Active Member

  Jag förstår din poäng - och ja, "nöd går före lag".

  Jag ser en skillnad mellan radiosamband och motorvägspromenader i att radiosamband måste övas regelbundet, annars kommer det inte bidra med någonting i krisläge. Och därför anser jag att det måste kunna bedrivas på lagligt viss såväl under som utanför krissituationer.
   
 2. aked

  aked Guest

  Jag har fått svar från PTS.
  De tycker att tanken är intressant, men det krävs utvärdering, planering, koordination och övning. PTS menar också att det är bäst om någon amatörradioorganisation driver det. Kanske finns det någon hos er som vill engagera sig och kanske få SM7NTJ s förslag realiserat? FRO har ännu ej hart av sig.
  aked
   
 3. SM5DXU

  SM5DXU Well-Known Member

  För en gångs skull (?) var du väl snabb till generalisering;).

  I "mitt" jaktlag på drygt 40 jägare uppe i gränstrakterna mellan Ångermanland och Västerbotten var vi två aktiva radioamatörer, som dessutom självmant åtog oss att vidarebefordra meddelanden mellan jägare med standardantenner och jaktledarna när (inte om) det behövdes. Vi använde inga "skräpkanaler" på 155 MHz utan flyttade från 27 till 31 MHz när tillfället kom, och förutom jaktledarna hade vi två var sin kastantenn från Allgon. Vårt sätt att hantera trafiken smittade nog av sig på de övriga. Nu har vi båda tyvärr slutat jaga älg.

  Min aversion mot 155 MHz berodde på att jaktvårdsområdet är på ca 4000 ha och rätt så kuperat...

  73 / Göstha
   
 4. aked

  aked Guest

  Hej Göstha
  Kul att höra att det också finns aktiva jägare bland radioamatörerna. Det är inte frekvensområdet som är problemet. Visst kan både 31MHz ,155MHz 446MHz etc kombineras med noder med 25w 69MHz stationer för att få ett så heltäckande system som möjligt. Jag jagar i södra Sverige på betydligt mindre marker 500 ha, men här klarar vi oss bäst med 155:eek:rna.
  aked
   
 5. SM7UZY

  SM7UZY Well-Known Member

  Yes.. det håller jag med om! Annars blir det bara gröt av det.
  Hade gärna sett många sådana här övningar då amatörradion/hobbyn för mig är mycket inom krisberedskap. Har också funderat gå med organisationer med samband etc., men det har inte blivit av än så länge. Just nu testar jag egen utrustning, skaffar nytt, trimmar in, och lär mig gränserna.

  HF ha jag rätt bra koll på numera, och nu i helgen började jag med 2m där jag körde 148 km ute på fält med klar hörbarhet. Körde med en rysk liten portabel antenn med 25 watt FM. Allt uppe i en 6m långt metspö. Var rekord för mig (när vi pratar fältkörning med minimal utrustning (skall kunna bäras i en ryggsäck) och inga fasta antenner, rätt låg effekt och batteridrift etc.).
   

Share This Page