Ja de har förhistoriska "skonummer" på trådar. Det där landet som förnekar internationell standard, SI.
Kom ihåg att induktansen på spolarna är det viktigaste.
Inte trådens längd, trådens diameter eller antal varv.
Myten säger att man lindar upp den mängd tråd som man vill förkorta på sin antenn. Denna myt är just en myt, en riktigt fet och seglivad myt.
Hittar du inte induktansen på spolarna i byggbeskrivningen kan du lägga in lindningsdata i ett online spolberäkningsprogram, prova med
http://coil32.net/online-calculators/one-layer-coil-calculator.html
Då får du den induktans man menat med spolarna i byggbeskrivningen. ett bra sätt är att prova med flera spolberäkningsprogram för att få ett så sant värde som möjligt. Googla på "coil calculator" "RF-Coil calculator" "solenoid calculator"etc. Med eller utan versaler...
Sen väljer du tråd och spolstommar från eget lager, exvis 50 mm VP rör, din 0,8 mm koppartråd och beräknar en spole med ditt material som ger den önskade induktansen.
Men detta är inte hela sanningen, spolarnas egenskaper har betydelse när de som här även skall jobba som spärrkretsar. Egenskaper som kapacitans och resonansfrekvens. Dvs vill du bygga en liknande antenn, välj material i närheten av byggbeskrivningens mått.
Vill du göra spolar med mindre förluster gör du dem mycket större och med lika stor stigning som tråddiameter. Exvis tråd 2 mm, 2 i pitch, dvs lindningens stigning 4 mm, spolstomme diameter 100 mm längd blir då omkring 300 mm. RK 1,5 till RK 2,5 ger automatiskt 1:2 pitch genom sin isolation
Förlusterna i en bättre spole är dock inte så jättelika, och det kanske inte är lönsamt. Man får tänka på tyngden och utseendet om grannarna skall se antennen.
Riktigt stora goda spolar lönar sig mest om du bara skall bygga en förkortad antenn för ett visst band, och verkligen vill ha ut max.
Att trimma en sådan här antenn kan vara klurigt, kapar du tråden mellan balun och spolarna så flyttar du spolarna närmare matningspunkten och spolarna gör större verkan, antennen blir då "längre" /.../ elektriskt.
De
SM4FPD