Hej Johan och välkommen,
Här skall du få några handfasta tips som kan hjälpa dig igång.
1. Gå in på
ESR och kika under de översta fyra flikarna i vänstermenyn som handlar om; Amatörradio, IARU, Radiotrafik samt LF MF HF.
2. Studera särskilt det som står under Radiotrafik samt läs igenom IARU bandplan som är anpassad till svenska förhållanden och som tydligt visar vilka frekvenssegment på de olika amatörbanden som är lämpliga att använda för olika slags trafik.
3. Koppla bort mikrofonen och lägg undan den.
4. Offra några dagar att enbart LYSSNA över banden. Lyssna var andra sänder och hur trafiken går till. Ha hela tiden bandplanen till hands och bilda dig en egen uppfattning av hur bandet låter.
5. Lyssna gärna på olika tider på dygnet och upptäck att ibland är signalstyrkorna låga och endast närbelägna stationer hörs. Vid andra tidpunkter hör du hela Europa med goda signalstyrkor, detta på 80 och 40 m. På andra högre band ligger hela världen öppen, ibland med kanonsignaler.
6. Upptäck att vid vissa tillfällen på dygnet hörs stationer från andra kontinenter. På 80 m ligger stationerna ofta samlade i DX-segmentet.
7. När du börjar känna dig bekväm med att lyssna och kanske börjar snappa hur en förbindelse går till så är det dags att koppla in mikrofonen.
Känns detta jobbigt?
I så fall finns en enkel väg. Ställ in din radio på 3750 kHz och ropa CQ. Chansen att du får svar är stor ty de flesta nybörjarna fastnar på kanaltrafik, ofta på jämna 1 eller 5 kHz kanaler. Det enda du går miste om är att skaffa dig egna erfarenheter den långa vägen.
LYSSNA mer än du sänder, särskilt i början av din karriär.
Lycka till!
/Bengt