Avstörning av telefon, gjordes väldigt mycekt förr. Jag har en samling av sådana åtgärder för en del telefoner.
De flesta åtgärder bygger på att man sätter två drosslar i serie med telefontrådarna. En i varje och så nära telefönen som möjligt. Eller möjligen inne i denna.
Exvis två drosslar på 10 mH.
Men nog borde commonmode spolar funka här oxo. Dvs där man lindar hela ledningen på en ferrit toroid.
Av någon anledning är den gamla metoden att avkoppla ledningarna separat, med två vanliga drosslar bortglömd.
Idag har ju alla telefoner modularkontakter i båda ändar, och det är lätt att tillverka korta sladdbítar med modular som en form av skarvsladd med olika alternativ för avstörning inmonterat.
Då folk helst inte vill ha en klump med drosslar vid telefonen kan man då prova en sådan sladd i jackänden. Vi får då en bit, någon meter, "antenn" tillbaka på telefonen, och problemet kan komma tillbaka.
Med lösa avstörningsladdar kan man dock prova sig fram.
Så material för prov och utveckling blir några meter "platt sladd" modularkontakter, skarvdon för dito och en klämtång, samt ferriter och drosslar eltejp och ett glatt humör.
Samt ett anteckningblock för att efter proven redovisa för sina vänner på forumet här.
Ang SM5DXU inlägg, nej jag vet i alla fall ingen bra metod att ta reda på ferriters egenskaper. Men ofta är de omålade lämpliga för avstörning och baluner. Medan målade kan vara järnpulver kärnor.
Har man en induktansmätare kan man linda på exvis 10 - 20 varav tråd och mäta induktansen och använda det värdet som en form av referens för att få fram skillnad mot andra kärnor.
Jag har sökt metoder för att skilja på ferrit och järnpulver, men ej lyckats. alla har liknande
megnetiska egenskaper och påverkar exvis en kompass lika. Obs du skadar dem eventuellt med en kraftig magnet. Värme förstör oxo ferrit och järnpulverkärnor.
Olikheterna handlar om de ingående legeringsämnena, järn järnoxid, nickel etc och pulverisering och kemisk analys är då alternativet, dock inget man gör hemma i källaren.
Men i allmännhet är de allra flesta kärnor man hittar i skotade saker användbara, och värda att spara.
Att linda baluner på dem och testa på 1,8 - 30 MHz, kan man på ett vis klassificera dem. Med konstlaster etc kan man då mäta upp dem, och prova sig fram med olika antal varv.
På 4C6 kärnar blir c:a 20 Varv bra för 50 OHm.
Vore kul att höra andras erfarenheter i ämnet???