BBC World Service sänder till Ukraina

SM5OCI

Well-Known Member
1. Intressant med täckningskartan. Var står sändaren? På kontinenten någonstans, eller utnyttjar man skip?
2. Borde sända till Ryssland också, med kanske lite annat innehåll...
 

sm0ngl

Well-Known Member
Enligt täckningskartan ser det ut som sändaren står i Polen, eller ser jag fel?
 

SM0GLD

Vänsterhänt
Vet inte var den står men efter sändningen hörde jag ett annat språk.
Just nu 5875kHz hörs starkt S9+40
 

sm0ngl

Well-Known Member
Det ser ut som det är sändaren i Armenien. Den sänder redan på flera språk sedan länge så det nya är att de riktar sig till Ukraina och Ryssland. Man kan få intrycket i media att det nya är att BBC startat upp kortvågssändare som stått oanvända sedan kalla krigets slut.
 

SM0HXO - Sven

Well-Known Member
Skall vara 4 timmar dagligen men 15735 kHz hörs redan här i SM kl 15. // Det verkar som dom bytt frekvens och jag lyssnar den på 15730 kHz.

/Sven.
 

SA0BUX

Old Member
Hade det varit som i mystiden så hade ryssarna dragit igång störsändarna.

Kommer ihåg dom från min barndom på tidigt 70-tal.
 

SM0ETV

New Member
Ganska säker på att det är Woofferton. 300 kW. Storbritannien har liknande system som Sverige. SR har inga sändare. Det är Teracom som sköter det. I England har inte heller BBC några sändare utan det sköts av Digital Media.
 
Last edited:

SM7EQL

Kortvågs- och UKV-tekniker
Hade det varit som i mystiden så hade ryssarna dragit igång störsändarna.

Kommer ihåg dom från min barndom på tidigt 70-tal.

Störsändarna var bland de första jag upptäckte på mellanvåg som BCDX-are i mitten av 60-talet. Jag gjorde en liten research 2015 och fann en bild på originalschemat för störgeneratorn som använts i Litauen på sändarstationen objekt 600. Schemat var svårligen tydbart men det gick att klura ut koppling och räkna på komponentvärdena så att frekvenserna i de fyra oscillatorerna hamnade rätt.

Trukdymu GMD.jpg

Apparaten som benämns "Trukdymu GMD" provbyggdes och potentiometrarna justerades in för att matcha ljudinspelningar från den tiden. Jag modulerade en signalgenerator och med lagom utnivå så gick det att återskapa exakt så som det hördes när div MV-stationer stördes ut. Det förekom ett antal snarlika generatorer med lite olika ljudbilder och alla identifierade sig på telegrafi varannan minut så att operatörerna på kontrollstationen kunde hålla koll på att allt fungerade. Teknikerna på sändarstationerna provade olika sätt att modulera, endast AM eller FM och blandat AM/FM för att optimera störverkan.

Här lite mer info och en del bilder på sändarna. http://www.radiojamming.puslapiai.lt/article_en.htm

Det finns filmer på nätet om man vill höra hur det hördes och få mer historisk inblick.
T ex Empire of Noise

En svunnen tid och det är högst tveksamt att ryssarna bygger Trukdymu GMD och drar igång störsändarna igen. Men vem vet.... Inget förvånar länge.
 

SM5DFM

Active Member
Ryska webb-nyheter som RT och Sputnik är som bekant blockerade i SM på EU-order. För den som är intresserad av Moskvas version av krigshändelserna går det att gå förbi spärren genom att använda webbläsaren Tor.
 

SM5MX

Well-Known Member
Nja, TOR är nog inte någon bombsäker metod. Om den utgångsnod från TOR, som du slumpvis hamnar i, ligger inom EU-land som iakttar rekommendationen om blockering av exvis RT, kommer du ändå inte fram. Där är du ju blockerad.

Om du däremot har ett VPN, som gör att du kan koppla dig till deras VPN-nod som inte ligger inom EU, kommer du säkert igenom. Jag provade just med icke-medlemmarna Norge och Storbritannien, där jag genast fick upp RT.COM - vilket i o f s förvånade mig, eftersom jag trodde att dessa två länder också skulle tillämpa EU:s beslut/rekommendation (vad det nu är)

Den som förstår ryska kan däremot gå direkt till några av de ledande ryska TV-stationerna, t ex https://www.1tv.ru/ (störst), https://vgtrk.ru , https://tvzvezda.ru/schedule (Försvarsministeriets egen TV-kanal), och https://vgtrk.ru/russia24 (nyheter dygnet runt).

73,
Rolf
 
Last edited:

SM5DFM

Active Member
MX: Tack för kommentar, med andra ord dags att ta tag i VPN-frågan – inte endast av den nu aktuella orsaken.
 

SA0BUX

Old Member
För flera av dom svenska internetleverantörerna så räcker det att man kör en annan DNS server, tex dns.google på 8.8.8.8 och 8.8.4.4
så var det med Telia på mobilen , med android så kan man gå in och sätta private dns till dns.google
 
Top