Byte av strömbrytare i IC735

sm4yzv

Member
Hallå alla glada radioamatörer, jag undrar om det finns någon som kan hjälpa/ge mig tips om strömbrytare till min 735:a. Porblemet: Orginalbrytaren har blivit så glapp/utnött att den inte längre funkar så jag funderar på att sätta in en "vanlig" vippbrytare, orginal sitter det 4 kablar med färgerna Svart, Rosa, Grön och Röd.

Jag har inte Icom nätaggregat så jag funderar om man ev. kan skippa den Rosa och Gröna kabeln....

Jag hoppas på hjälp/tips från er på forumet.

73 de Björn SM4YZV
 
Tänk på att du sänker radions värde betydligt om du sätter i någon annan brytare än originaltyp. :)
/Ingvar
 
Jo jag vet, :eek: men det är inte tänkt som en "permanent" lösning iväntan på en orginalbrytare. Har iof en FT-817 att köra med men med 5 watt så går det "lite tungt" att nå någon stans.

SM4YZV Björn
 
Ta bort de två trådar som startar original PS, dvs leder in 230 volt i 725:an. Klipp dem ända vid den 6 poliga DC jacken. Bygla dem där så att ett ICOM PS kommer att startas så fort sladden sticks in.
Använd sedan den lediga kontaktgruppen på strömbrytaren att parallellkoppla med den för 12 Volt så har du en ny, elelr dubbla, kontaktgrupper som kanske går 25 år ytterligare.
Är även den kontaktgruppen glapp, så bygla strömbrytaren.
Låt radion vara ON alltid och bryt strömmen på nätagget istället.
Gör inga kompromisser med andra strömbrytare. Riggen kan leva i många år och bör få vara i originalskick. Möjligen kunde man få in en strömbrytare baktill.
Nya strömbrytare finns men de är numera lite för stora, för att få plats.
Kanske det går att hitta en likadan då de är vanliga standardströmbrytare, i ELFA FARNELL etc.
 
Tack för det tipset Roy! (Och förresten, hej Björn!)

Jag har också en IC-735 som också glappar i strömbrytaren, men när jag har skruvat upp den så har den uppfört sig som den ska.... Hi.

73s de Ola/HAK
 
Körde min i många år på en vippströmbrytare som jag borrat fast i fronten.
Inte så snyggt men det verkade fungera bra.

Tycker det är lite pinsamt för Icom att använda en 230V-brytare för 12V ;)
 
Tack för hjälpen med min 735:a, jag gjorde som SM4FPD skrev och nu funkar det (passienten mår bra) :D. Min brytare var helt död så nu startar jag riggen via nätagget. Än en gång stort tack för hjälp och snabba svar.

BEST 73 DE sm4yzv Björn i Dala-Floda.
 
Nja, SM4WII, strömbrytaren är både för 220 Volt, (Som det var på den tiden) och 12 vOLT. det är en tvåpolig strömbrytare, av den typ vi finner på TV, Radio, stereo etc. dessa har alla samma fastsättningsmått och samma fäste för knapp. Men kan vara lite olika stora bakom panel.
Att blanda 220 Volt och 12 V i samma strömbrytare är inte högsta elsäkerhet, och det är därför jag brukar rekommendera att ta bort 220 Volts trådarna. 1996 kom nya krav på elsäkerhet och att göra så här funkade inte mera, för att få CE märke. I dagens riggar är de två trådana för 220 Volt brytaren byglade bakom DC jacken, ett nätagg med fjärrstart kommer då att starta så fort man pluggar in den 6 poliga DC pluggen. Elsäk är därmed höjd.

Man har då en av polerna över i strömbrytaren. Och kan bygla för ytterliagre livslängd.

Lite historik om IC-735 kan vara på sin plats, IC-735 lancerades 1984 och såldes i 8 år, dvs en bit in på 90 talet. ( vi talar om förra århundradet). På den tiden var riggen en revolution och den blev mycket populär. Allt inbyggt och med utomordentliga prestanda. Litet format och lättmanövrerad.
IC-735 har nog slagit rekord i antal sålda och antal år den sålts. Vi talar om minst 1000 st apparater i Norden, och lika många för komersiellt bruk. Men den kanske kommer att slås av IC-706MKIIG.

Eventuella problem med IC-735 är:
1. VCO trimkondingarna som kan få bytas ut när de börjar brusa, det låter Aurora i RX och TX på något av VCO banden.
2. Inget problem
3. Inget problem
Strömbrytaren är inget problem då det kan lösas så lätt. och är ett sällsynt feil.
Så riggen är en verklig klippa. Visst går den att få sönder, Tor med sin hammare, 24 Volt från bilar med den spänningen, saltvatten i stora mängder, är dödsorsaker jag sett.

När någon fått tag på en beg IC-735 är tanken att den är högst 5 år gammal, och man vill ha uppgraderingar som går att hämta hem, datorstyrning, manual på CD. Man förväntar sig att alla tillbehör skall finnas efter 25 år.

IC-735 var en av de första med CI-V standarden, dvs den komersiella standaraden för styrninga av HF stationer som Marconi etc kör med. Till detta behvös TTL till RS-232 omv. (CT-17). det är färre CI-V styrbara funkaitoner än på moderna ICOM stn. dock.

Många vill köra RTTY med IC-735, med tiden dvs i början på 80 talet var den mycket frekvenstabil. Idag duger knappast frekvnsstabiliteten för de moderna RTTY moderna, eller MGM skall det ju heta nu. (MGM = Machine Genrated Mode). Packtor kräver bättre stabilitet, liksom PSK-31, det går, men det krävs lite passning.

Från och med IC-781, och med småstationer som IC-725-729, 736, 737, 738 kom så DDS PLL:en och det gav en renare lokaloschillator än IC-735.
IC-735 faslåser med 100 kHz och de senare med 500 kHz. idag faslåser man vid 1000 kHz. Ju högre ju renare frekvensyntes. Nya komponenter ger detta
Trots att man kan säga att IC-735 har en mindre ren PLL än dagens riggar är det mycket sällsynt att det låter sig gälla vid mottagning.
IC-735 kommer att med glans klara kommande solfläcksmaxima.
Var rädd om riggen om du har en, borra inte fula hål i den, håll den ren och torr. Lär dig gärna dess uppbyggnad, den är en skola i radiobygge.

Och till alla som frågar, ja! IC-735 har roofingfilter. På första höga MF ett kristallfilter på c:a 15 kHz BW. detta en tid då många riggar hade keramiskt på 200 kHz eller inget filter i första MF.
Det är dock helt andra egenskaper som gör att den har sin goda selektivitet.
Den andra fågan är tillbehör, elbuggen har inte funnits på 10 år. CW filer är bristvara sedan 5 år.

IC-735 har varit på Himmalya, och om inte jag minns fel är det SM0AOM som har det exet. Hr du den kvar KA? På bas lägret Himmalya länkade den VHF trafiken (klättrarnas handapp.) till Stockholm radio och vidare ut på telefon till Mor och frugan i SM. Man körde även amatörradio med den. Jag körde den själv på 14 MHz.

IC-735 finns med två olika ICOM loggor, det var vid börsnoteringen av ICOM, (har ej datumet) som man bytte logotype. Det är däremot inga viktiga skillander invändigt på app. med äldre och nya loggan.

Min egen IC-735 kommer att följa mig i graven.
 
Min drygt 20-åriga IC-735 som mycket riktigt varit på Mount Everest är "still going strong" och brukar få göra tjänst i "Straight Key Day". Sedan ett 250 Hz CW-filter "stoppats i" blev det ytterligare njutbart med CW-mottagningen.

Det enda "problemet" hittills har varit en och annan åldrad kondensator.

Den har också varit "mätinstrument", vet inte hur många antennfilter som trimmats på jobbet med IC-735 som signalgenerator.

Apparaten bär sina år och sina repor med heder, och jag hoppas kunna få köra vidare med den länge till.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Last edited:
Hi hi ja den skall ingen få efter mig du Göstha. Men den dagen är den kanske lite väl gammal, jag tänkte inte krypa ner i graven förrän om en 35 år.
Då kanske inte ens kortvågen finns kvar.

OK KRI att du har kört emd en 735:a du måste känna saknad efteråt, kanske nostalgin återvänder och du skaffar en.
Men trots att de sålt i många ggr fler ex än någon annan amatörradio genom tiderna finns det väldigt få till slags. Men många står väl i garderoben, eller ovanpå oljetanken och dammar igen.
 
Synd att jag eldade upp min 735'a (klantarsel), man gråter en tår.
Tyckte mycket om mottagaren i den, är nog en av de bästa jag haft.
Bytte från en TS-520 där man var van vid ett ganska stort egenbrus så jag
kranade så klart på första gången och höll på att hoppa ur strumporna när jag fick
in första CW-stationen :)
737'an jag har nu är bra (är det en liknande Roy?), men den saknar RF-gain.

Blir så avundsjuk att jag bara måste få fart på den igen... får ta fram oscilloskåpet och ta nya tag med den!
 
Klantarsel, ja det var du som sa det hi hi....
Vad gjorde du med din 735 ?

IC-737 bygger på IC-735 till stor del. Mottagaringången blanderare första MF etc är liknande. Dock
har man lite mer plats i MF för filter i 737:an.
Men IC-737 är en produkt av IC-781 och har därför en renare frekvensyntes, en DDS gör att den faslåser vid 500 kHz och den spektrala renheten och brus sidbanen från osc är bättre.
Rikitg IC-737 har ingen RF gain, man skulle kunna tänka sig att kika på 735 och sätta på en om man hittar en bra plats för en kran. Serien IC-737, 736, 737A och 738 är kraftigt underskattade. Dock de var dyra och det finns nog ite så värst många i SM.


Att TS-520 är brusig beror inte bara på att den är dåligt dimensionerad och har ett större egenbrus, för många ttransistorer, stor bandbredd och extremt bred första MF, minst 1 MHz !. Inget sk roofingfilter här inte. Dessutom ganska breda kristallfitlöer som det läcker förbi, redan under 30 dB. Men det man upplever som brus är nog mest intermodulationen, den grötar ihop de flesta BC band som finns från antennen och ger ett brusgröt över så gott som alla band, med attenuator eller en bra förseleketion kan man dock höra saker. Jag hade en JR-599 med T-599 och den var ursprunget till TS520, som annars vid okritiska förhållanden låter bra.....Fint ljud som många uppskattar, bra AGC oxo. Allt detta dåliga till trots så är dessa gamla Kenwoodare okänsliga, på 28 MHz skulle man vilja ha 10 dB preamp.

SM4WWI Är det IC-735 du skall laga med hjälp av osc? Vad är det för fel på den?
 
Var den jag råkade koppla databussens kabel fel på så jag fick mycket udda utséende på datat, bytte bussdrivaren och fick det att se bättre ut så nu följer VCO'n frekvensen.
Dock fungerar inte displayen så jag funderar på ifall drivkretsen som sitter på baksidan av displayen är kass också. Tog loss den från bussen men då hänger sig programmet i CPU'n, antar att man måste simulera någon ready-signal eller acknolage eller liknande.
 
Back
Top