Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Jag har tyvärr ingen dokumentation på den, men åren 1975-1979 jobbade jag på Standard Radio i Bromma och Vällingby. Det jag jobbade mest med var slutprovning av LB100. Så jag hickade till när jag fick se bilden. Du skall inte behöva bygga om den för att få den att gå på 472 kHz. Det är bara att få tag i rätt kristall, jag vill minnas att den skall vara på fyra gånger önskad frekvens.Söker all dokumentation som man kan få tag i för standard radios flygfyr 100W.
Har för avsikt att bygga om en till en radiofyr för 472kHz...
Någon som vet vad den har för betäckning?
Jag har tyvärr ingen dokumentation på den, men åren 1975-1979 jobbade jag på Standard Radio i Bromma och Vällingby. Det jag jobbade mest med var slutprovning av LB100. Så jag hickade till när jag fick se bilden. Du skall inte behöva bygga om den för att få den att gå på 472 kHz. Det är bara att få tag i rätt kristall, jag vill minnas att den skall vara på fyra gånger önskad frekvens.
Sedan har jag för mig att variometern har olika uttag för olika impedanser/frekvensområden. Det är tänkt att man skall ha en ca 30m hög vertikal antenn.
Om du kan få tag på den, så finns det en mycket bra manual med utförlig text, som förklarar det mesta.
Hur har du tänkt använda den? Tillstånd? Är det någon flygklubb?
Är jag inte ute och cyklar så sitter det två 811 i slutet..?
LB100 är helt halvledarbestyckad med 12 st Texas Instruments TI 1151 i slutsteget. Det var ett mycket gott betyg till tidiga HF-transistorer att kunna få en såpass god tillförlitlighet.
SRT var annars ganska duktiga på att göra fungerande konstruktioner med de tidigaste HF-effekttransistorerna. Ungefär samtidigt med LB100 gjordes gränsvågsradion STR250 som gav över 100W ut.
73/
Karl-Arne
SM0AOM
Då hade det nog varit fler rattar på panelen, och betydligt bökigare handhavande. Jag har för mig att nätaggregatet lämnar 30V 25 A (max)....
Är jag inte ute och cyklar så sitter det två 811 i slutet..?
...
Då hade det nog varit fler rattar på panelen, och betydligt bökigare handhavande. Jag har för mig att nätaggregatet lämnar 30V 25 A (max).
En uppgift vid provningen var att fila in shunten så att instrumenntet visade 100% utslag vid 25A. "ITT Shunt filing group" skämtade vi om.
Nätaggregaten fick vi färdiga från Oltronix, så hur lösningarna ser ut där har jag inte bekymrat mig om. Dom var väl switchade om jag minns rätt? Jag vill minnas att vi levererade en radiofyr bestyckad för en MV-frekvens. Vad jag kan påminna mig var det bara i variometern som vi gjorde någon förändring. Jag tror inte det finns mycket till filter eller selektiva kretsar i sändarenheten.Jo, 30 volt lämnar det, -30V för att vara mer exakt, en drös klassiska 2N3055 som reglerelement, inte mindre än sju opampar finns på reglerkortet som nog får sägas vara smått avancerat för sin tid, jag fattar det som att det finns ett enklare reglerkort utan IC-kretsar också?
Frekvensdelaren sväljer kristaller mellan 1-1,8MHz och spottar ut mellan 250-450kHz så skall du upp på 472kHz tarvas det nog lite modifieringar redan där och i slutändan säkert även lödjobb i antennanpassningskretsarna så att avstämningsservot får lite mer utrymme att jobba på vid högre frekvenser utifrån antennströmmen.
Troligen klarar väl slutstegets utgångstransformatorer av det utan att mättas, eller vad tror ni som skruvat mycket i LB100, är dom på gränsen vid 450kHz, faller uteffekten mycket där uppe?
Man skruvar inte ostraffat i den utan dokumentation,
en frekvensjustering förändrar uteffekten,
förändras uteffekten förändras belastningen på nätaggregatet,
förändras belastningen på nätaggregatet förändras modulationsgraden
och så vidare...
Det blir mycket efterjusteringar för att få härket att låta bra i luften
Men det förklarar inte på vilka premisser ni skall köra en LB100?.
.
edit:
Jag hade väl för mig att Hasse hade skrivit lite allmänt om omnifyrar i någon resonans och jag hittade den, nummer 3 2010:
http://www.esr.se/index.php/nedladdning/category/23-resonans-2010?download=11:esr-resonans-3-2010
Nätaggregaten fick vi färdiga från Oltronix, så hur lösningarna ser ut där har jag inte bekymrat mig om. Dom var väl switchade om jag minns rätt? Jag vill minnas att vi levererade en radiofyr bestyckad för en MV-frekvens. Vad jag kan påminna mig var det bara i variometern som vi gjorde någon förändring. Jag tror inte det finns mycket till filter eller selektiva kretsar i sändarenheten.
Men du borde nog försöka få tag i handboken. det finns ju en hel drös med radioamatörer som har jobbat på SRT.
Jag har för mig att även nätaggregaten i LB100 var "sekundärswitchade" så att en styrd tyristorbrygga förreglerade spänningen innan serieregulatorn.
Sådant var populärt under det tidiga 70-talet, och förekom i flera andra SRT-produkter, bl.a. i SSA400 och SSA1000.
De aggregaten tillverkades i Norge av Ferroperm.
73/
Karl-Arne
SM0AOM
Min minnesbild överensstämmer med Karl-Arnes. Jag har för mig att det är en styrd likriktare med tyristorer i nätaggregatet. Jag kommer ihåg att dessa är rejält tunga, så det satt en gammal hederlig nättransformator i dem.Nej någon tyristorswitchning finns ej i något av aggregaten,
lite kuriosa är att en unijunctiontransistor, 2N2646, utgör oscillatorn för switchningen.
2N2646 var den första transistorn jag köpte då jag tog mina första stapplande steg i elektronikvärlden för många år sedan, jag vill minnas att handlaren tog 15 fickpengar för den lilla fulingen, lika mycket som tre snusdosor kostade då...
Söker all dokumentation som man kan få tag i för standard radios flygfyr 100W.
Har för avsikt att bygga om en till en radiofyr för 472kHz...
Någon som vet vad den har för betäckning?