Jag tror inte på att proffsradio var byggda med tanke på att aldrig nå livslängdsgränsen.
Det här har du nog fått om "bakfoten".
Professionell materiel byggs efter specifikationer, där man anger eftersträvad tillgänglighet eller MTBF. Dessa värden är givetvis anpassade efter vad apparaterna ska användas till.
Om en leverantör skriver på ett kontrakt där vederbörande får böta dryga pengar ifall inte tillgänglighetskraven uppfylls är han ganska dum om han medvetet skulle försämra grejorna, utan material och metoder väljs så att man med rejäl marginal överträffar de utlovade siffrorna.
Är det dessutom så att köparna håller ihop, som t.ex. när det gäller avionik, är det ännu större anledning att hålla uppe kvaliteten. Annars blir det snabbt "slutsålt" i den branschen.
Man gör givetvis avvägningar så att man inte riskerar att sitta med materiel som är helt omodern men fullt fungerande.
Just avionikbranschen har på ett elegant sätt lyckats undvika detta genom att konstruera efter gemensamma specifikationer, ARINC Characteristics, vilka är relativt "tidlösa". Så länge som en enhet uppfyller de operationella kraven och passar i "racken" är det egalt om den är t.ex. 3 månader, 3 år eller 30 år gammal.
När det gäller konsumentprodukter så är pressen inte lika hård.
Det blir inte samma konsekvenser på liv och död när konsumentprodukter går sönder, och konsumenterna är betydligt mer lättledda än de professionella inköparna och systembyggarna. Samma krav på tillgänglighet behöver inte ställas på de produkterna.
Trots detta håller amatörradiomateriel alldeles för länge sett ur producenternas perspektiv. En orsak torde vara användningsprofilen, där man kanske bara använder apparaterna i drift några procent under deras totala livslängd.
Det är sannolikt omöjligt på något enkelt sätt att låta tillverkarnas önskedrömmar om transceivrar som skulle gå sönder hårdvarumässigt av sig själva gå i uppfyllelse, utan lösningen på det får nog sökas i inbyggd programvara och tidsbegränsad "support".
Skulle YaeComWood tillsammans kunna hitta på ett sätt att få radioamatörerna att bli beroende av programvarufunktionalitet som bygger på sluten källkod (i analogi med Micro$oft Window$) ligger vägen öppen till att göra samma sak med amatörradiomateriel som med PC-datorer och mobiltelefoner.
Det är "bara" att göra så att vitala delar av funktionaliteten blir beroende av support som efter behag kan göras både dyrbar och tidsbegränsad.
73/
Karl-Arne
SM0AOM