Ersättning om man blir inkallad?

Johan Persson

Well-Known Member
Om man gör värnplikten, och det sedan skulle bli så att man blir inkallad för att landets säkerhet kräver det, t.ex. krig i närområdet och Sverige måste ha stora mängder soldater som vaktar gränserna, vad får man då betalt?

Kan man räkna med 80% av sin vanliga lön, eller får man någon slags "dag-peng"?
 
Det är tänkt att utgå någon sorts dagpenning, enligt nedan:

Försäkringskassan

Om och när den stora ofreden infinner sig, så får vi väl se hur det blir med den saken, då finns det sannolikt annat att bekymra sig om...

Generellt så ska/måste/behöver de allra flesta gå till sitt jobb precis som vanligt, vilket jobb det nu än råkar vara, även i kris och krig, så gott det går, om vi ska ha någon som helst chans att tillsammans ta oss igenom det hela...
 
Last edited:
Intressant tråd, då fortsätter vi på samma spår :)

Vad händer med betalning av huslån, el osv om tex jag bli inkallad och inte kan jobba och tjäna pengar? Om man utgår från att inte ersättning kommer utbetalas
 
"Generaler tenderar att planera för det förra kriget..."

Det kalla krigets planering gick ut på att allting i ett krigsläge skulle vara som vanligt,
men mer besvärligt. Detta var i sin tur härlett ur hur länder som Storbritannien och Tyskland
hade hanterat påfrestningarna under WW2.

I båda länderna hade man klarat sig bättre än förväntat i flera avseenden, mycket beroende på
att matproduktion, energiförsörjning och industriproduktion varit ganska decentraliserade, och
då kan man klara angrepp mot delar av dessa, utan att helheten havererar.

Detta synsätt var förhärskande även i Sverige fram till 80-talet; man planerade för att relativt småskaliga
enheter skulle kunna fungera självständigt även om de utsattes för påfrestningar. Det fanns reservkapacitet i
t.ex. underhållsresurser och försörjning. Banksystemet och betalningsförmedlingar kunde fortfarande
verka relativt autonomt. Dock hade man sannolikt underskattat vilka påfrestningar som
ett totalt krig skulle ha inneburit på sjukvården och liknande funktioner.

Avregleringarna och marknadsorienteringarna under senare delen av 80-talet och 90-talet kom dock att
ändra spelplanen, eftersom det är uppenbart "olönsamt" att ha reservkapacitet och alternativvägar, samt att
att hålla lager för att utjämna störningar i varuflöden, avvecklades allt sådant, och det som fanns kvar blev
påtagligt centraliserat.

Dessutom sker i princip alla betalningar numera elektroniskt, vilket förutsätter fungerande telenät och centrala clearing-funktioner. Energiproduktion och energidistribution sker även de med högt centraliserade funktioner.

Ursprungsfrågan är om man får någon ersättning vid ett beredskapsläge eller krigsläge, och svaret är nog att
man får ersättning utbetalad, men att det är en högst öppen fråga om det kommer att finnas några varor att köpa, och även om det kommer att gå att betala för dem. En återgång till byteshandel är något man kan förutse, åtminstone utanför storstäderna.

Hur man tänker att handskas med sådant har makthavarna inte talat om, min egen uppfattning är att "krigskommunism" med centralt bestämda priser och ransoneringskvoter blir infört. Detta hjälper dock inte när det inte finns några varor att distribuera eller prisreglera.

Redan i mitten av 80-talet ansåg man på centralt håll att om Postgirot skulle vara ur funktion i mer än 2-3 dagar skulle det bli nödvändigt med undantagstillstånd. Att stänga bankerna och även hindra valutaväxling och kontantuttag kan då bli en av de första åtgärderna. En "bank-run" som kan utlösa en hyperinflation är en av de värsta mardrömmarna som kan tänkas för en finansminister även under fredsförhållanden, och hur en sådan skulle te sig i ett "kontantlöst samhälle" blir något att begrunda.
 
Om jag fattade Fkassans sida rätt, så kommer man att kunna få en dagpenning, som ett normalläge, om man har en anmäld inkomst. Om man inte har en inkomst, så lever man väl under rätt särpräglade villkor även i "fredsläget", så skillnaden kanske inte blir så stor. Om man har svart inkomst, som inte beskattas och/eller är känd av Fkassan, så kanske det är ett specialfall där man räknar med att ta sitt personliga ansvar redan från början.

Anledningen till att man kallas in och därför inte kan sköta sitt jobb, kan ju vara annan än direkt krig. Det kan uppstå ett skarpt läge som kräver hög beredskap, utan att det handlar om invasion, regelrätta strider eller ens systemhotande attacker. Att vårt samhälle har tillåtits bli poröst och väldigt sårbart är en annan fråga, skulle man kunna tycka.
 
Back
Top