Falu Radioklubb

SM0YDO

Well-Known Member
Funderade på att gå med i Falu Radioklubb eftersom jag har mina anknytningar till Falun funderade på om dom kan hjälpa mig med att sätta upp mina dipoler på tomten om jag blir medlem eller
 
Hej!
När du slutat fundera kan du gå in på vår hemsida https://sk4ao.net och klicka på "Bli medlem". Klubben åtar sig inga antennuppsättningsuppdrag, enskilda medlemmar kan göra det.
Vi har regelbundna aktiviteter, men blir snart utan klubbstuga. Kommande aktiviteter kommer vara inriktade på att avveckla vår verksamhet i stugan efter ca 45 år där. Aktiviteter står i kalendern på hemsidan, och flaggas ibland med en artikel.

/Jan
 
Funderade på tips om att hyra en skylift antingen en sån där som man hänger på dragkroken och hyr över några dagar eller en med förare modell större finns det nån sån i Falun eller i omgivningarna
 
Kontakta Cramo så får du nog tag i en skylift, finns om jag minns rätt fler företag att hyra från. Välkommen i klubben!
 
Ska du hänga dipoler i träd finns det enklare sätt. Jag använder kastspö med blyvikt och kastar över lämplig gren. Sen knyter jag på en draglina som jag vevar in. Fäster diplolen i den, drar upp den och fäster draglinan i trädstammen. Andra har andra metoder, pilbåge eller nån hemgjord kanon... Det finns många trådar i ämnet här.
 
Dipolen kommer att hänga över infarten på tomten och den är lång 40 + 40 meter så jag måste ha upp den en bit och det är inte så lätt på den tomten
 
Hej!
När du slutat fundera kan du gå in på vår hemsida https://sk4ao.net och klicka på "Bli medlem". Klubben åtar sig inga antennuppsättningsuppdrag, enskilda medlemmar kan göra det.
Vi har regelbundna aktiviteter, men blir snart utan klubbstuga. Kommande aktiviteter kommer vara inriktade på att avveckla vår verksamhet i stugan efter ca 45 år där. Aktiviteter står i kalendern på hemsidan, och flaggas ibland med en artikel.

/Jan
Det var också ett sätt att fira 100 års jubileumet på... Vadan detta?
 
Ja, roligare firande hade vi kunnat tänka oss. FRO Falun är de som hyrt huset vi haft gemensamt och delat på kostnader för sedan början av 80-talet. FRO Falun har slut på pengar efter en tynande verksamhet under många år, och klarar inte en treårsperiod till utan var tvungna att säga upp avtalet. Vi i Falu radioklubb har ingen möjlighet att driva stugan på egen hand, ca 60 tusen per år inklusive alla kostnader. Någon annan klubblokal som ryms inom vår budget har vi inte hittat, utan vi tecknar i dagarna kontrakt på förråd, där vi kan förvara det nödvändigaste för klubben. Vi ska vara ur stugan sista juni i år, så mycket jobb. Vi kör våra sista aktivitetstester från klubbstugan i maj innan vi plockar ner antenner och packar utrustning. Det blir tre högar: spara, sälja och slänga.

Så kan man också fira hundra år...
Tyvärr har intresset bland våra medlemmar varit lågt. Både att fira och att avveckla engagemanget i klubbstugan.

/Jan, Falu radioklubbs sekreterare
 
Tråkigt att höra. Hoppas det "rättar till sig" framöver och energin och nya medlemmar kan komma igång/strömma till.

Själv saknar jag vår lokala träffpunkt som var vår lilla klubblokal här i byn, kanske att vi får igång nåt igen vad det lider, intresset verkar ha ökat litet, även om det bara är litet så är det år rätt håll. Man får aldrig ge upp!
 
Janne, ja det är ju riktigt tråkigt. Antennen har ju också varit ett viktigt riktmärke under många år vid infarten till Falun, väl i klass med Hästen i Avesta!
 
Det är nog den "vanliga förklaringen" till detta;
tidigare så hyrde fastighetsägare eller kommuner ibland ut
till t.ex. radioklubbar till "vänskapspris".

Men nu så har marknadshyressättning blivit det som gäller, och då tar man ut så mycket man kan. Falu-klubben SK4AO kommer nu att sälla sig till en allt längre lista av
"offer för marknadshyrorna", som redan inrymmer SK4BX, SK5AA, SK7AX, SK3JR m.fl.
SK7AX köpte dock en egen klubbstuga efter att förlorat Vissmålen.

 
"offer för marknadshyrorna"
Nej, inte direkt. FRO Falun och Falu radioklubb FRK fick tillgång till ett fallfärdigt hus, har hört benämningen "Grishuset" av äldre kringströvande herrar, för många år sen i slutet av 70-talet. Huset fick inredning inklusive bjälklag genom ideellt arbete, sponsring och bidrag till en god standard, som till största delen står sig än idag om än omodern. När I13 lades ner följde huset med till nåt fastighetsbolag och hyrdes av FRO Falun med 3 årskontrakt. FRO Dalarna och FRK betalade var sin tredjedel. I FRO Faluns kontrakt svarar värden endast för utvändigt underhåll. På tre föreningar fungerade totalkostnaden ca 60 000 kr /år inkl el, försäkringar, förbrukningsgrejor mm ganska bra. FRO Dalarna hoppade av för 6 år sen, det gjorde det tyngre för både FRO Falun och FRK. Nu har FRO Falun ebb i kassan som jag skrev tidigare.

Stugan har varit omväxlande innanför och utanför staketet, och har nu ganska länge varit innanför, och därmed inom skyddsområde. När nu FRO sagt upp kontraktet så är det en stor och mäktig aktör som har förtur på stugan, så även om vi haft ekonomi hade vi inte fått behålla den.

Vi har frågat om vi ska lämna stugan som vi tillträdde den, men det var visst inte OK. De vill ha kvar inredningen...

Nu är det dags för SISTA NAC432 med SK4AO från klubbstugan. Nästa månad kanske det blir /p nånstans.

/Jan
 
Nej, inte direkt. FRO Falun och Falu radioklubb FRK fick tillgång till ett fallfärdigt hus, har hört benämningen "Grishuset" av äldre kringströvande herrar, för många år sen i slutet av 70-talet. Huset fick inredning inklusive bjälklag genom ideellt arbete, sponsring och bidrag till en god standard, som till största delen står sig än idag om än omodern.

/Jan

Jag och min far (SK) var ju med på 80-talet när det begav sig så det var nog många timmar som tillbringades där med hammare, spik och såg.
Även SK5AA har nu också bekymmer med nuvarande lokaler, men det tar jag inte här.
 
Det är rätt sniket av fastighetsbolaget att inte vilja tillgodoräkna
värdet av en idellt utförd renovering av en fastighet och lämna lite rabatt, men så
fungerar tydligen fastighetsmarknaden idag.

Sedan kan man fundera på vilka kriterier som bolaget hyressätter lokaler inom ett skyddsobjekt, eftersom tillträdet av naturliga skäl blir begränsat.
 
Back
Top