FJÄDER

Förstår att man skiljer på permanent uppsättning och uppsättning vid fritidsQTH. För permanent uppsättning har jag denna erfarenhet;
Eftersträva fasta fästpunkter t.ex. hus eller separata trämaster. Ger minimum svaj - vid hård sträckning av antennen.

Mina trådar har fått uthärda stränga vintrar med isbark på 5cm tjocklek, hårda stormvindar och sånt elände som drabbar oss.

Den antenn jag har uppsatt enl. detta koncept är en 83m loop i rektangulär konfig. Fasta fästpunkter i fyra hörn.
Antennen har suttit på c:a 7 m höjd och rivits ned en gång (på 23 år) - av en timmerbils lastkran, som inte var helt nedlagd vid tillfället.

Antennelementets wire består av 2,5mm2 bilkabel, isolerad flertrådig. Dyr men den starkaste jag använt. Har provat "allt"i de fyra trådantenner jag har för permanent bruk. En tråd som jag blivit förvånad att den håller så bra är 1,9mm lackisolerad koppartråd avsedd för transformatorlindningar. Denna används i en "halfsquare" (uppochnedvänt U) - och belastas inte på samma sätt som en loop eller horisontell dipol. Blir onödigt tung i längre skapelser. DL-tråd klarar inte UV-strålningen i åratal, isoleringen spricker och stålkardelerna rostar av. Har däremot ingen erfarenhet av Granngårdens omtalade lätta aluminiumtråd, skulle vara intressant att prova.

Hiss och fästlinor är flagglina, UV-beständig och stark. Men även den dyr. Det mesta bekymret har varit hiss och fästlinors dåliga UV-beständighet. Så tycker trots priset att den är bäst. För hisslinorna används block, små kompakta så att risken för knip blir eleminerad.

/ Uffe -CIQ
 
DL-tråd klarar inte UV-strålningen i åratal, isoleringen spricker och stålkardelerna rostar av.

/ Uffe -CIQ

Jag vet inte vad du menar med "åratal", men hos mej är dom i alla fall OK efter 10+ år. För säkerhets skull var jag och kollade på en bäver, sen jag läst ditt inlägg, och den var OK. Inga sprickor efter ca 10 år. Däremot en grön patina av alger. Kan det vara olika "batchar" eller beror sprickorna på något annat än UV-strålning, tex kraftiga rörelser i sträng kyla? Tråden i bävrarna rör sig inte alls utom någon gång per år vid snöfall i plusgrader. Då kan dom bli armtjocka av snö och hänga ned. Det kan vara 10 meter mellan stödpunkterna.

Angående fästlinor så använde jag tidigare tvättlinor av PVC. Det sitter en tvättlina uppe i solen sedan 1973 (42 år!) och den klarar fortfarande tjocka täcken och annat tungt. Jag har försökt hitta motsvarande PVC-linor senare, men dom har inte alls klarat UV-strålningen. Jag har använt "flagglinor" med varierande framgång.

/Roland
 
OK Roland, såg själv senare att åratal var lite väl diffust.

Jag hade en rohmbic 4x170m uppe i ungefär 5 år där jag råkade ut för dessa brott. Funderar på om det kan bero på om DL1000-spolarna var åldrade redan, att de var begagnade är säkert. Det kan även vara som du säger:" tex kraftiga rörelser i sträng kyla? "
Riktigt att tidigare fanns PVC tvättlinor med bättre kvalitè än vad åtminstone jag kan hitta lokalt.
-CIQ
 
Last edited:
Ja då borde det ju hålla även på mitt qth.
Ska byta till
2,8 mm silkespolysterlina
lika lina som Du använder ej farligt pris heller köper nog allt nere i jönköping istället för uppe i söderhamn.
Har för lite utrymme med tanke på att det blir mc ner.

Tack för alla tips ska göra om och rätt denna gång.

73 de sm3uwz/Lars
 
Back
Top