Hej Kalle,
Det första man bör tänka på som antennbyggare är att den elektriska våglängden inte är den samma som våglängden i fritt medium, rymden.
I medium som koppar eller aluminium blir den elektriska våglängden 95% av den i den fria rymden.
När man beräknar linans längd så skall alltså våglängden multipliceras med 0.95 för att kompensera den långsammare vågutbredningen i metall.
Ex. vi vill göra en antenn som svänger på 80 metersbandet, vi väljer då centerfrekvensen för amatörbandet som då blir 3.650 mHz
Formeln 300/3.650 = 82,192 meter x 0.95 och detta ger den riktiga längden på linan = 78,082 meter. Nu är ju detta opraktiskt då antennen svänger nästan lika bra på 1/4 våglängd och vi delar med 4 = 19,52 meter.
Om man slarvar med längden kan detta kompenseras med en antenntuner, men då skall man komma ihåg att ju större missanpassning av antennen, ju större effektförluster genereras som värme i antenntunern.´
Man ser ofta att amatörer klagar på sin antenntuner att den blir så varm och tycker detta är mest skit. Sanningen är snarare att deras antenn är helt felaktig i våglängd, fukt i kablar mm, än att Tunern håller dålig kvalitet.
Om vu utvecklar detta till att du vill ha en kortare antenn ex för två band 40 och 80 meter där 80 meters delen av antennen skall kompenseras med en förlängningsspole så fungerar denna både som en förlängning av den elektriska våglängden och sprötet kan göras kortare, även som en vågfälla, men samtidigt uppstår både en effektförlust och att den kritiska längden på sprötet blir större. Samt att bandbredden minskar.
Om du vill montera en förlängningsspole så måste denna sitta på exact 1/4 elektrisk våglängd för det undre bandet som då blir 40 meter skall fungera okey.
Här gäller inte decimeter, snarare cm/mm i noggranhet.
Varje gång du förlänger med spolar så ökar effektförlusten och antennen blir smalbandigare.
En bättre lösning för bredbands antenner är en Windom lösning om man man har plats för en sådan:
Windom Antenna Home Pages
73 de Lars