1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

FT991A

Discussion in 'Sändare och mottagare' started by SM7SJR, Dec 23, 2019.

 1. SM7SJR

  SM7SJR Administrator Staff Member

  Hej. Jag kör mestadels med SDR-radios från Apache Labs eller min Kenwood TS-2000X, men funderar på att utöka med en rig till. Funderar på en Yaesu FT991A. Någon som har en som kan ge mig lite feedback? Jag kör mycket på VHF/UHF men kommer nog att satsa lite mer på kortvåg framöver.
   
 2. SM7SJR

  SM7SJR Administrator Staff Member

  Ähh eftersom ingen hade något svar så beställde jag en sådan rig. God fortsättning på Er alla därute.
   
 3. SM0HXO - Sven

  SM0HXO - Sven Well-Known Member

  Det finns ju en hel del feedback på internet som kan vara av intresse. Själv har jag bara den yaesu 991 och vi trivs stort ihop sedan snart 4år tillbaks. Du blir garanterat nöjd med din A-version.

  /Sven.
   
 4. SM1HOW

  SM1HOW Well-Known Member

  SJR hoppas du gillar den, jag har en 991A och jag är nöjd med den. Man kan inte få allt för 14 k men en hel del, detta är första riggen med spectrum och vattenfall som ger en helt annan uppfattning av banden. Nackdelar finns bla har jag inte hittat någon inställning för att justera gainet i spec/vattenfall. Jag gillade inte ljudet från den inbyggda högtalaren så jag köpte Yaesu MLS-100 som ger riktigt bra ljud. Har skaffat RT program för inställningar och minneskanaler har dock inte knappat in/lyckats bestämma vad jag skall programmerao_O. Byggde ett interface för nyckling av PA med optokopplare, köpte en kabel från Technofix.uk
   
 5. sm7tkr

  sm7tkr Well-Known Member

  Jag har också kikat lite på FT-991A, mycket p g a dess storlek tillsammans med alla funktioner och alla amatörband upp till 70cm.
  Det jag har funderat lite över är frågan om fläkten väsnas mycket vid hårdkörning? Till ex. när man kör digitala moder med full effekt under några timmar.
  Små radioapparater brukar ju ha små fläktar som tenderar att väsnas en del.
  Björn eller någon annan på forumet som testat radion kanske kan svara på det.
  Övriga omdömen och tester fins det gott om att hitta på nätet.

  /Emil
   
 6. SM1HOW

  SM1HOW Well-Known Member

  Ja fläkten låter en del, tex när man kör FT8 (jag brukar köra ca 60 W för att skona PA-trissorna) jag såg någon SM som bytte fläkt, men jag tycker inte det är något större problem. Som många nya riggar har den CAT och ljud i USB mycket bekvämt.
   
 7. SM0HXO - Sven

  SM0HXO - Sven Well-Known Member

  En sak som stör mig är skiftet mellan VFO A och B, då visar display fortfarande A men frekvensen för split, ej heller Tx/Rx ändras, däremot vid val split. Split för mig är en annan funktion och om den sedan använder A eller B som alternativ blir ju en annan sak. På min Yaesu FT-840 så är det hela solklart.. - Kan det vara en fw update som behövs, vilket inte gjorts sedan aug 2017 !? Men en sak är klar, A är A och inte B..

  /Sven.
   
 8. SM0HXO - Sven

  SM0HXO - Sven Well-Known Member

  För att kommentera fläkten så går den även i min 991, också vid mottagning, men utan att störa. Av orsak i modernare stationer med display och extra funktioner så dras mer ström i viloläge/mottagning ,vilket alstrar mer värme. - Det Eldas för kråkorna utan att sända..

  /Sven.
   
 9. SM0HXO - Sven

  SM0HXO - Sven Well-Known Member

  Och för att kommentera audion, så viker jag en bit grövre papp(typ flingpaket) och fäster med en kylskåpsmagnet på riggen så audion riktas mot där jag sitter. Det blir som en flärp i 45 graders vinkel mot öronen(mina personliga antenner för hörbart ljud).. Naturligtvis kan en extern högtalare vara bra men till priset av vad en pappersflärp kostar.

  /Sven.
   
 10. SM7SJR

  SM7SJR Administrator Staff Member

  Hej på er. Inte har jag använt min FT991A så värst mycket inte. Har en annan rig som förstarig, den heter ANAN, hi. Det jag fick strul med var förstås drivrutinerna, jag lyckades att be Windows update om nya drivrutiner och dom funkar inte med FT991A. Efter mycket om och men fick jag in de lite äldre versionerna som Yaesu har på sin site, så nu lirar det. Så snart dags att börja köra med rigen lite mer. Återkommer i ärendet. Jag har dock ingen fin extern högtalare till den och får jag för mig att köra SSB så använder jag mitt Heil headset. Så vi får se hur det kommer att lira.

  /SJR, Björn
   
 11. SM1HOW

  SM1HOW Well-Known Member

  Hej Björn! Jag hade inga problem med drivrutinerna kör W10 och 991A har senaste drivrutiner och firmaware. ANAN kan säkert mycket mer än 991. Jag tjuvlyssnar ibland på ringen på söndagarna och hugger Ronny strax efter ibland.
   
 12. SM7SJR

  SM7SJR Administrator Staff Member

  Kul, logga gärna in i ringen också om du vill, du är välkommen.
  Jag försökta starta min FT991A med WSJT-X programvara men PTT hänger radion i TX-läge. Jag får kika på det sen när tid/ork finnes, det är säkert inget avancerat problem.
   

Share This Page