CE märkningen anser jag är extremt viktig för oss som lyssnar på radio. Vi talar då om EMC som ingår i CE märkningen på elektriska saker som kan störa i radio, eller låta sig störas av våra sändare. Utan EU:s krav på CE märkning med EMC, vet i katten hur det skulle ha låtit på våra band. Däremot borde man ha ställt ännu högre krav, men företagen måste ju få sitt oxo.
Ett nätagg som exempel tillverkat i något Asiatiskt land bygger sitt aggregat med avseende på vilken marknad det skall till. Således kanske det krävs 22 EMC komponenter till EU, 19 EMC komp. om det skall till FCC marknad, (USA). Skall de sälja till ett land utan EMC krav slipper dom löda in 24 EMC komponenter. Varje krona är extremt viktig.
Någon funderade vad CE märkningen kostar oss på respektive pryttel. Detta är förstås omöjligt att veta, men ser vi på vad som händer får vi en uppfattning. En tillverkare i ex Japan som avser bygga en radiostation måste redan från de första planerna ta hänsyn till bl.a. EMC krav för att få den CE märkt, och FCC märkt (USA). De har sedan ett komplett EMC laboratorium där de kan verifiera hur det går. Ett EMC labb är inte gratis. Produkten kan åka fram och tillbaka mellan utvecklingsavdelningen och EMC labbet åtskilliga turer innan produkten kan anses vara klar för respektive marknad. I vissa fall kan det bli ett kretskort där man kan sätta komponenter för EMC av olika typ för respektive marknad. Vissa marknader kräver ett annat kretskort, och en tredje marknad utan EMC krav får en produkt med tomma platser där EMC komponenterna skulle ha suttit.
När prylen är klar för nästa steg behövs en typprovning för att få CE märket. I Europa har ICOM ett kontor i Tulouse, (France) där finns EMC experter. Deras uppgift är att kunna kraven, sätta sig in i ständigt nya krav, gå på möten, har synpunkter om framtida krav etc. de använder sig ofta av ett externt EMC lab för att verifiera att produkten klarar EU:s EMC krav och allt annat som krävs för CE märket. Protokoll och dokument upprättas för produkten. Ett jättejobb!!!! Slutligen får man sätta på CE märket och en representant för tillverkaren intygar att produkten uppfyller kraven för CE märket.
Att sedan just en sådan pryl importeras till EU finns inga garantier för när det gäller mindre nogräknade företag. Och den där killen som satt sitt namn på deklaration of confirmity. Han kanske inte finns eller har slutat.
Om produktionen finner att det blir billigare att klistra CE märket på den produkt som vanligen säljs till länder utan krav gör man förstås så och tjänar mer pengar.
Allt detta upprepas sedan för R&TTE typgodkännandet, RoHS och E-mark.
Vad det kostar? nej det kan jag inte vara på men att EU:s typgodkännanden är en stor och viktig sak är säker.
Varje land inom EU har sedan egna krav, Italien får ha och kräver riggar med heltäckande TX, Frankrike får ej ha heltäckande RX ens, SM nya krav på 7,2 MHz.
FCC kräver ”Celluar blocked” RX på HAM radio etc.
Vist finns fusk, visst skulle man vilja ha kraftigare EMC krav, men hur skulle det låta om inga krav överhuvudtaget hade funnits?
Skillnaden mellan en FCC typad och en EU typad radio då? Då kraven är olika för exvis EMC finns skillnader, exvis för en amatörradiostation kan det skilja 20 – 200 st EMC komponenter. E-mark och R&TTE (radioterminaldirektivet) vet jag inte om det existerar i USA.
RoHS exvis blyfritt lod, skiljer sig i USA, de har annan legering som inte är EU godkänd.
Återigen hur skulle det ha låtit på våra amatörband om inte EMC krav funnits inom EU?
Och den som köper prylar utan vare sig CE, EMC FCC krav han är ju då en förrädare för sina vänner med en radiomottgare.
De
Roy
SM4FPD