Handlare säljer icke CE märkt utrustning?

FPD skrev: "Återigen hur skulle det ha låtit på våra amatörband om inte EMC krav funnits inom EU?
------------------------

Ärligt talat så tror jag inte att skillnaden varit så fruktansvärt stor, kanske 10...20 dB.

De produkter som stör radiomottagningen mest är de som tillverkas batch-vis i stora antal och där tillverkaren som med få undantag bor i Asien är väl medveten om att det finns en inbyggd seghet i marknadskontrollen. I "bästa" fall innebär det att alla enheterna hinner placeras på marknaden innan någon hinner att reagera och slå larm. Att återta billiga konsumentprodukter låter sig knappast göras i praktiken. Livscykeln för mycket småkrafs vi köper idag är kanske någon månad upp till ett halvår. I bästa fall ett år. Sedan slänger vi skiten och köper nytt.

Dock måste påpekas att produkterna generellt blivit betydligt bättre sedan EMC-direktivet infördes 1996. Baserat på min egen erfarenhet inom EMC-provning betyder det c:a 10...20 dB eller så när det gäller ledningsbunden emission i 0.15-30 MHz området resp utstrålat i området 30-1000 MHz eller högre. Produktslagen som jag arbetat med är en blandning av styr- och reglerteknik för industrin, div SRD-radioutrustning, konsumentelektronik och mobiltelefontillbehör.

Dessa produkter förses nästan undantagslöst med CE-märke av tillverkaren och om importören kräver ett formellt "Declaration of Conformance" dokument så skickas ett sådant också med vändande post. Dock måste vi inse att importörerna inte har varken tid eller ekonomi att låta EMC-prova alla de produkter de avser att marknadsföra. De får lita till tillverkaren även om de naturligtvis kan åka på pumpen själv och få försäljningsförbud med allt vad det innebär.

Produkterna vi talar om återfinns överallt på Kjell & Company, Media Markt, Elfa, Konsum, o s v. Några av de större och mer seriösa importörerna har dock skaffat sig egen EMC-kompetens och enbart granskning av dokumenten kan ge en bra fingervisning om även produkten kan tänkas uppfylla kraven. Det händer att någon importör på eget initiativ och på egen bekostnad låter testa en produkt. Sådana tester brukar inskränka sig till att kontrollera emission eller kanske ESD, d v s inga fullständiga tester men tillräckligt för att importören skall våga marknadsföra produkten.

FPD skrev: "Och den som köper prylar utan vare sig CE, EMC FCC krav han är ju då en förrädare för sina vänner med en radiomottagare."

Jo, så är det nog Roy...

Sedan har vi ju alla hembyggande och ombyggande radioamatörer som gladeligen mixtrar med sina ICOM-apparater. Huruvida de också är förrädare enligt din definition vet jag inte men de har ju alla en gedigen utbildning i el-lära och radioteknik i form av en veckoslutskurs. Den tekniska kunskapen som en radioamatör skaffat sig genom SSA:s bok "Bli Sändaramatör" är så extremt hög att den med råge möter undantaget i EMC-direktivet som gör att hembyggd utrustning undantas och således ej behöver CE-märkas. Det klarar radioamatörerna själva, med sin fina multimeter från Kjell & Company. Om man tänker efter så är detta lätt komiskt... Säkrast att inte tänka.

En sak som många tycks missa är att bara för en produkt uppfyller skyddskraven i EMC-direktivet och därför får CE-märkas så betyder det inte att den är störningsfri. Det finns massvis med produkter på marknaden som provats och uppfyller kraven med god marginal men som stör något fruktansvärt på radio liksom det finns produkter som inte provats alls och inte heller CE-märkts och som är helt tysta.

/Bengt
 
Är inte CE-märkningen delvis till för att begränsa importen av billiga "kinesprodukter" som hotar marknaden för etablerade märkestillverkare? Tycker att många sk stämpel- och kontollkrav kan kännas lite otidsenliga i dagens samhälle. Med dagens produktionsteknik borde dessa krav redan vara uppfyllda redan hos producenten. För inte vill väl en elektronikproducent medvetet leverera dåliga produkter?

//QRP

vad är en dåligt produkt?
 
Som jag ser förekommer hur dåliga saker som helst, bara de uppfyller de krav som ställs för att bli CE märkta.
Man kan kanske se CE mräkningen som protektioism, men nog har väl en världsdel som EU rätt att ställa krav för att importerade saker skall kunna samexistera.

Visst är det politiskt inkorrekt att lägga sig i hur grejer skall vara beskaffade. Om man ser världen som den liberala självregleringens princip.

Men, jag tycker nog att CE märkningen för en det gott med sig.
Den som sedan skall försäkra mot saker som ice CE märkta saker, eller helt frisläppt marknad skulle kunna ställa till med är ju ändå staten.

Andra marknader som köper våra produkter har oxo speciella krav. Exvis skall en Volvo som säljs i USA ha andra lysen, och fler drickaburkshållare. samt V8.....

Sen håller jag med frågan som SM0CNL ställde....

Men nu skall EU lägga sig i ehuru köttklister skall få användas.
Det är kanske en större fråga. Kanske kan ett bättre köttklister medföra att julskinkan inte faller isär i sina smådelar...... den är ju byggd av små köttbitar, men dåligt limmande.
Får vi då CE märke på köttet?
Nu kanske jag spårade ur lite, men vi talar om att ställa krav på tillverkare överhuvudtaget.

de
Roy
SM4FPD
 
NCL frågade; "vad är en dåligt produkt?"
---

Det är en produkt som inte uppfyller kundernas krav och förväntningar.

Som producent gäller det att tillverka produkter som är "tillräckligt bra" så att reklamationerna inte ställer till allt för stora problem i form av besvär, kostnader och dåligt rykte. En produkt som inte förväntas ge upphov till en viss andel reklamationer är i regel onödigt dyr att tillverka. Sak samma gäller för livslängden. En produkt som aldrig går sönder är en dålig produkt i den mening att den inte behöver ersättas med nya modeller. Det mesta vi köper håller garantitiden ut med en viss säkerhetsmarginal. Därefter inträffar mekaniska utmattningsfel där någon väsentlig plastbit går sönder vilken inte går att få tag på som reservdel eller kostar skjortan att montera in p g a att arbetskostnaden vida överstiger vad en ny produkt kostar.

När det gäller EMC så är det vanligt att tillverkaren i samband med förberedande EMC-provning plockar bort så många avstörningskomponenter som det bara går i syfte att precis klara kravgränserna med minsta möjliga marginal. Som Roy skrev så finns det massor med pengar att tjäna och varje extra komponent som inte behövs är en ren ekonomisk förlust sett med tillverkarens ögon. En krona här och tio öre där gånger några hundratusen exemplar....

/Bengt
 
.........................Som producent gäller det att tillverka produkter som är "tillräckligt bra" så att reklamationerna inte ställer till allt för stora problem i form av besvär, kostnader och dåligt rykte. En produkt som inte förväntas ge upphov till en viss andel reklamationer är i regel onödigt dyr att tillverka. Sak samma gäller för livslängden. En produkt som aldrig går sönder är en dålig produkt i den mening att den inte behöver ersättas med nya modeller. Det mesta vi köper håller garantitiden ut med en viss säkerhetsmarginal. Därefter inträffar mekaniska utmattningsfel där någon väsentlig plastbit går sönder vilken inte går att få tag på som reservdel eller kostar skjortan att montera in p g a att arbetskostnaden vida överstiger vad en ny produkt kostar.
.........................

/Bengt


"Anpassad kvalitet" och "rätt kvalitet" som kvalitetsstyrningsgruppen gärna vill uttrycka det...
 
Back
Top