Hjälp mig förstå om jag tänker rätt med kabeldragning

Det gör ganska liten skillnad mellan olika värden på CM-impedanser, i synnerhet om två seriekopplade
CM-drosslar används. Något som däremot gör skillnad är att försöka få impedansen mellan chassiet på radion och omgivande
HF-jord så låg som möjligt. Det blir spänningsdelning mellan antennen via CM-drosslarna och chassiets jordimpedans, och då har jordimpedansen betydelse.

Undvik resonanta längder på jordförbindelsen, i synnerhet 1/4 våglängd på låga band.
 
Last edited:
Tack för bra inspel. Eftersom jag redan mätt upp en bra dämpning med min nanoVNA med den nuvarande lindningen kanske jag lika gärna kan behålla den som den är.
Hej!

Javisst, behåll den som den är, men av ren nyfikenhet så kanske du utforskar ämnet "hur man arrangerar lindningen" en annan dag i ett annat sammanhang!
 
Har själv varit på gång och linda några chokes till mina antenner, och ser att det redan postats en länk till G3TXQ's mätningar. Men det har skrivits mycket mera, då framförallt av K9YC som har en hel del resultat redovisade ex v http://www.audiosystemsgroup.com/2018Cookbook-Pacificon2021.pdf (hela listan här: http://www.audiosystemsgroup.com/publish.htm ) samt GM3SEK https://gm3sek.com/2019/10/11/clean-up-your-shack-2019/

Jag har som mål att min choke skall ha högre resistans än reaktans över det frekvensområde som den skall fungera (se de svarta strecken i G3TXQ-bilden), och det går ju bra att använda sin VNA för att säkerställa att detta gäller. https://pa3a.nl/wp-content/uploads/...actical-measurement-of-Common-Mode-Chokes.pdf

Oavsett om man använder coax eller två trådar att linda på sin kärna, ger den här typen av mätning en väldigt bra indikation på hur choken kommer att fungera på de frekvenser man avser att använda.

Om vädret är otjänligt för antennexperiment, så finns det mycket mer spännande mätningar man kan göra med sin VNA och den osorterade högen med ferrit man har liggandes :) Men det kan vi ta en annan gång...
 
Javisst, behåll den som den är, men av ren nyfikenhet så kanske du utforskar ämnet "hur man arrangerar lindningen" en annan dag i ett annat sammanhang!

Nyfiken som jag är kunde jag inte motstå frestelsen att mäta skillnaden i dämpning mellan en lös och en lite hårdare lindning. Som Werner von Siemens en gång sägs ha sagt - "Att mäta är att veta".

Hur gick det? Nja, en marginell skillnad kunde uppmätas, där skillnaden var bit vis sämre, bitvis bättre inom frekvensintervallet 1-30 Mhz. Skillnaden är dock så marginell att jag bedömer den som försumbar i praktiska amatörradiosammanhang. Men avgör själva!

Överst i bild hårdare lindning och nederst i bild mycket lös bindning.

IMG_0775.jpg
IMG_0773.jpg
B4A46CFE-5F03-480D-B5DC-3AF9F824A1F4.JPG
 
"Klugscheißer ist kein objektiver Maßstab. Der Begriff wird subjektiv verwendet. Daher kann es sein, daß ein als Klugscheißer bezeichneter mit seinem Wissen oder Halbwissen protzt. Es kann ebensogut sein, dass er einfach intelligenter ist, als der jeweilige Betrachter"


1737146370464.png
 

Attachments

  • 1737146541301.png
    1737146541301.png
    90,3 KB · Views: 5
Back
Top