Fast (utvikningsvarning)...på CW vill man inte ha långa bokstäver i sitt call, av det enkla skälet att man hörs bättre i en pileup med ett kort call - utan bokstäver som kan förväxlas - Y och Q, t ex. F d radiogrannen i Trelleborg Arne, SM7AED har ett sånt perfekt CW-call, speciellt om han kör med lite extra spacing i suffixet. Det har jag fått erfara på nära håll, vi har fajtats i samma pileup:er på 6m i många år, han vann nästan alltid.
Och: vissa bokstäver bokstaveras bättre (tränger igenom bättre) på SSB - när signalerna är på marginalen kan det vara viktigt. Mog, SM7FMX är ett exempel - när han vill komma igenom så säger han sin signal ytterligt långsamt...Foxtrot......Mexico.....X....ray - och det funkar ALLTID. X:et är liksom tydligare än många andra ljud, och går bara inte att missa. En del bokstäver är värdelösa rent fonetiskt om signalkvaliten är låg eller trängseln stor.
Sen har vi ju ett bekymmer till: i länder med kyrilliska bokstäver finns inte bokstaven J. Det är alltså per automatik svårare i ett trängt läge och med en ovan/stressad operatör i andra änden att få igenom sitt call om det innehåller J.
Hur man löser det? Tja..man anropar på ryska
och kör med fonetik som är igenkänningsbar för östblocksstationer (nästan alla har läst ryska, ju): SM7SCJ blir Sergej Maria Siem Sergej Zentralny Ivan-kratki!
Zentralny stavas oftast med kyrilliskt C, och Ivan-kratki betyder "ett I med en krok på" = J
Man gör sitt call begripligt rent visuellt, alltså.
Detta funkar i 99 fall av hundra. Man kan få en omfrågning på callet, men man har i a f fått hans uppmärksamhet.
Så, ja - det finns mer eller mindre attraktiva anropssignaler av rent praktiska skäl. Men: man kan alltid klura ut ett sätt att göra den mer "attraktiv" och hörbar. Att lägga värderingar i "gammal vs ny signal" resp "A- eller B-lag" känns bara...fånigt.
- de SM7 Super Cobra Jet <<googla! .-.-. ...-.- . .