Jag lovade försöka utveckla vad de gamla myterna och råden innebär.
Här är några, kanske finns fler??????
Med denna kunskap kan man kanske lättare förstå hur åskan funkar och hur ett extra jordtag kan hjälpa eller stjälpa.
Emotser gärna en debatt och mer utveckling i ämnet, kanske fler myter som går att vränga på.
Men myten om att en mobiltelefon drar till sig åska betackar vi oss för.
”Hästar och kor är känsligare för åska än folk”.
Slår åskan ner i grannskapet, kanske 200 meter bort, eller en km, kommer en strömstöt att fördelas i marken, strömstöten går radiellt som ringarna på vattnet. Det kommer att flyta ström överallt och marken, som med sitt jordskikt är att betrakta som en ledare med ett motstånd. Jordskiktet är att betrakta som en shunt. Hästen och kossan står på marken barfota, med ganska stort avstånd mellan benparen, kanske 1,7 till 2 meter, det blir ett stort spänningsfall mellan bakre och främre benparet. Djuren får en mycket större spänningsskillnad, än en människa som står med sina två fötter på kanske bara 1 dm avstånd. Så djuren är inte känsligare för åska utan utsätter sig för dels bättre jordkontakt, dels ett större avstånd mellan jordpunkterna.
”Stå med fötterna tätt ihop vid åska”.
Gör man det blir det ett mindre spänningsfall från den ström som flyter i marken. Du får en lägre spänning mellan fötterna, jordpunkterna, genom att stå ihop med fötterna. Slår åskan ner i huvudet är det en annan sak.
”Se till att ha gummistövlar om åskan går”.
Många tycker att några mm gummi inte kan skydda mot åska då den ju kan slå flera tusen meter genom luft. Ide’n med gummistövlar är att fötterna skall bli SÄMRE jordpunkter, och vi minskar spänningen mellan fötterna. Står du barfota, eller med blöta skor, med fötterna brett isär blir spänningen avsevärt högra och kanske dödlig om åskan slår ner i backen på nära håll.
”Ligg på en luftmadrass i tältet om åskan går”.
Du isolerar dig från jord där strömmen från åsknedslaget flyter. Slår åskan ned i skallen är det en annan sak.
”Sitt i en bil när åskan går”
Ett av de vanligaste råden, som många än i dag följer. Det är en myt att gummidäcken skall isolera mot åsknedslaget. Däremot isolerar däcken mot spänningsskillnaderna från strömstöten utefter jordskiktet. Slår åskan ner direkt i bilen kommer den att ledas ner i marken, det finns en chans att klara sig genom att man då sitter mitt i ledaren utan någon direkt spänningskillnad, det är då bra att sitta isolerad i sätet utan kontakt med bilens plåt. Men visst kan bilen skadas, kullagren i hjulen kan svetsas ihop.
"Bada inte vid åskväder"
Samma som med jordskiktet, vatten leder ström, kroppen är ansluten i vattnet och fungerar som en strömshunt. Du får ett spänningsfall mellan bakre delarna fötter och händer eller huvud. Kroppen blir en del av strömmens väg genom vattnet. Det är svårt att stå på eller i vatten med en enda jordpunkt. Ju längre kropp ju värre. Var glad att du inte är en 4 meters krokodil då.
Hemmet med två jordtag
Att slå ner ett jordspett utanför kåken, är det då inte det samma som att ha två benpar, dvs som hästen och kossan? En fot i marken utgörs då av det hemmagjorda jordspettet, den andra foten är elnätets jord. Att kortsluta jordtagen kan då vara en lösning.
För hästens skull: Dra en kabel mellan frambenen och bakbenen på hästkraken, anslutna på hovarna, dvs kortslut jordpunkterna, så klarar han sig bättre. Eller sätt gummiskor på kusen.
Lägg ut ringledningen som kortsluter marken och jordtagen hemma.
Kanske en bra affärside, att sälja kortslutningskablage till kor och hästar.
Den jorspettskritiske
roy
SM4FPD