Hur mycekt störnigar tål vi? "QRM-peak"

SM4FPD

Well-Known Member
Ja när når vi "QRM-peak" och vad innebär det för radiomottagning?
Är "QRM-peak" den dag då radiomottagare inte längre kan existera, utan allt går på tråd och fiber. Dvs då behövs ju inga radiomottagare.
om 2 år 5 år 10 år?

"LED ljuskällor stör ut Internet"

Här kan man läsa om detta: mentoronline.se - Näringslivets branschnyheter
Vi dränks mer och mer av störande utrustning, och det kan vara intressant att se att det inte bara är radioamatörers mottagare som slås ut av dåliga elprodukter.
Som radioamatör har vi nu medbrottsoffer i alla fall.
För visst är den som drabbas av störningar från bristfälligt konstruerade saker ett brottsoffer.

Nog är det intressant att de hackade spänningsomvandlarna i en LED-ljuskälla kan alstra så starka störningar över ett så brett spektra att de slår ut Mobila bredband, vilka ju är radiotransivers på UHF.

Visst blir all skit värre och värre.

Var skall det sluta kan man fråga sig, men en bättre fråga är hur illa det kan bli? Innan vi når ”QRM-peak”.

Mer läsbart på Elsäkerhetsverkets hemsida: Produktsäkerhet
Led-lampa avger ledningsbundna störningar
Störningar från led-lampa

Varför älta detta då? Varför inte låta den ”liberala självregleringen” dvs det som idag är PK, (Politiskt Korrekt) av sig själv slå ut de svaga att dö. Dvs de som envisas med radio. Allt löser sig säkert bara vi inte lägger oss i och låter marknaden sköta sitt.

Jo själv tycker jag synd om de radioamatörer som berövas sin hobby, då jag själv ännu har det störningsfritt och finner det underbart trevligt att lyssna på kortvåg.

Med mer kunskap i ämnet kan kanske många lära sig att bekämpa sina stöningar.

Som radioamatör bör vi ha stor kunskap i saken och bred sådan.

Först då finns en viss chans att bekämpa störnigsdimman.



Här kan man se ett schema: http://www.idg.se/2.1085/1.330139/lagenergilampans-innersta-hemligheter



Jag är bara ute efter en debatt i ämnet... några svar finns väl inte.

De
SM4FPD
 
Last edited:
Inga kommentarer beror kanske på att ämnet är för stort och svårbegripligt eller svårgreppbart.

Jag tror att....

Detta vi ser nu är bara början på mängden av switchade produkter som tar sig in på konsumentmarknaden.
Att "switchat" ger bättre verkningsgrad vet vi och allt ska ju vara "grön-el" nuförtiden.

Det krävs mycket filter för att en switchad apparat ska bära sig åt som en linjär dito och det är alldeles för dyrt.

Våra billiga 60W glödlampor á 6:- ska nu ersättas av led-lampor som kostar ca 100:- eller mer. Dom ska förvisso ha betydligt längre livslängd än glödlamporna men det har vi inga bevis för ännu.

Ska man konkurrera på lampmarknaden så krävs att man kan producera en billig LED-lampa och då finns det inga marginaler för att addera ett riktigt nätfilter som gör att lampan stör lika lite som glödlampan.

Tyvärr är det bara radiokommunikation som störs av allt detta switchbrus och mycket snart kommer myndigheterna att inse det omöjliga i att hålla störningarna "på mattan" och då inträder total anarki.

Kanske kan våra EMC-normer "skruvas åt" ytterligare men då betyder det att vissa fabrikanter slås ut från marknaden och priserna på diverse produkter kommer då att stiga, någon måste ju betala.

Även om vi får hårdare krav på lednigsbunden och utstrålad emission så kommer mängden produkter att ständigt öka så totalt sett så förlorar vi som lyssnar efter svaga signaler.


QRM-PEAK är ännu inte nådd men lokalt, här och där, så kan nog situationen uppfattas som med råge nådd.

Vi som sysslar med amatörradio får ta skeden i vacker hand och flytta upp i frekvens ordentligt för att slippa allt switchat brus.
Tyvärr innebär det att utrustning, komponenter, instrument osv. blir väldigt mycket dyrare....inte kul:(


...bara radioamatörer som störs.....vem bryr sig:confused:


/Micke
 
Det är först när andra aktörer (t.ex. civilflyg eller räddningstjänst) blir allvarligt störda av alla störningskällor som något kan tänkas hända. Trots att amatörradio har ett skydd i både EU-direktiv och ITU-RR så är inte intresset från "makthavarna" speciellt stort. I synnerhet inte i Sverige.

Jag är av meningen att amatörradion, genom att vi utgör "a solution looking for a problem" inte tas på något större allvar bland de som ansvarar för radiomiljön. Den publika bild som amatörradion fått, "kufar" som ropar "59" till varandra, gör inte heller makthavarna mer intresserade.

Min prognos är att störnivån kan fortsätta öka tills t.ex. FM-rundradio påverkas i stora delar av landet, eller tills att polis- eller räddningstjänstradio får försämrade prestanda.

Amatörradio och rundradio under 30 MHz kommer inte att få någon större nytta av det skydd på papperet som finns. Bara om något samhällsviktigt påverkas påtagligt kan möjligen åtgärder komma på tal. Det kan vara så att kostnaderna för att förbättra störmiljön på lägre frekvenser blir sådana att det blir billigare för samhället att flytta utsatta verksamheter till högre frekvensband än att arbeta för lägre störnivåer.

Sammanfattningsvis ligger amatörradion illa till på sikt.

De högre frekvensbanden där stördimman från olika elektroniska apparater är svagare är i högsta grad kommersiellt intressanta och kommer därför att förloras ett efter ett, medan de lägre frekvenserna redan är på god väg att bli oanvändbara i tätorter.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Man skall inte måla fan i etern men jag är övertygad om att det tyvärr är som AOM skriver.

Flygradion är kanske det som ligger närmast till hands i de högre frekvensregionerna dels på grund av den relativt sett låga frekvensen och dels på grund av AM-mottagarnas störningskänslighet.
När ett luftfartyg går i backen på grund av störningar då är det illa,
problemet är bara att sådana kommunikationsproblem ofta löses reservvägen och det hela slutar bara som en anteckning i marginalen.

Hur störläget är i dagsläget för de kortvågsbaserade systemen som DSC och NAVTEX vet jag inte men Karl-Arne kan säkert fylla i här...

Citat: "Så länge det inte råder konditioner så får alla världens aktiva radioamatörer plats på 2m-bandet"
 
Det är först när andra aktörer (t.ex. civilflyg eller räddningstjänst) blir allvarligt störda av alla störningskällor som något kan tänkas hända.
73/
Karl-Arne
SM0AOM

Bara om utfallet blir ett dödsfall. Det ligger tyvärr inte så långt fram i tiden.....(min egen fundering)
 
En glädjande sak är dock att så länge man gör sådana dåliga konstruktioner så skräpar man
ner elnätet och producerar en massa reaktiv effekt.

Även bättre konstruktioner typ servrars PSU är ett problem när man har många kopplade i samma elnät vilket vi har erfarit.
 
Hur störläget är i dagsläget för de kortvågsbaserade systemen som DSC och NAVTEX vet jag inte men Karl-Arne kan säkert fylla i här...

Problemen har blivit akuta med egenstörningar för NAVTEX. 518 kHz ligger precis i det område där t.ex. kraftaggregat ombord har starka emissioner.
Det läggs ner mycket arbete hos dem som ansvarar för fartygsinstallationer, men det är närmast omöjligt att hålla jämna steg med alla störare.

När det gäller landbaserade system är MF-DSC frekvensen 2187.5 kHz ofta svårt störd. På min förra arbetsplats studerade jag om det gick att flytta mottagarstationer för MF så att man skulle kunna samutnyttja stationsplatser i några fall. Detta visade sig vara i stort sett omöjligt.

Högre kortvågsfrekvenser, används numera i så pass liten omfattning att det är svårt att uttala sig om omfattningen av störningar. Mätningar som gjordes för drygt 10 år sedan i Onsala och Enköping pekar på att man då var relativt förskonad från störningar av elektriska apparater. Detta kan dock ha ändrats.

Militära användare har i olika omfattningar drabbats av egenstörningar, p.g.a. att man byggt in materiel med okända EMC-egenskaper.

Slutligen kan de som till äventyrs tror att amatörradion på sikt kommer att få behålla VHF/UHF-banden genom någon form av välvilja studera denna bild från en presentation. http://www.pts.se/upload/Ovrigt/Tele/Bransch/Marknadsdag/Marknadsdag2012-formiddag.pptx
på PTS Marknadsdag i förra veckan. Var ska man ta 1200 MHz från, och vad avses med "underutnyttjat spektrum"?



73/
Karl-Arne
SM0AOM
 

Attachments

  • spektrum_2.jpg
    spektrum_2.jpg
    83,4 KB · Views: 38
Last edited:
Det här är ju knappast en isolerad företeelse i samhället. Finns det fortfarande någon radioamatör som tror att avreglering bara är av godo och att de sk. marknadskrafterna på något vis sanerar sina verksamheter själva?

AOM:s tankar om amatörradion är nog tyvärr korrekta men när väl kaos är här beträffande samhällets samband så blir det enklare för samhället att ge upp och finna andra vägar. Tyvärr är det redan nu försent att mota Olle i grind, han är för länge sedan utom räckhåll.

/Lasse
 
Last edited:
Back
Top