1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Hur mycket kortare med traps?

Discussion in 'Antenner och master' started by SA6BNV, Jan 2, 2018.

 1. SM5DFF

  SM5DFF Well-Known Member

  Sätt kondensatorn och dess anslutningstrådar utanför spolen, ingen metall inuti den. Jag har bister erfarenhet av att göra fel.

  Lennart
   
 2. SA2CLC

  SA2CLC Well-Known Member

  Stiligt. Biltema är ett bra antennvaruhus :)
   
  SA6BNV likes this.
 3. SA6BNV

  SA6BNV Well-Known Member

  Kan du utveckla varför? Jag tänkte sätta kondensatorn utanför (där jag klippt koppartråden). Men varför kan man inte ha koppartråd inuti spolen? Den är ju icke-magnetisk.
   
 4. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

  Jag tycker det är vanligt förekommande att man sätter kondensatorn inuti spolen. Det har jag sett på många byggen, och även kommersiella spärrkretsar exvis i W3DZZ.
  Ser vi på spärrkretsarna i en 12AVQ, 14AVQ, eller en flerbandsbeam, så är de ofta byggda med genomgående maströr, vilket endast är isolerat skarvat mitt i spolen, eller trädda i varandra för att utgöra kondensatorn.
  Nog tycker jag en kondensator utanpå har liknande eventuell påverkan på spolen som om den är inuti.... såvida den inte är långt ifrån spolen.

  Givetvis kommer kondensatortråden att påverka spolen, men så som jag tycker ganska lite, eller obetydligt och på samma sätt utanför, men nu har du ju mätt upp resonansfrekvensen.

  Genom tiderna har det förekommit olika typer av kärnor i spolar med avsikt att kunna trimma spolen, exvis järnpulverkärnor, ferritkärnor som då ökar induktansen allteftersom man skruvar in den. Men även aluminium eller mässing som då påverkar mindre, och, eller minskar induktansen vid inskruvning.

  SM4FPD
   
  SA6BNV likes this.
 5. SM5KYH

  SM5KYH Well-Known Member

  När det gäller 12AVQ påstås motsatsen till Roys beskrivning i en granntråd

  (Edit : granntråd hade råkat bli granngård...)
   
  Last edited: Jan 6, 2018
 6. SM5KYH

  SM5KYH Well-Known Member

  Man kan se liknande d.v.s att ingen konding monteras inuti trapsen på Fritzels beamar. Kolla på PA0FRI:s sida där konstruktionen tydligt visas i bilder. Finns säkert en anledning till att Fritzel valt och "tyckt" att konstruktionen fungerar bra.
   

Share This Page