IC-756 PRO v. IC-7400

SM4XIO

Active Member
Hallo där,
fundera på IC-756PRO eller IC-7400.
Kan man jämföra dessa två?
Tacksam för åsikter och erfahrenheter. Tack för senast, dvs alla svar på IC-706 v. FT-987.
73 de Axel, SM4XIO
 
Mottagaren och signalbehandlingen i IC-7400 är baserad på IC-756PRO eller tom något förbättrad. IC-7400 är ett prisvärt alternativ för den som vill ha lika höga prestanda som de dyraste rigarna men klarar sig utan en del finesser som den grafiska spektrumdisplayen. (En fördel hos IC-7400 är att den också har 144MHz/100W)
 
Innan man sätter sprätt på en stor summa pengar som det handlar om när man köper sådana radioapparater bör man först fundera på om det är värt!

Många amatörer köper dyra riggar och kör på enkla antenner el t.o.m konstlaster som EH antennen eller mobilwhippor, då har man kastat pengarna i sjön ! Egentligen är det ingen skillnad på en IC 735:a för 3000 spänn jämfört med en 756 PRO II när man har små moderata antenner, det blir lika många QSO körda för det, man skulle inte köra fler QSO med en PRO II.

Varför ska man då köpa en 756? Jo om man bor så till att man kan sätta upp stora antenner är oftast ex 756:ans mottagare lite bättre när det gäller att kompensera bort starka signaler, dvs, om man på en 706a är på 40m bandet går BC stationer ofta in i mottagaren, de gör det inte på en 756a. Men detta gäller då man har stora antenner!

Sedan kan man räkna ut hur många QSO man kör om året. Kör man under 2.000 QSO är det helt obefogat att ha en monsterradio, visst man kan sitta och beundra den fina förgdisplayen, men man kör ju inga QSO med den, eller hur!

Det primära är att se till att man har en sändare med bra filter, för CW/SSB. Man har bra antenner, sedan spelar det ingen större roll vilken radio man har.

Summa summarum, köp en billig radio och lägg pengarna på att bygga ett bättre antennsystem istället, det kommer garanterat generera fler QSO:n !

73 de WKA
 
Back
Top