Icom AH-4 och coax utgång

Tapsa

Well-Known Member
Hej.

Tänkte montera coax utgång till AH-4 tuner, fungerar detta??. Tanken var så att använda detta utgång till magnetfäste och mobilpinne. Har Googlat men hittar ingen info.

//Tapsa
 
Jo, det fungerar nog. Tänk på att en koax inte hanterar hög SWR särskilt bra bara.
Jag kör med en 450 ohms stege på min AH-4, men det kanske inte passar så bra till en mobilpinne.

73!
Jonas/SM5PHU
 
AH-4 kan stämma av så gott som allt. Det är en T kopplad tuner. Om man via den matar sin antenn med koax så givetvis stämmer den av.
Vid höga missanpassningar kommer ju då givetvis inte koaxen, mellan AH-4 och antennen att gå helt förlustfritt, men det går.
Rent praktistk, skala din kaox c:a 20 cm, skruva fast skärmen i jordskruven undertill nära ingången för manöverkablarna, skruva fast mittledaren på porslinsisolatorn. bara att åka sen.
Vid måttliga missanpassningar liknande de man kör med en inbyggd antennavstämmare, så blir det samma sak som med dessa. En lagom anpassning är då exvis en dipol som är klippt på 3750 kHz men som man vill köra 3530 kHz med. Tvingar man till avstämning på 7 MHz så blir det lite värme (förluster) i kabeln.

Tänk på att en anennavstämamre av vilket typ som helst kan ha upp till 1 dB genomgångsdämpning. En 30 meter lång RG-58 med SWR 1:10 dämpar väldigt mycket. Men du kanske rent praktiskt kan köra radio, och det är då kanske värt dessa förluster.

Många montear en koaxialkontakt i hålet efter den demonderade isolatorn, en sådan passar där. Koppla dess stift till tråden som matade porslinsisolatorn. Jord från denna koaxialjack kopplar man med en kort tråd till plåten där koaxkontakten för inkommande koax sitter monterad. Vi får då en gemensam jordpunkt med kortast möjliga trådar.

Koaxialkontakten duger sedan väl även om man ansluter en ändmatad trådantenn, långtrådsantenn med bananplugg.

Se till att hålla AH-4 vattentät om den monteras ute. Lite silikon vid uttagen är aldrig fel.
AH-4 "andas" med en mikrofiberventil som sitter bak under typskylten. AH-4 tål däremed väder och vind men ej dränkning . Något "andningshål" behöver ej borras undertill, kabelgenomföringarna skall vara täta och väl dragna och kanske tejpade med vulktejp.

HF i chassit kan man bromsa genom att linda drosslar på manöverledning och matningskoax. Exvis 10 varv 10 cm diamter vid ingången.

Matar du en antenn med koax från AH-4 kan en sådan drossel vara bra även på den koaxen.
 
Back
Top