1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kapacistansdioder för hög effekt

Discussion in 'Hemmabyggen' started by SM4FPD, Apr 1, 2017.

 1. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

  Hittills har ju dessa utmärkta komponenter varit bara för lågnivåkretsar, som VFO, VCO etc. C-Dioder finns i så gott som varje TV Bilradio FM-tuner och amatörradiostation numera. Vridkondingar är en utdöd art.
  Men för hög effekt, eller rättare sagt hög spänning har vi saknat dessa komponenter. Nu finns de som tål fler hundra Volt och kan använda si kretsar där vi förr använde fetare vridkondingar.
  Det finns hopp att kunna bygga antennavstämmare för 100 ja kanske 500 W med dessa ny komponenter. Se länk för specifikationer och applikationer hos Mitsubishi:
  Med 1 - 10 Volt kan man få 10 - 50 pF eller den andra typen för högre frekvenser 1-10 V ger 3 - 15 pF. Intressant är att man slipper den ofta höga varicapspänningen som 30 V som är vanlig i VCO:er. Med en vanlig pot, kanske en 10 varvig kan man således får en vridkondensator som man kan bygga Z-amatch S-match eller oäkta balanserade och symmetrisk antennavstämmre för kortvåg och lägre VHF band. Mindre storlek, lägre pris, kompaktare, mekaniskt stabilare, man slipper fila mekanik, ja fördelarna är väldigt stora.
  Man kan nämna att vridkondensatorer är även för ledande tillverkare som ICOM Kenwood Yaesu ett problem att få tag på, väldigt få tillverkare finns. dessutom är de dyra. Jag kommer själv ihåg när ICOM talade om att den Japan som gjorde deras vridkondingar hade blivit silent Key.....
  Nå, nu blir det att börja planera för en antennavstämmare i format mindre än en 706:a som klarar 300 W och är symmetrisk dvs med minst tre paralleller gående variabla kapacitanser. Styrda av en pot...
  Capasistansdioderna är i första hand utvecklade för andra appliktioner än amatörradioantennavstämmare. Vi ser applikationer som AMC filter i effektkretsar där man helt enkelt gör trackande, eller adaptiva EMC-filter i solcellsinvertrar etc. Som pratets kanske vi kan se förbättrade EMC filter i ofta störande utrustning.

  de
  Roy SM4FPD
   
  SM7SEK likes this.
 2. sm0ngl

  sm0ngl Well-Known Member

  Låter intressant att titta närmare på. Men länken kom inte med.
   
 3. SA7AUY

  SA7AUY Well-Known Member

  Nja. Det är ju den 1:a april idag.
   
 4. SM6OID

  SM6OID Well-Known Member

  Hej!

  Jag har väntat med spänning på dagens inlägg av Roy!
  Tack för denna fina tradition!
   
 5. SA7AUY

  SA7AUY Well-Known Member

  Ja, den var bra.
   
 6. SM6FPG

  SM6FPG Fritidskonsulent

 7. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

  Jaså kom inte länken med.... konstigt..... var kan den ha tagit väg....en tro?

  de
  Roy SM4FPD
   

Share This Page