Kontaktering

Krymp-å-smältslang fungerar OK mot metall (typ utsidan på koaxialkontakter) men inte bra i längden mot kabelplasterna. Efter några år, i alla fall på västkusten i utsatta lägen som undertecknads - hade de olika plasttyperna åldrats åt fel håll vilket lett till fuktinträngning. Problemen varierar nog med den plasttyp som koaxkabeln har som ytterisolering men ändå värd att notera. I mitt fall med en smygande försämring av känsligheten.

Kompletterar man med vulktejp utvändigt sitter dock allt så in i "%¤#"!" bra.

Krymp-å-smältslang är däremot outstanding inomhus när det gäller att böjsäkra kablage med crimp-kontakter i hemmalabbet.
 
- Inga koaxkontakter är avsedda för utomhusbruk utan väderskydd.
Åtminstone en ledade tillverkare av mobilteleutrustning rekommenderar att man inte applicerar någon extra vädertätning i form av vulktejp eller liknande på koaxkontakterna i utomhusapplikationer. Kontakterna ska bara dras med rätt moment, så håller de tätt.

Dock envisas många av kunderna ändå med att täta med vulktejp, troligen för att de alltid brukat göra så. Eller kanske för att någon vulktejpsförsäljare övertygat dem om att det måste göras.

Nu handlar det förvisso inte om PL-259.
 
Back
Top