Lagom rigg för att börja testa HF?

Det finns för många riggar att välja bland... :-)

En sak som tilltalar mig med Kenwood TS-2000 är att den har flera antennkontakter, och att det är separata kontakter för 2 m och 70 cm, och att den senare är en N-kontakt som är mer lämpad för frekvenserna ifråga. En annan är att den hanterar både HF och VHF/UHF så att jag kan ha en rigg till allt. Å andra sidan kostar den en del, även begagnad.
 
JO -- priset är avskräckande - men som vi redan sagt har den allt - i synnerhet om du får tag i X modellen
eller en med eftermonterad 23cm modul. Kontakten till den hänger dock i en sladd.

N har bara UHF 70/23cm, för 2m och HF/50 är det PL..Det finns 2 HF/50 kontakter.

Stationen har oxå en extra 2/70 FM-station som är oberoende av huvudstationen - så du kan lyssna
på lokala FM trafiken medans du kör på kortvåg - med en enkel knapptryckning växlar du mellan de
två stationerna.

Som jag skrev tidigare köpte jag min i England för några år sedan, när pundet var svagt, priset för
radion med ett Mydel PSU och TS-2000x gick på runt 17500 Sek. Då den väger 8,5 Kg så den gick
som handbagage.på flyget hem.
 
Har haft en TS2000, den var jag riktigt nöjd med bortsett från att jag aldrig fick riggstyrningen att fungera.
En bra radio som kan det mesta, MEN du skall vara medveten om birdien den har på satellitsegmentet vilket omöjliggör rx på just den frekvensen, kommer inte ihåg exakt vilken just nu.
En annan praktisk finess är crossband mellan hf/vhf/uhf till uhf/vhf, roligt att sitta med handjagarn å köra 80m ringar eller lyssna av 6m konditioner.

Smidigt också att lyssna av repeatrar medans man kör kortvåg eller tvärtom.
Den har dock tokslö scanning men den har upplysta knappar.. Så.. Ja det finns både + och - även med denna rigg.

Kör med en ts-590 nu, endast HF + 6m, inte belysta knappar men med kanonfin mottagare och dsp samt riggstyrning med USB och det inbyggda ljudkortet gör det busenkelt att köra digitala moder om man vill det.
Enda negativa synpunkten jag egentligen har om bägge dessa Kenwood apparater är storleken, inte ett problem, knappar och reglage sitter lätt till men jag förstår inte varför alla moderna riggar skall vara så små och kompakta men det är min subjektiva uppfattning.
 
SA2CEM: "birdien den har på satellitsegmentet"...? Läst, inte förstått. Vad är det för något? Var du nöjd med RX/TX på din TS-2000, SM0KBW tyckte att den kanske inte var i toppklass vad gäller det.

Jo, USB för styrning och ljud verkar smidigt, men jag hittar inga begagnade riggar som har det (utom ett demoex av en Yaesu FT-3000DX för drygt 20000.

Jag förstår inte heller varför apparaterna skall vara så små. Ta t ex FT-857, den kan vara hur bra som helst för RX/TX, men med alla dessa pyttesmå knappar utspridda både här och där känns det som att man skulle behöva gå en helgkurs för att lära sig sköta den, och även då bli det pilligt om man inte har väldigt små fingrar. (Jag har inte klämt på den själv, det är mitt intryck utifrån bilderna.)

TS-590 verkar trevlig, men jag har inte hittat några begagnade än. Som jag skrev i början av tråden tycker jag att Yaesu FT-1200DX ser bra ut och verkar trevlig att använda, men det är tråkigt att man behöver betala extra för en USB-anslutning och för FFT-kortet som geer en massa trevlig extra funktionalitet. Då vore kanske en FT-3000DX ännu roligare, men så kostar den också betydligt mer, och det kan vara onödigt att lägga ut så mycket på en apparat innan jag vet att intresset utvecklas och motiverar investeringen.

Jag hittar en Yaesu FT-950 till ungefär samma pris som en Kenwood TS-2000, den ser för mig ännu mer ut som jag tänker mig en "riktig" och "seriös" amatörradio-rigg.

Något jag bara har sett på enstaka modeller är IF-utgång, som jag har förstått att kan vara värdefullt för mer avancerad eller esoterisk signalanalys i dator. (Se t ex de underbara texterna och analyserna på absorptions)

Nåja, det kanske blir en begagnad FT-450 (AT/D) eller TS-480SAT, men jag får läsa om den här tråden några gånger till...
 
IF-utgång kan vara trevligt då du kan ta någon enkel SDR mottagare
som du kopplar in på utgången. Sedan kan du både visualisera och
bearbeta vad som kommer in i mottagaren. Har kört så med en
TS-940s, den har dessutom IF ugången före kristallfiltren så man ser
ett bredare område.
 
Last edited:
Birdien på ts2000 består av någon internmodulerad signal från mf har jag för mig, s-meter slår max utslag och ingen inkommande signal tränger igenom.
Detta är bara ett problem om du tänkt köra satellit (som för övrigt är skitskoj) som har downlink på 436.800 MHz.

Jodp, ts-2000 har tillräckligt bra rx/tx, klart att det finns bättre men för det första så blir det en helt annan prislapp och för det andra är det inget man som nybörjare märker av.

Att 857an är liten och plottrig får man acceptera, det är en kanonfin mobil/portabel station men för stationärt bruk funkar det formatet inte.
Den är dock inte så plottrig som det verkar men det tar ett par veckors inkörning innan man lärt sig hantera den.

Ft-950 har jag läst flera negativa omdömen om men ingen egen erfarenhet.

Både ft-450 och ts-480 är kanonriggar om man hanterar formatet men tänk på att väldigt få inbyggda tuners klarar mer än ca 3:1 i swr och mer än så vill man nog inte ha med coaxmatning ändå.
 
Kan bara intyga att SA2CEM har rätt, TS-2000 har en kraftig spurr (spurious signal) på 436.800.
Det är en oavsiktlig blandningsprodukt som hamnat inom bandet. Med en rigg som har så många
band så är det nog omöjligt att helt eliminera dem. Det finns också några svagare spurrar som jag
noterat på 23cm.
 
Det blev till sist en Kenwood TS-2000, utan 23 cm-modulen. Jag fann den genom Brugtgrej som jag fick tips om tidigare i denna tråd, säljaren är Peter Munk Andersen, M.W.Electronic.

Först efter att ha bestämt mig, och betalat, insåg jag att mjukvaran för att styra den från datorn kostar pengar, till skillnad från TS-480 där all mjukvara för fjärrstyrning både lokalt och på distans är gratis. :-(

Nu blir det väl till att försöka slänga ihop något i antennväg, till en början något enklare hembygge för några utvalda band. Jag har läst lite på Wikipedia och gissar att 40 och 20 meter är bra band att börja med, och 10 och 6 meter kan vara kul att testa också, och med kortare våglängder kan det bli lättare att få ihop någon hyfsad antenn, tror jag.

För närvarande har jag en hembyggd dubbelbandare för 2 m och 70 cm, den blir väl svår att koppla in, men med separata kontakter för dessa två band känns det lättare att bygga bra antenner.

Hur gör man förresten om man t ex vill använda en dubbelbandsantenn med denna rigg, är det en duplexenhet som gäller då (med filter för respektive band), eller skulle det fungera med t ex en T-kontakt och bara dela på kabeln, eller skulle det ena bandets sändning då överlasta det andra bandets mottagare?

Vad gäller spurious signals ser jag att det tas upp i manualen under rubriken Internal beats, sidan 111 i den jag har laddat ned. Det ser ut att vara ett flertal frekvenser som kan drabbas, och åtminstone i vissa fall kan det avhjälpas genom att stänga av den sekundära mottagaren. Förstår jag saken rätt skall just frekvensen 436,800 MHz bara vara drabbad på den sekundära mottagaren, men det kanske är den som behövs för att ta emot downlink från satelliter.
 
För närvarande har jag en hembyggd dubbelbandare för 2 m och 70 cm, den blir väl svår att koppla in, men med separata kontakter för dessa två band känns det lättare att bygga bra antenner.

Hur gör man förresten om man t ex vill använda en dubbelbandsantenn med denna rigg, är det en duplexenhet som gäller då (med filter för respektive band), eller skulle det fungera med t ex en T-kontakt och bara dela på kabeln, eller skulle det ena bandets sändning då överlasta det andra bandets mottagare?

Efter att ha studerat i servicemanualen hur ingångsstegen på 144 resp 432 MHz är gjorda vill jag bestämt avråda från att koppla ihop antennkontakterna med ett T-stycke. Komponenterna i de interna mottagarsignalvägarna och filtren är inte dimensionerade för sådant.

Ett diplex-filter med minst 40, gärna 50 dB isolation mellan banden är nödvändigt, men det går sannolikt ändå inte att helt undvika inbördes
störningar. Tvåbandsantenner är också kompromisser, så var sin antenn för 144 och 432 MHz är en bra investering oavsett.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Hej!

Vilka kortvågsband skall man köra, den eviga frågan?
Jag kör 160-10 m, med varierat resultat.
Favoriter är nog 40, 17 och 15 meter.
Även om 20 m besöks titt som tätt.

Jag vill verkligen slå ett slag för 15 metersbandet!
 
Jag vet inte vilket mode du föredrar - men om det gäller CW skulle jag rek. 10 Mhz, Konsten att bli lycklig vad antenner beträffar är att börja med singel-band antenn(er) kör endst ett band en säsong utvärdera det efter ditt tycke. Jag lovar dig att om du kan släppa den hår eviga tanken om att vara operativ på "alla band" så kommer du att få en AHA-upplevelse-

/Uffe .CIQ
 
Skulle jag tvingas att välja två band blir det 20m och 40m, tillsammans med 17m är det dessa tre band som VFO'n brukar snurras på, både hemma och /portabelt.

Har du utrymme så är 160m trivsamt, jag har plågat mig själv ett fåtal gånger att köra 160m portabelt men den mesta tiden går inte åt till radiokörande utan antennuppsättning, resultatet i loggen blir också synnerligen magert men det är få som kör /P och det ger ju en viss tillfredställelse :)
Efter tio års sporadiskt portabelkörande och hemma med starkt förkortade antenner på vinden så har jag också upptäckt att 15m är lite intressant, 10m och 6m har inte berett något nöje för mig än men med vettiga antenner kanske det skulle bli roligt.
 
Last edited:
15 och 40 meter är intressanta band som kompletterar varandra och som även går att köra med en och samma antenn (med tanke på att 21 MHz är en udda multipel av 7 MHz). En dipol för 40 meter funkar normalt sett utmärkt för 15 meter. Likaså en kvartsvågsvertikal. Om man har vertikalen monterad vid marknivå och nyttjar radialer som ligger på markytan eller ett par centimeter under blir det enkelt att köra båda band med samma antenn och samma radialer. Om man kör med eleverade radialer kan det löna sig att lägga till 2 eller 4 avstämda radialer per band.

Med 100 Watt och telegrafi är båda banden utmärkta DX-band. Om man kör SSB på 40 meter skadar det inte att köra 500-1000 Watt för att nå utanför Europa med de typer av antenner som nämns ovan.

Givetvis ska höjden på dipolerna vara så bra som möjligt - helst en halv våglängd, men även med lågt hängande dipoler kan man lyckas under rätt förhållanden.

Jag förleddes att tro att man behöver antenner för alla band som novis... ingen anledning alls egentligen. Precis som CIQ så riktigt påpekar är singlebands (eller tvåbands) antenner nog så intressanta att använda. Man lär sig olika bands nycker genom att flitigt och vid olika tidpunkter köra olika band.

73 de RM2D, Mats
 
Last edited:
Hej!

Måste flika in, härom kvällen gick jag ut på altanen med en UK/RT-320, antennen var en piska på 2.4 meter, två av jordplanen bemödade jag mig att kasta ut, ca 9 m långa var. Knappade runt (med dekadinställning) och hittade en kuban på SSB 15 meter.
Jag ropade två (2) gånger och han svarade... Är konditionerna bra så räcker det med 30 W och en 2.4 meters piska!
 
Jag vill verkligen slå ett slag för 15 metersbandet!

Ja, 15m är ett festligt band med ibland oväntade QSOn.
Härom kvällen snurrade jag runt lite på de olika banden för att se om där var någon aktivitet.
Jag använder en panadapter med 200 kHz täckning så jag ser ganska fort om det är dött eller ej.
(Med en panapdater kan man alltså se ett avsnitt av bandet grafiskt utan att behöva ratta igenom det)
Jag såg bara 2 st signaler på 15m och när jag rattade in dem så visade den ena sig vara en ryss, inget konstigt med det.
Men den andra var en japan som låg stadigt på signalstyrka 6. Konstigt tänkte jag, hur kan bandet vara i övrigt helt dött?
Så jag lade mig jämte och lade ut ett par CQ. På mindre än 30 minuter hade 4 japaner och en vietnames svarat!
Fortfarande helt öde på bandet i övrigt!
Jag förstår fortfarande inte riktigt. Är det en annan kultur där borta?
Ligger de bara och lyssnar och väntar på att någon skall ropa CQ, eller vad?
Teoretiskt skull bandet förresten vara stängt. Klockan var runt 11 (svensk tid) på kvällen.

Edit:
Jag kör förresten en enkel tråddipol med 100W effekt. Två av japanerna körde också enbart 100W men med yagi-antenner.

// Åke
 
Last edited:
Hej!

Den senaste tiden har 15 metersbandet varit "öppet" mot Syd-Amerika bortemot och bortom midnatt.
Jag har kört, om inte massor, så i vart fall ganska många, ibland med "huvudstationen" (Skanti med 750 W och 13 m hög vertikal) och ibland lite mer fältmässigt med piska eller en ganska lågt och improviserat placerad inverterad L samt mer fältmässig station.

Jag jag upplevt samma sak som du, bandet verkar tämligen dött, någon eller några enstaka stationer hörs.
Men, när man får kontakt med Långbortistan så visar det sig gå ganska bra.
 
Min rigg dök upp i förrgår, tror jag det var. Jag har slängt ihop en enkel dipol för 20 m av FK-kabel, och gissa om jag blev förvånad när jag vid halvtvå natten till igår hörde Samir från västra Saudiarabien lika klart och tydligt som om vi hade pratat på telefon (14 155 kHz), och än mer när jag imorse vid kvart i sju hörde W6CCP Seymor och W6ZR Ray på 14 189,35 kHz från Kalifornien, bortre sidan av nordamerikanska kontinenten, nästan lika tydligt.

Jag har fortfarande bara loggat QSO inom SM0, inte ens något utanför länet, men jag ser fram emot att göra det.

Om det inte vore för att jag opererade min vänstra axel, som åkt ur led 2½ gång, i måndags, och därför funktionellt är enarmad, skulle jag säkert slänga ihop betydligt roligare antenner. :-)

Mina bästa antenner just nu är nog de för 20 m och kanske 2 m, vill någon ställa upp på sked är jag med. :-)
 
14 MHz är en ganska bra kompromiss vid den här tiden i solfläckscykeln.

Ofta är det "öppet" dygnet runt, och ganska ofta med bra signalstyrkor.

Det som nog har mest enskild betydelse är antennhöjden, vilken direkt har inflytande på strålningsvinkeln,
och därmed på täckningsområdet. Får man upp antennen minst 1/2 våglängd över marken
sjunker strålningsvinkeln påtagligt och DX-chanserna förbättras.
Sedan ger telegrafikunskaper ett övertag som knappast kan jämföras med något annat som man kan göra i sin station.

Ta gärna och ropa upp stationerna som du hör för att få en känsla av hur det hela går.
Övning ger färdighet.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Karl-Arne: Att lära mig CW är helt klart ett mål, men jag vet inte riktigt var jag skall börja. Solfläckscykler får väl läggas till listan över saker att studera.

Nu är jag varm efter att ha klättrat upp och ned på gästhusets tak för att få upp min fyrbandsdipol i fjärilskonfiguration, 6,10, 15 och 20 m. När jag hissade upp den igår var det ett provisorium, nu har jag snyggat till länkarna mellan de oblika dipolernas armar och satt rejält med vulktejp kring antennkontakten. Kanske att några armar blev korsade senast jag drog upp den, men det får vänta. Riggens AT anser i alla fall att det är bra nog för att sända på dessa band. Jag kan upplysa om att det inte blir mindre jobbigt att klättra när ena armen är i band, och det känns lite osäkert uppe på taket.

Apropå antennhöjd, enligt SSA:s studiebok vill man gärna få upp en antenn 1½ till 2 våglängder över markplanet för kontakter utanför Europa. Skulle man följa dessa riktlinjer och satsa på 2200 m skulle man alltså vilja ha antennen, kanske en drygt kilometerlång halvvågsdipol, minst 3,3 km upp. Det verkar lite svårt. :-)

Jag tycker att det är svårt, precis som i vanliga konversationer, att ta mig in när det inte finns någon paus mellan talarna, när pratet är oavbrutet, så att säga. När det är folk jag kan se är det lite lättare, men vad gäller inte minst internationella QSO känner jag mig osäker på om och när jag skall våga sända ett break. Jag försökte faktiskt med vännerna i Kalifornien i morse, men med mina 100 W nådde jag nog inte fram, och det var andra som anropade dem mest hela tiden (men faktiskt hördes jänkarna bättre än europeerna).

Kanske jag får testa med någon "tyst" frekvens lite senare, där jag vet att jag inte stör någon.
 
PSK31 är ett alternativ innan du lärt dig CW - tyvärr lite stereotypt - men det blir
även DX-QSOn på CW.
 
Back
Top