1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Linux och amatörradio

Discussion in 'Program för amatörradio' started by SM5KRI, Jan 14, 2008.

 1. SM5KRI

  SM5KRI Oldtimer

  På förslag är denna tråd om linux och amatörradio skapad.

  Välkommen att diskutera eller fråga om linux!

  SMKRI
   
 2. SM5JAB

  SM5JAB Well-Known Member

 3. SM0RVV

  SM0RVV Well-Known Member

  Här är en bootabar CD förberedd med mycket godis för radioamatören:
  AFU-Knoppix - Amateurfunk mit Knoppix

  Det är ett enkelt sätt att prova Linux och de program som finns för radiokörande.
  Bränn CD'n och boota datorn från CD'n. Enkelt och det förstör inget på hårddisken.

  AX.25 stödet är väl utvecklat i Linux. Det är inte ens något man lägger på, det finns faktiskt redan inbyggt i Linux-kärnan. Helt jämställt med alla andra nätprotokoll Linux stödjer.
  Det är tack vare att Alan Cox - en av de viktigare kärnutvecklarna - är radioamatör (GW4PTS).

  73 SM0RVV
   
 4. oby1

  oby1 Well-Known Member

  Jag råkade skriva mina Linuxtips i "Gratis Antivirus" tråden. Inlägget skulle nog passa bättre här. Moderatorn kan kanske flytta/kopiera inlägget hit istället? Annars finns det som sagt en hel del tips i Antivirustråden.
   
 5. erikla

  erikla Member

  SK6AB kör ubuntu (en linux-dist) på många av sina maskiner, däribland den som är kopplad till HF-riggen. gMFSK är det program som används mest till radion då det gäller PSK31.

  Ubuntu har som de flesta andra distar kategoriserat sina paket (installerbara program), där ena kategorin heter "Ham Radio": Ubuntu -- Software Packages in "gutsy", hamradio section
  Alla dessa går enkelt att installera via paketsystemet,
   
  Last edited: Jan 18, 2008
 6. SM6ZCU

  SM6ZCU Well-Known Member

  Igår började jag se mig om efter ett bra loggprogram till Linux. Eftersom jag kör Kubuntu (KDE-versionen av Ubuntu) så sökte jag efter ett KDE-program. Gnome-program fungerar ju också, men jag brukar föredra saker som är skrivna för just min skrivbordsmiljö.

  Jag hittade klog som verkar ha det som jag behöver. Version 0.4.3 är den nyaste, men då får du kompilera själv. 0.4.2 kan installeras från Hardys repository. Fungerar även i Gutsy (som har 0.4.1 i sitt repository)

  klog i Ubuntus repository hittar ni här
   
  Last edited: Feb 26, 2008
 7. SM5KRI

  SM5KRI Oldtimer

  Även Xlog är ett bra alternativ, om än något buggig. Bla översättning till svenska, och redovisning av statistik som DXCC och olika awards inte fungerar så bra. Har haft dialog med utvecklaren av programmet om detta.

  Just nu ingen prioritet på detta, då jag egentligen bara vill ha koll på utskickade och inkomna QSL.

  Troligen kommer jag att byta tillbaka till ett loggprogram i windowsmiljö istället, den dagen jag skaffar mig en bärbar PC.
   
 8. SM6RPZ

  SM6RPZ Well-Known Member

  Fedora och amatörradio

  Det händer saker i Fedora-världen som kanske kan vara av intresse.

  En special interest group, så kallad SIG, för amatörradio har bildats, och paket för diverse olika amatörradiorelaterade program har börjat genereras.

  Se följande länkar för mer information:
  SIGs/AmateurRadio - Fedora Project Wiki
  Fedora-hams Info Page

  Detta innebär att stödet för oss radioamatörer kommer att öka i Fedora, snart kan vi installera våra intressanta program med yum, istället för att kompilera själva.

  73 de Lars, sm6rpz
   
 9. SM0OY

  SM0OY Member

  Jag har (äntligen) vågat ta steget över till Linuxvärlden och det känns spännande. Jag har blivit osams med Vista. Min son, ännu ej sändareamatör, har dock länge försökt övertala mig. Nu blir ju följden att hitta ett bra loggprogram som stöds av Ubuntu 8.04. Hittills har jag kört ett i DOS-miljö (!) därför att Windows gör cw-nycklingen så ful. Log4U stöder ju inte Winkey ännu.

  Vad finns att prova med? Inte bara registrering utan även cw ut? Naturligtvis skall jag testa med KRI:s och RPZ:s länkar, men det borde finnas mer. Jag har även en dist med Fedora 9. Kanske det är en variant värd att testa? 73 Lars sm0oy
   
 10. SM5KRI

  SM5KRI Oldtimer

  Jag kan bara konstatera att det ultimata loggprogrammet inte finns ännu, Jag har fortfarande Xlog i Linux, men har inte provat hur CW från dator funkar.. Jag sköter CW:n själv helst.. med hjälp av fingrarna :)
   
 11. erikla

  erikla Member

  Någon som testat HRD i wine?
   
 12. SM6RPZ

  SM6RPZ Well-Known Member

  (Jag har aldrig provat HRD, så den delen kan jag inte svara på. Får ta och installera det på en extradator jag har här och kolla...)

  VIC20? :) Kan du precisera lite mer vad det är du saknar mest under Linux, jämfört med vad du finner under Windows? Kanske kan bli ett programmeringsprojekt senare under året när det börjar bli mörkt och tråkigt utanför fönstret.

  73 de Lars, sm6rpz
   
 13. SM6RPZ

  SM6RPZ Well-Known Member

  Jan, jag tror att du läst mitt svar alldeles för fort.

  Jag har inga som helst planer på att "omvända" dig, jag bara undrar vad det är som du saknar i Linux-världen, och som du anser att du finner i Windows-världen. Du verkar ha kännt att något saknades, men vad var det? Kan du precisera?

  Du nämnde du logg-applikationer. Just när det gäller loggar så finns det en del olika i Linuxvärlden, men var det något specifikt som du saknade i det logg-program som du provade (vilket var det förresten?)

  Jag frågar av ren nyfikenhet, se det som marknadsundersökning, eller vad du vill. Jag tycker om att programmera, men det var ett tag sedan jag gjorde något större, kanske du kunde ge mig några ideer på saker som behöver förbättras, som man kanske kan labba med under vintern. I annat fall får jag väl hitta på något själv.

  73 de Lars, sm6rpz
   
 14. SM6RPZ

  SM6RPZ Well-Known Member

  Gjorde en snabbkoll på HRD:s hemsida.

  HRD:s funktionalitet kan jämföras med det som finns i (bland annat) följande Linux-baserade program; xlog (log), xdx (kluster), grig (rig-styrning), samt gpredict (satelliter). xlog, xdx, samt grig kan alla kommunicera med en rad olika riggar via hamlib.

  DM780 (digital master 780) kan jämföras med fldigi eller gmfsk.

  OK, jag skall installera HRD och se mer exakt vad det är som skiljer, men grundfunktionerna finns i vart fall redan i Linux.

  73 de Lars, sm6rpz
   
 15. erikla

  erikla Member

  Testade nu ikväll HRD genom wine på en Ubuntu-burk, fungerar alldeles utmärkt av det lilla jag hittills tittat på. Körde lite tx/rx av PSK31 så ljudkort och serieport fungerar uppenbarligen.
  Lite segt ibland när man öppnar nya fönster, men det beror troligen på att det inte är någon snabb dator (1GHz celeron, 512 MB ram ).
   
 16. SM0OY

  SM0OY Member

  Jag tackar för alla tips och skall snarast lägga in Wine och sedan - t ex Log4U eller SD. Prov är alltid spännande. Tester likaså....
  73 de oy
   
 17. SM5KRI

  SM5KRI Oldtimer

  Samma här, men jag har desvärre inte lyckats bli vän med Wine.. men får ta tag i detta när jag får tid och lust.
   
 18. SM7SJR

  SM7SJR Administrator Staff Member

 19. sm0lru

  sm0lru Well-Known Member

  Jag har testat HRD under Wine och det funkar INTE
  73 de 0LRU/Kenta
   
 20. SM0CTK

  SM0CTK Well-Known Member

  Wine&Cedega

  Det finnes olika versioner av Wine som ej tycks fungera med alla windows-program.
  Ofta måste man installera rätt .dll fil för att få allt att fungera OK.

  WineHQ .deb packages archive

  ***

  Någon som har erfarenhet av detta Pro-program Cedega. Tyvärr så är det ej gratis.

  Cedega

  Google

  Google

  73 de sm0ctk/stig
   

Share This Page