Moxon

SM6FPG

Fritidskonsulent
Jag planerar för ett bygge av en portabel Moxon! Det portabla innebär inte att den skall upp och ner varje dag, utan mer med intervaller av några månader.

Vilka band det blir är inte färdigtänkt. Önskvärt vore ju från 20 - 10 meter inkl warc-banden. Ännu mer intressant vore att börja redan på 30 meter. Allt beror på tekniken för det portabla!

Frågan är, kan man sköta matningen över en nerledning, eller är Moxonen att beteckna som en singelbandare, som kräver separata nedledningar, alternativt någon form av relähantering?

/Bosse
 
SM6FPG said:
Frågan är, kan man sköta matningen över en nerledning, eller är Moxonen att beteckna som en singelbandare, som kräver separata nedledningar, alternativt någon form av relähantering?

/Bosse

Betrakta Moxonen som en singelbandare. Det går att trixa för att klämma in något ytterligare band (Cebik har gjort det med extra antenntråd för 12 och 17 m - om jag minns rätt - och på http://www.n3ox.net/projects/2017moxon/ har det gjorts för 20 och 17), men det kräver rätt mycket experimenterande. Pete Mills version (http://www.moxonantennaproject.com/m3kxz/m3kxz_multi_vertical.htm) verkar simulera ok och han är nöjd med resultatet så det kanske kan vara en väg att gå. Men han använder den vertikalpolariserad och med matning nära marken dvs lång ut från mitten av själva antennen, vilket kanske inte är vad man vill?

En hexbeam a la http://www.dl7io.de/reflectedw/ skulle jag tro är ett bättre alternativ om du vill hembygga för flera band på rätt enkelt sätt. Hexbeamen krängs också kommersiellt av en herr Traffie på www.hexbeam.com/ den har gott renommé men anses dyr.

/Micke
 
varför inte göra en spiderbeam ,vi är 2 st som har gjort egna spiderbeam antenner 5 band och är mycket nöjda med dom, har visserligen inte varit utsatta för några höststormar ännu men verkar faktiskt ganska stabila.

Om man mailar till konstruktören kan man få en svensk byggbeskrivning och materiallista
sen får man väl använda fantasin och leta substitut hemma för att slippa köpa grejor

vi köpte 8st 6m metspön på Jula 16 st avgasklämmor 38mm samt 2 rullar murarsnöre
kompisen fixade dl-1000 tråd samt 2st 350 x 350 x 6mm bitar av aluminium

Kostade inte 500:- styck men går kanon
 
Back
Top