Nätadaptrar som stör

SM5DFF

Well-Known Member
CZR:
Min modell är 20 år gammal så den hittar du väl inte, men det finns t ex en 9619 i aktuellt sortiment. Jag hade fel om kåpan, den är av plast.

Lennart
 

SM4FPD

Well-Known Member
Egentligen helt otroligt att det ska vara helt omöjligt att göra och sälja en så enkel sak som ett litet nätagg som funkar på alla sätt.
Det var ju problemfritt förr.
Som tur är får vi radioamatörer bygga elektriska saker som får koppla till elnätet. Så varför inte köp en transformatorbyggsats av SVEBRY, där 230 V är färdig, sen linda på sekundärlindningar av önskade slag. Ett antal likriktare och lytar, samt några stabbar, 79805, 7808 7812 etc. Flera uttag som kan driva det som kan komma i fråga. Allt linjärt utan några som helst pulsbredddsmodulerade saker, (digitalt hackat eller vad man kan kalla det).

Ang en ferritbula, som nämns, det ger ett varv på en sladd och utgör ett common mode filter. Men ett varv är bra ett skämt för frekvenser under 30 MHz.
Common mode filter för under 30 MHz kan kräva både 10 och 15 varv för att få effekt. Många sk ferritbulor i serie motsvarar ungefär att linda flera varv på en.

Skall man prova med CM filter så ta en ferrittoroid och linda 10 - 20 varv för att undersök om man får någon effekt.

De
SM4FPD
 

SM0GLD

Vänsterhänt
Ang en ferritbula, som nämns, det ger ett varv på en sladd och utgör ett common mode filter. Men ett varv är bra ett skämt för frekvenser under 30 MHz.
Kanske sitter den där för att klara utstrålad störning över 30MHz.
 

SM4FPD

Well-Known Member
Jo SM0GLD det är just vad jag menar. den mesta avstötning vi ser gäller för öre 30 MHz.
Kortvågen är ju dagens soptunna för störningar, vilket vi radioamatörer inte gärna vill acceptera men har svårt att göra något åt.
Vi talar om störningar på HF, och ofta på de lägsta frekvenserna 3,7 MHz ex.
Och då krävs som jag nämner fler varv eller fler ferriter för att få verkan.
Ingen lindar ju en balun med ett varv för att funka på HF..... eller göra en CM-drossel på matarledningen till en HF-antenn med ett varv vi talar då om 10 - 20 varv.

De SM4FPD
 

SM5XUN

░░░░░░░
Det finns inget bra sätt att idag kunna mäta radierad strålning en bit under 30MHz, osäkerheten och svårigheten med repeterbarhet försvårar vettiga EMC-mätningar för våra konsumentprodukter.
Man utför istället mätningar på ledningsburna störningar och det finns en mängd scenarion, här är några;

Tillverkaren lämnar in ett "golden sample" med alla filter monterade, givetvis går produkten igenom och får sitt godkännande, produkterna kommer ut på marknaden utan komponenterna och gör livet surt för radiolyssnarna.
Tillverkaren levererar en produkt som blir godkänd men har använt undermåliga komponenter som snabbt försämras i prestanda och störnivån stiger.
Tillverkaren levererar en produkt som blir godkänd men har gjort missar i konstruktionen med till exempel värmeproblem som långsamt påverkar omgivande komponenter och störnivån stiger.
Underleverantörer byter ut komponenter, avsiktligt mot billigare för att maximera sin vinst eller oavsiktligt då originalkomponenten inte finns att få tag i, komponenterna kan då ha andra egenskaper vilket kan ge ökad störnivå.
Produkten passerar alla krav och försäljs men då den kopplas samman med en annan produkt som även den kan vara godkänd, så skapas till exempel en oscillation eller något liknande som skapar en störning.
Produkten godkänns utan att samtliga driftfall har mätts, programvaruuppdateringar påverkar interna klockfrekvenser eller skärmade kablar byts ut mot oskärmade dito när produkten väl levereras till kund.
..det är bara fantasin som sätter gränser för alla möjliga och omöjliga orsaker till att en produkt strålar ut oönskade störningar på våra band.
 
Last edited:

SM4FPD

Well-Known Member
Och alltihopa skulle lösa sig om nätagget vore en liten transformator som förr.
Visst var det bättre förr.
Men vi lär aldrig komma dit igen.

Nå, det handlar förstås om priset, och vilka saker folk köper. De billigaste förstås, de med några eleketronikomponenter som väger lite, istället för den "tunga" trafon som kostar mer, men håller tiotals ggr längre tid och påvekar inte vår strålningsmiljö.

Jag tänkte på förr, när bildskärmsjukan började härja, ellallergi, alla var livrädda för elektromagnetiska fält, fackverksmaster var livsfarliga, de "strålade" ju
Idag är vi totalt omgivna av sådana saker, allt från trådar runt hela tomten och granntomterna där gräsklipparoboten får sin info, till hackade småladdare i mängder.
Nätagg till en massa saker.

Men nog har datorerna blivit bättre???

I alla fall tyx inte folk bli sjuka längre, men radiokommunikation slås ut.

Men återigen nog kan vi som radioamatör lösa många av problemen med den transformator jag nämnde ovan.
Likaså kan man ersätta familjens alla laddare med en linjär laddare på ett ställe i huset, som ha flera uttag.
Men vissa vill ju kunna ladda i sängen förståssssss.

De
Roy SM4FPD
 
Top