NFM eller WFM ?

sm0rnu

Member
Hej,
Jag undrar om någon vet vad som egentligen gäller på 2m/70cm betr. NFM och WFM (d.v.s. smalbandsfm och bredbandsfm).
Analog FM-kommunikation på dessa band borde vara NFM men jag har förstått (bl.a. av att vissa amatörer tillrättavisat andra på repeatrar) att det tydligen är WFM som används ?
Det är väl inte rundradio vi pysslar med ?

Är det någon som vet vad som faktiskt gäller (i praktiken) för den analoga FM-trafiken på dessa band ?

/SM0RNU, Johan
 
Det är ett rent missförstånd eller slarvigt utryckt. I dom flesta nya riggar (tex Yaesu) finns det WIDE och NARROW inställning. Det är deviationen du ändrar. Bara för att man har den på WIDE innebär det inte att det är WFM.

Finns mycket bra förklaringar på SRS hemsida
Swedish Radio Supply AB - FM

Sedan är den tekniska specifikationen på stationerna en sak och verkligheten en annan. Skadar inte att mäta upp och justera riggen...

Man skall använda NFM om man har möjlighet!
 
Last edited:
NFM är komradio FM och var förr drygt 30 kHz bred, med en deviation på +-15 kHz och mottagare med bandbredd på mer än 30 kHz.
Detta system var på den tiden man körde 50 kHz kanaler.

NFM är idag mest med +-5 kHz deviation, med bandbredd på c:a 15 - 20 kHz, det kör vi när kanaladelningen är 25 kHz.
Dvs fortfarande ibland på 145 MHz och alltid på 433 MHz

NFM vid 12,5 kHz kanaler, dvs det vi borde köra på 145 MHz är med devaitioen +-2,5 kHz och filter i mottgaren på under 10 kHz.

Kör vi FM på 29 MHz skall det vara ännu smalare, devaition på +-2 kHz och mottagarens filter skall vara under 10 kHz exvis 6-8 kHz.

Det är aktuellt med minst 3 olika bandbredder för FMn, mycket att hålla reda på för oss arma radiamatörer.

Kör vi FM på 50 MHz, som ju är aktuellt med en repeater i SM på 51,810 och 51,210 MHz hos SM0OOJ/R sä vet i katten vad som gäller? Förmodligen +-5 kHz.

På 27 MHz har dom 10 kHz kanalsteg och där köra man mindre +-1,5 kHz devaiation, eller skall köra.....

Hemvärn och FRO som kör försvarets gamla komradio, RA-245, RA-420, 422 kör 50 kHz kanaler som man gjorde tidigt 60 tal, och har därmed oxo deviation +-15 kHz och mottagare breda som garagedörrar, 30 - 50 kHz breda.

P1 P2 och P3 kör WFM och har en deviation på +-50 till +- 75 kHz, de blir breda, och man behöer mottagare med 200 kHz filter.

Lyssnar man på banden låter det inte som det bör.
Många kör på 145 MHz med micken ända nere vid magen och kör +-0,5 kHz deviation
Många stationer på 29 MHz FM kör med 50 talets FM och en deviation på upp till +-30 kHz.

PMR446, dvs ett licensfritt band har 6,25 kHz, men med 12,5 kHz avstånd, de skall köra +-2,5 kHz deviation.

Många kommersialla komradioband övergår till 12,5 kHz kanaler och därmed till +-2,5 kHz devaiton

När du trycker FM n på en amatörradiostation skall deviationen sänkas från +-5 kHz till +-2,5 kHz, samt det skall kopplas in ett smlare filter i mottgaren. Det sista sker inte av kostnadskäl i många fabrikat och FM stationer för amatörbruk..


TV analog sände ljudet i WFM, med c:a +-50 kHz devaition


Det viktigaste vi har att tänka på som radioamatörer är att riggen har en maxdeviation som är tillåten per band, och att vi utnyttjar den optimalt.
Det sista betyder att vi skall lära oss tala så högt i micken att det uppstår full deviation.
 
Last edited:
Tackar för bra svar!

Jag hade redan läst info på SRS, men SM4FPD gav det jag sökte.

73 de SM0RNU
 
Det finns ingen sträng definition av vad som är "WFM" eller "NFM".

Man brukar säga att rundradio-FM är WFM med en deviation på 75 kHz och en kanalbandbredd av c:a 200 kHz. Allt som är påtagligt smalare än detta blir därmed "NFM".

I kommunikationsradiosammanhang finns det flera standarder; den ursprungliga med 50 kHz kanaldelning och 30 kHz bandbredd, detta får man med c:a 10 kHz deviation, sedan blev delningen 25 kHz och bandbredden 15 kHz med c:a 4 kHz deviation, och slutligen 12,5 kHz med 2,5 kHz deviation och c:a 7 kHz bandbredd.

På HF-amatörbanden förekom förr i tiden något som kallades "NBFM" som var FM med låg deviation; runt 1,5 kHz och kravet att alla "signifikanta sidband" skulle rymmas inom en AM-kanalbandbredd på 6 kHz.

Numera finns det inga krav i bestämmelserna om varken maximal deviation eller kanalbandbredd, utan praxis har utformats inom amatörradiorörelsen (främst IARU) och tagits in i "bandplanerna". Praxis har härletts från kommersiella standarder med avseende på kanaldelningen och övriga data.

FM är kritiskt beroende på att kanalbandbredden verkligen utnyttjas, om deviationen är för liten blir
ljudet "tunt" och signal/brusförhållandet sämre, samtidigt som deviationen inte får överskridas för mycket, vilket ger svår distorsion i mottagare med optimala filter. FM-sändare brukar därför innehålla kretsar för att försöka hålla deviationen konstant och på en så hög nivå som möjligt.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Back
Top