Nya ICOM IC-7300

Jag håller med om att lite extra kontakter och uttag är en bra fördel på en amatörradiostation.
Som exvis RX in ant ut på IC-735.
IC-735 var dock på sin tid en mycket dyr radio, den var uppe i närmare 20 000 kr och detta för 20 år sedan.
Men så är den givetvis till stor del handbyggd och innehåller massor av elektronik, många trimpunkter etc.
Idag får man en fin IC-735 för 3- 4 tusen kr.....
Sälj den inte, behåll den....

Som alla vet som byggt saker själv, borrat låda och försökt få in kretskort och önskade kontakter, uttag, strömbrytare etc så är det en stor del av jobbet att få detta snyggt och att få plats i önskad kanske liten snygg låda.
Trots att jackar, kontakter knappar portar etc är relativt billiga så drar det iväg våldsamt på konstansen vid utvecklingen och produktionen.
Så det lär ju inte var någon hemlighet att det är uttag, kontakter jakt och knappar man spar in på.
Så är det ju oxo på annan elelektronik, en skrivare idag kan du betala lite mer för, och slippa dra sladdar, vem vinner? ja snart finns inga uttag utan bara den sladdlösa skrivaren. Produktionskostnaderna är lägre utan kontakter och du betalar lite mer för att slippa sladdar....

Vad är dyrast? en pot eller en mjukvara som via en meny gör att du kan ställa in micgain.
Vad håller längst och blir inte skrapig?

Men en amatörradiostation är ju ett verktyg för experiment, och givetvis är det bra med uttag, kontakter jackar och knappar....
Det håller jag fullt ut med om.
Ser man på helheten är det nog bara 1 procent av ägarna till IC-735 som har använt nämnda kontakter......

Att bygga ett yttre relä som fixar saken är ju enkelt.
För acc jackarna, eller jacken finns ju kvar.


Ser vi på IC-735 och mäter PLL:ens renhet, blir man ganska besviken jämfört med dagens betydligt billigare apparater.
Trots det är så gott som alla IC-735-ägare väldigt nöjda.
Så behöver vi renare lokaloscillator??

Nja klart vi gör, hobbyn är ju en ständig strävan till bättre saker i alla avseenden.

de
Sm4FPD
 
Ser att Dansken, MWE http://mwe.dk/index.htm säger att 7300'an är lagervara. Kanske man skulle prova trots allt? Priset helt OK, 9.995 danska motsvarade 11.940 svenska inflations kronor ... har för mig frakten brukar ligga på 300 kronor ungefär, så bra pris.
 
Ja, vad skall man säga... nu har jag kört IC-7300 ett par dagar och är väldigt imponerad,
senaste ICOM jag hade var IC-7410 vilken har en mycket bra mottagare, särskilt sett till prislappen.

IC-7300 är ytterligare ett (om än marginellt och väldigt subjektivt) snäpp bättre mottagare än 7410 såvitt jag kan bedöma.
Iinte så mycket bättre att det motiverar ett byte för den sakens skull men vill man ha en mindre radio med vattenfallsdisplay så är det givet, tar man steget från 7000, 7100 och 7200 blir det heller ingen extrem skillnad, däremot från en 7400/746 och 706 är det som natt och dag, mycket, mycket lägre brusgolv och förstås mycket bättre filtermöjligheter.
(Jag har inte haft just en 7100 men lånat en ett tag så därför törs jag ändå jämföra med den..)

Nu har jag väldigt små antenner så några jämförelser rörande storsignalegenskaper kan jag tyvärr inte fälla, nivån på bakgrundsbruset syns tydligt i vattenfallet så det blir lätt att se om LED-belysningen i shacket ger ifrån sig en bredbandig störning när man tänder eller släcker den eller när grannen slår på sin plasma-TV..
En bra feature är att IC-7300 varnar om insignalen blir för kraftig för A/D-konvertern, förhoppningsvis hinner man göra något åt det innan ingångssteget går sönder, bra på fielddays när det är trångt mellan antennerna eller som påminnelse att byta preamp eller slå på dämpsatsen.

Full bk-in på CW blir en klapprande upplevelse, inte så angenämt, men det är väl lite syptomatiskt för ICOM och flera andra stora tillverkare, filtren går förstås att ställa löjligt tajt, det låter mycket bra i högtalaren.

När det gäller vattenfallet är det väldigt responsivt, när man rattar så hänger det med direkt utan att "lagga", det blir lätt att se nya stationer och för den som DX:ar runt bland de få AM-stationer som finns kvar så blir det en toppenupplevelse både visuellt och ljudmässigt, särskilt med en bra yttre högtalare, AM låter väldigt bra.
 
Kul att börja höra åsikter om den ny radion.

En som jag tycker trevlig funktion är Auto tune, dvs att mottagaren ställer in sig exakt på en bärvåg, även under det att den nycklas som Morse sigs.
En funktion man lanserade på de dyrare radiostationerna.
Det gör att man har möjlighet att köra Morse med simplex, och inte semiduplex som nu råder med flera tiotals Hz, eller upp till kHz offset.
Viktigt för att kunna använda de smala filtren.


Att det är relän i T/R switchningen kan man förundra sig över.
Redan IC-701 i slutet av 70 talet hade en PIN diod som tålde 100 W.
Några stn på 80 talet fortsatte med PIN dioder för effektomkoppling, ex IC-751.
Sen blev det reläer igen. Why? Kanske PIN dioder för hög effekt, och framför allt som funkar på HF är sällsynta, ingen tillverkare???
Man kan även spekulera i att de skulle gå sönder lättare av urladdningar, eller åska, men så menar jag inte var fallet med de modeller som hade PIN T/R sw.

Det fanns till och med Amerikanska PIN diod omkopplare för 1 kW att köpa som separata enheter, men inte numera.

Relän, och i synnerhet de moderna reläna är rubusta och numera inte föremål för att bli glappa. men tickar ljudligt.....

SM6XUN vad menar du med "brusgolv", vanligen menar man känlighetsgränsen för en mottagare.
Hur har du mätt upp den???

De flesta apparater numera har så hög känslighet att det atmosfäriska bruset är det som bestämmer gränsen för vad som går att höra.
Därmed är begreppet brusgolv ute....

En mottagare med mycket dålig AGC eller avstängd AGC eller om man använder RF-gain kan få en egenskap som gör att den inte brusar mellan stationerna, det kan ibland uppfattas som något positivt eller att mottagaren brusar lite.... det gäller att välja lagom långsam AGC för att uppleva lågt brus, (atmosfärsikt brus).
Avsikten med en väl utvecklad AGC är ju att se till att alla signaler låter ungefär lika starkt i högtalaren. Vilket för en del radioamatörer kan låta som högt egenbrus. Men man får tänka sig för med vad man hör. Som tur är finns ju RF-gain ofta, samt olika AGC tider och dämpning.

Vi behöver idag knappast tala om egenbrus.

Att A/D omvandlaren skulle gå sönder om man fortsätter att lyssna vid larm om för hög nivå är uteslutet, det handlar nog mer om att den kan blir överstyrd.
Och kan börja låta illa. Även en A/D kan hamna utanför sitt dymaniska område.


de SM4FPD
SM4FPD
 
Roy skrev; " De flesta apparater numera har så hög känslighet att det atmosfäriska bruset är det som bestämmer gränsen för vad som går att höra"

Ja det stämmer.

>>>"Därmed är begreppet brusgolv ute...."

Inte ute alls. Brusgolvet låter sig lätt mätas upp och är ett bekvämt mått på mottagarens förmåga att höra en svag station som är lika stark som bruset.

Sedan är det riktigt att det atmosfäriska bruset i regel är starkare än mottagarens brusgolv varför vi ibland klarar oss med okänsliga mottagare. Dock är det ju så att det atmosfäriska bruset varierar i nivå med frekvens, årstider och olika platser på jordklotet. På 28 MHz i en mycket tyst radiomiljö behöver man en mycket känslig mottagare medan man på 1,8 MHz kan koppla in c:a 30-40 dB dämpning mellan antenn och mottagare utan att S/N-förhållandet försämras. S-metern sjunker så klart.

De som använder små förkortade antenner med låg verkningsgrad behöver all känslighet radion kan ge. Alltså är ett lågt brusgolv viktigt.

Jag har nyligen mätt på min KX3 och brusgolvet i den ligger faktiskt högre än det atmosfäriska bruset på 21 och 28 MHz. Där krävs 20 dB Pre-amp. 10 dB räcker inte riktigt till och 30 dB-läget blir för ansträngt. Egenbruset i förstärkningskedjan utan antenn ansluten är ganska starkt. De flesta apparaterna uppför sig nog ungefär så. FT1000MP MKV Field är jättebrusig dock liksom IC-706 MKIIG.
 
Och förr var känslighet i mikroVolt de viktigaste av allt i specen.
IC-706MKIIG tycker jag har fullt tillräcklig känslighet.
Kör en sådan med en spärrkretsdipol för 28 och 50 MHz där är det atmosfäriska bruset alltid dominerande.
Trots att jag bor så till att "man made noise" inte finns.
Med HF-steget givetvis.

Förr var känsligheten i de flesta apparater omvänt vad man behövde.
För känslig på 3,6 MHz och stendöv på 21 och 28 MHz.
Med uppblandare och särskilt de utan avstämt HF-teg blev det jämnare.
IC-751 var en av de första med jämn känslighet och hög sådan över hela kortvågen.

Klart att de som briljerar med hög eller mycket hög dynamik ofta är relativt okänsliga mottagare......
Man får betala det ena med det andra.

Sen har vi brus som härrör från IMD, flera BC band kan ställa till med ett otroligt oljud på ett amatörband.
Något som man ibland tycker är egenbrus då, felaktigt.

Kopplar jag in en FT-718 inställd på 28 MHz, på min antenn ställer sig ofta S-metern på s9 plus och det bara gurglar och blåser . IMD.
Med 10 - 20 dB att blir det rent.....

Så detta med mottagare och hur de beter sig är komplicerat och hur man tolkar mottagaren är än mer komplicerat.

Kommer ihåg ATLAS och ASTRO maskinerna från USA, där kunde man höra tre olika brus på en gång.
LF-brus från LF-steget, MF brus från den breda MF-förstärakren efter filtret, (filtret kulle ju sitta direkt efter bländaren då, modernt)
Sen brus från antennen. Det lät hemskt.

Hur många har inte hört av sig till mig och funderat över varför inte 18 MHz amatörband går att använda. det bara blåser gurglar, och pratar ll tänkbara språk i en enda röra.
Min första fråga är vad de har för radio.... Oftast eller aldrig en ICOM i alla fall.

Trots allt så kan man som radioamatör tillgodose sig apparater som har mycket hög känslighet på kortvåg, tvärt emot viss kommersiell standard.


de
Sm4FPD
 
I England tror jag att 7300'an börjar slå mot beg priserna på ICOM, många ägare av IC som byter till den här. Inte bara de enklare modellerna som IC-7100 mfl, utan även en hel del ägare av 756 Pro radio verkar vilja byta upp sig. Sista exemplet jag sett är en 756 Pro II som varit till salu ett litet tag. Begärde från början runt 7750,- vilket han troligen fått för någon månad sedan, slumpades igår för 5500,-

Tycker mig se att utrops priserna börjat rasa där den sista tiden, anpassning? Danske MWE har några 756 som han begär rätt högt för, de har legat ute ett tag nu och verkar svårsålda. Snart läge för att göra ett kap på några fina 756 Pro III kanske :D
 
Jo snart är begagnatpriserna på samma nivå som för kylskåp, tjock-TV, mobiltelefoner, tvättmaskiner, datorer etc.
Dvs när man tröttnat på den så gäller återvinning.
Nyprisern är ju på den nivå som exemplen har.
Skillnaden är kanske att amatörradio än så länge har dubbla livslängden jämfört med ett kylskåp eller en skoter.

Men visst amatörradio lagar man ju själv....
Eller lagar sönder, trimmar sönder ....
Det är ju alltid "fel på dem", även om det riktiga felet ändå är handhavande problem, så får prylen CPU:n och sluttransistorerna skulden, eller att antennkablen gått sönder i den hemlösa PL pluggen.

De
SM4FPD
 
Nu tror jag ju inte att det riktigt blir samma begpriser som på tjock-tv :D
Men det är ju rätt naturligt vid alla teknikskiften att den föråldrade tekniken blir i princip värdelös.

Vad skulle du ge för en TV som bara kan ta emot en kanal utan converter?
Vad skulle du ge för en svartvit tv i dag?
Vad skulle du ge för en tjocktv i dag?
Vad skulle du ge för ett telefonmodem till datorn? (jag kommer med fasa ihåg vad jag betalade för ett 28.8 modem som ganska snart var omodernt och värdelöst för att det hade kommit snabbare grejor)

SDR kommer inte att innebära ett lika stort och definitivt skifte, men visst är det en naturlig utveckling.
 
SM2VJX, det är ju det jag försöker säga, amatörradiogrejer är inte samma saker som tvättmaskiner och tjock-TV.
de slänger man när de blivit värdelösa.
Amatörradio lagar man i 25 år..... ja kanske 40 år.....

de
SM4FPD
 
Det är en trevlig maskin!

Jag har ett oväntat problem med min IC-7300. Över 30 MHz brakar FM bandet in! I spektrumfönstret ser man tydligt stationerna.
Signalstyrkan är runt S9+10dB och man hör allt tydligt, dock är ju FM stationen lite för bred...

Om jag ställer mig på 29.999 MHz försvinner de ut spektrumvisaren, trots att jag bara flyttar mig en kHz!
Något händer vid precis 30MHz.

Enligt internet samplar den på 124.033 MHz, en av stationerna ligger på 94 MHz och dyker upp på (124.033 - 94) -> 30.033 MHz!

Mjukvaruproblem och/eller intermodulationsproblem? Växlar den preselectorfilter kanske?
Den borde väl alltid filtrera bort FM bandet?!

Vilket får mig att undra om den beter sig skumt på andra frekvenser också?
Man kanske skulle koppla in någon signalgenerator och mäta lite på den?

Någon mer som har erfarenheter?
 
Det som hände är att mottagaren byter bandpassfilter vid 29,999 till 30,000 MHz
Och, eller kör helt utan förselektion. Då får man lätt Imd från starka sigs.
Vid 50 - 52 MHz kopplas nog ett nytt bandpassfilter in och IMD försvinner.
Området 30 - 50 MHz är ju inget amatörband och spexas förmodligen inte.
Man har varit lite sparsam där...... Likt de andra fabrikaten...
Lämpligt är att bygga egna filter att sätta in för de band i området man vill lyssna på.

Studera blockschemat så förstår du nog vad som händer.


De
SM4FPD
 
Jag med på vad som händer, det är väl inte Imd i dessa rätta bemärkelse utan frekvensvikning iom att den är direktsamplande och saknar preselektorfilter över 30 MHz.
Iom att det inte finns några IF filter i denna är man ju helt beroende av preselektorfiltren.

Men känns det inte lite B att en modern radio är så usel? Det förvånar mig!
Jag skall mäta lite på det!
 
Jag har nu provmätt lite snabbt och enkelt.
Jag använder radions S-mätare som referens och justerar in signalgeneratorn tills jag får S3 i signalstyrka på radion.
Med 30,1 MHz in, -98 dBm
Med 93,93 MHz in, -85 dBm.

Grovt, FM bandet verkar undertryckas med 15dB för frekvenser över 30 MHz.
 
IC-7300 är en extremt billig radio med extremt många möjligheter.
Den är speca för amatörradiofrekvenserna och håller säker utmärkta prestanda där.
Heltäckande RX får man på köpet.
Att den är oden betyder inte eller är lika med bra i all avseenden.
Den är säkert väldigt mycket bättre än en DRAKE C line som på sin tid kostade motsvarande mycket över 100 000 kr.
Men 15 dB låte ändå värdigt lite.....
Enkelt är dock att bygga bandpassfilter som för de band man vill lyssna utanför amatörbanden.
Det finns massor av onlinecalculatorer för ändamålet.
Detta är betydligt enklar modifieringar än man gjorde förr på avsevärt dyrare radiostationer för att de skulle bli användbara inom några få amatörband.
Vill man ha allt perfekt gäller att köp en IC-7800.... ja det duger nog med en IC-7700.....

De
SM4FPD
 
13 papp... "extremt billig" ... Jag håller inte riktigt med, men vi får väl
se hur man gjort med den kommande 7610 som visats och där det finns litet bilder på
nätet.
 
13 papp... "extremt billig" ... Jag håller inte riktigt med, men vi får väl
se hur man gjort med den kommande 7610 som visats och där det finns litet bilder på
nätet.

13 papp får nog anses vara extrembilligt, speciellt när det står Icom på den.

Jag har dålig koll på prisläget på nya radios, då jag inte tänker köpa någon, men under 13 får man nog inte många "stora" kortvågsriggar för.

Möjligen mobil-modeller och QRP radios, och kanske någon föråldrad modell som är på väg ut.
 
Back
Top