SM0AOM
Well-Known Member
Känner igen denna.Eller den här i en IC-751....!!
Vi fick byta ut ett par kristallugnar CR-64 efter några år, och
ersatt dem då med ugnen CR-165 som sitter i M-700TY.
De var betydligt mer åldringsbeständiga.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Känner igen denna.Eller den här i en IC-751....!!
Vilken korkad kund som slängde bort pengar på att skicka något på EMC-test, med den ambitionsnivån. Det är ju till att börja med tillverkaren själv som deklarerar sin produkt mot de olika EU-direktiven. Bara att skriva en DoC där denne på heder(nåja...) och (rymligt) samvete intygar att allt är väl. Vill man ändå ha en provrapport att visa upp så är det billigare att scanna någons mätkurvor och förfalska en rapport. Gärna med mätkurvor som i alla fall har lite signaler så ser det lite trovärdigare ut. Billigare än att anlita ett EMC-lab. Tyvärr förekommer det nog av och till.Killen spjärnade emot och sa till slut att han fått instruktioner från deras utvecklingsavdelning att apparaten inte behövdes öppnas för att något där var känsligt och kunde gå i sönder. Han visste inget om lådans innehåll vilket jag förstått långt tidigare innan apparaten kopplades in. Lådan öppnades i alla fall av honom själv och det blev då ganska tydligt varför mätdata var så himla bra. Inkommande ledningar från 230 matningen hängde i luften och var försedda med en bit krympslang för att förhindra kortslutning. Det var sedan inte lönt att fortsätta diskussionerna. Han tog sin låda och åkte hem. Faktura för den bokade tiden skickades och som faktiskt betalades i tid. Tack tack. Hörde aldrig av det företaget mer. Bra var väl det.
Ja i Drake fick man trimma några HF- kretsar som hängde ihop med Preselector, i både sändare och mottagare.Ett genomtiderna, effektivt sätt att förstöra radioanläggningar är att trimma dem.
Det finns flera sätt:
1. Att använda fel trimverktyg, som spräcker trimkärnorna.
2. Om man spräcker en trimkärna, och den inte mer går att röra, så försök med någon annan trimmkärna, även den spricker. Till slut har vi en fin radiomottagare som är nära på omöjlig att få liv i.
Ja man har sett många vrak, en lösning är ju att bära apparaten till någon som "har bättre instrument", (betyder: vet vad han gör).
Krävs ofta stor kreativitet för att få bukt med sådana saker, i vissa fall kan man vända trimkärnorna men då skall de tas ur först.
3. Trimma utan att direkt veta vad man gör, vd som skall hända när man skruvar, vanligen löses detta genom att se på S-metern, alla trimrar får ju den att visa mer och därmed blir radion bättre. Att en del trimrar inte får någon direkt effekt, konstigt, vad kan det beror på? skruva mer då.
4. I vissa fall på äldre grejer är det flera kärnor i samma spolburk. Man skall ha ett verktyg som går igenom den första kärnan och sen in i nästa kärna. Går ju inte med en vanlig plåtskruvmejsel, så då tar man helt enkelt och skruvar ur den första kärnan och trimmar sen den undre, var tog sen den urtagna kärnan vägen då? Ja den får vi leta efter i morgon, då det är ljust. Bara det att XYL gick ett varv med dammsugaren innan letandet inleds....
Men visst, det hörs ju lite ändå i mottagaren, men varför dog sändaren? Bara att börja byta slutrör och sluttransistorer. går inte ändå??? Men fanns det inte en modifiering i QTC??? får leta fram den och göra en modifiering...så lär det bli liv i sändaren.
Och var tog alla skruvar vägen?????? Nå det ligger väl några gamla skruvar i kökslådan, som går att tvinga in.
En tid gällde att en radiostation borde trimmas en gång per år, exvis TS.-510, 515, 520, FT serierna, och alla DRAKE riggar.
SM4FPD
Uppbyggnaden av lågnivåkretsarna i TR-3/TR-4 och R-4/T-4 familjerna var helt annorlunda.Antar att de hängde ihop i transceivern.