sm6wzh said:
vilken längd skall det vara på en dipol för kortvågen för att den skall vara så optimal som möjlig på flest band?? med tuner!! finns det någon sådan längd?
Det traditionella sättet att utföra detta är att göra antennen 1/2 våglängd lång på den lägsta frekvens man tänker använda, t.ex. 40 m för 80 m bandet, och 80 m för 160 m.
Då blir antennen lågimpedivt matad på detta band, och en "stege" på 1/4 våglängd
kommer att transformera detta till en hög impedans i matningsänden.
På nästa band (dubbla frekvensen) kommer antennen att vara högimpediv, och "stegen" som nu är 1/2 våglängd lång kommer att repetera denna impedans i matningsänden.
Det beror alltså på hur "bra" ens "tuner" är om detta kommer att lyckas, eftersom anpassningsområdet skiljer sig mycket mellan olika konstruktioner.
Om man har en "tuner" med mindre anpassningsområde kan det vara en tanke att göra dipolen så att den inte är resonant (= heltal * 1/2 våglängd) på något av de lägre amatörbanden, utan istället på en frekvens mitt emellan de båda banden, t.ex. mellan 80 och 160 m eller 80 och 40 m. Detta ger mindre påfrestningar på "tunern" genom att undvika de allra högsta och lägsta matningimpedanserna som kan vara svåra att hantera i enklare "tuners".
Man bör också känna till att dipoler får en ganska utpräglad riktverkan när de blir stora i förhållande till våglängden, ett "flikigt" strålningsdiagram uppstår på de högsta amatörbanden.
73/
Karl-Arne
SM0AOM