Pacemaker och Amatörradio

sm0cuh

Well-Known Member
I morgon, tisdag, kommer XYL hem igen från sjukhus med en planerad pacemaker inopererad. Denna version har 2 trådar i hjärttakten som indikerar och genererar pulser från sinusknutan till hjärtat. Informationsbroschyren tar upp risker för patienten och där nämns elektromagnetisk strålning och speciellt nämns amatörradio ! Nu undrar jag om det finns erfarenhet av detta. Har någon upplevt störningar i hjärtverksamhet hos sig själva eller bekanta med pacemaker ? Det torde finnas många radioamatörer med pacemaker eftersom vi tycks vara en ålderstigen generation...
SM0CUH / OLa
 
Blir lite off-topic, men kan inte undvika att göra en liten reflektion. Lite apropå några andra aktuella trådar så kan kanske dessa diskussioner ha någon relevans, om det nu skulle vara så att amatörradions strålning skulle kunna vara en riskfaktor.

Tänker på tråden om remote körning, respektive utbildningstråden om Hamsphere. Om Hf skulle vara en riskfaktor så borde ju möjligheten att "flytta bort" Hf källan, dvs. transceivern och köra remote vara en möjlighet att vara aktiv. Om inte det är möjligt så kan kanske en simulerad radio, Hamsphere, vara bättre än att inte få vara i "luften" alls?

Bara lite apropå en del kommentarer om att radio på andra sätt än med en "strålkälla" framför sig inte skulle vara "riktig" radio.

Johan / SA3BYC

Ps. ursäkta mitt off-topic inlägg. Hoppas det löser sig och att du kan fortsätta med den här underbara hobbyn och att någon kan komma med lite relevant info kring din frågeställning.
 
Vår värld än numera fylld av RF-källor och moderna pacemakers är byggda för att tåla detta. Allt ifrån induktionsspisar till flygplatsradar och framförallt kraftiga pulser från mobiltelefoner i innerfickan. En vanlig 100w HF-radio med väl fungerande antenn på rimligt avstånd är ingen risk för omgivningen.
 
Tidigare fanns det särskilda gränsvärden i Tyskland och ett par andra länder för tillåtna fältstyrkor för pacemaker-bärare. Dessa anslöt till en Europa-norm EN 50527-2-1 för exponering i arbetslivet.

Numera anses pacemakers vara så HF-tåliga att de allmänna gränsvärden för HF-exponering som föreskrivs inom EU (28 V/m inom HF-området) är tillräckliga med en rejäl marginal.

En med tysk noggrannhet genomförd procedur för att kunna säkerställa att man håller sig inom gränsvärdena finns här:

http://www.df3xz.de/DARC Hilfe zur Anzeige.pdf

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
....om det nu skulle vara så att amatörradions strålning skulle kunna vara en riskfaktor.

Tänker på tråden om remote körning

Man kanske måste sätta upp en kamera på remote-qth så att det inte hänger någon liten gumma med pacemaker i beamen... :D
 
Hej på er!
Det ska till mycket RF för att störa en pacemaker! Jag letade runt lite och fann på ARRL ett doument från Medtronic http://www.arrl.org/files/file/Technology/Pacemaker/EMC Worksite Letter.pdf . Försökte hitta nåt liknande på Medtronics svenska hemsida men misslyckades. Det står i alla fall att de tål 100 V/m, en ganska imponerande fältstyrka. Medtronic säger 6 foot avstånd till antenn med 50 - 125 W. Att en utomhusantenn där man ägnat någon enda liten tanke på att inte ha mantelströmmar på matarledningen skulle åstadkomma 100 V/m i shacket är otroligt, ens med PA. Jag skulle tro att man bränner sig på mikrofonen eller telegrafinyckeln om man har det fältet från riggen vid bröstkorgen.

Hälsningar
/Jan
 
Tack för all tips och länkar !
Har kört några qso på 80m med 100w till dipolen utan problem.
Läste att moderna pacemakers har avstörning vid anslutningarna, och varningen för amatörradiosändare är numera överdriven.
sm0cuh/OLa
 
Back
Top