Baofeng UV-6
Den recension som följer handlar bara om rent upplevd funktionalitet från ett användarperspektiv. Jag har inte gjort några laboratoriemässiga mätningar av exempelvis uteffekt eller deviation.
Målet
Jag har tidigare provat olika billiga kinesiska radios som finns till försäljning i Sverige, så som Wouxun, och blivit positivt överaskad över hur pass bra de är med tanke på det låga priset. Så av nyfikenhet bestämde jag mig för att undersöka hur billigt man egentligen kan hitta en radio för att bli aktiv på 2 meter och 70 cm.
Med målet att hitta den enklaste och billigaste dual-bandsradio som för tillfället går att få tag på spenderade jag några kvällar på nätet. Efter rätt så mycket letande och läsande (främst på sajter som handlar om kinesiska radioapparater) kom jag fram till att Baofeng UV-6 var radion jag skulle försöka få tag på.
Bild på radion:
På kinesiska handelssajter så som Taobao.com finns denna radio att hitta från 125 SEK om man köper 10 stycken på en gång. Men eftersom jag inte ville köpa 10 stycken och dessutom ville handla från en firma med relativt gott omdöme så betalade jag 185 SEK för min UV-6.
Radion levererades med posten till min kontakt i Peking på mindre än 24 timmar (frakten inkluderat i priset), vilket är imponerande i jämförelse med vad man kan förvänta sig här i Sverige. När radion några dagar senare landat i Sverige var det intressant att öppna paketet och se om man blivit lurad eller om radion faktiskt gick använda, och jag kan redan nu avslöja mitt omdöme; efter en hel del användning senaste veckorna har radion helt klart uppfyllt alla mina förväntningar och då har jag inte tagit några hänsyn till att radion faktiskt var så billig.
Baofeng UV-6 är en rätt så ny dualbandare. Man kan också hitta radion under varumärket Pofung som skapats för den internationella marknaden, och för att ge en nystart då varumärket Baofeng varit drabbade av sämre fungerande piratkopior.
Hur radion fungerar
Teknisk information om UV-6 hittar ni på den officiella sajten:
baofeng.com UV6
Men enkelt sammanfattat är det en 128 kanalers radio som går att programmera på 136-174 MHz, respektive 400-480 MHz. RX och TX kan ligga olika frekvensband vilket möjliggör användande av crossbands-repeatrar.
Radion är mycket enkel att använda, användargränssnittet består av två vred samt tre knappar, det är allt.
Man startar radion genom att vrida på volymvredet (detta är något jag saknar på många andra apparater, tex Yaesu och Uniden). När radion startar upp säger en syntetisk röst ”Welcome” följt av kanalnummer på engelska. Detta kändes från början lite ovant men är faktiskt riktigt bra eftersom rösten pratar tillräckligt länge för att man ska hinna ställa in önskad ljudnivå.
Bredvid volymvredet sitter ett kanalvred för 16 kanaler. Eftersom radion kan programmeras för 128 kanaler innebär att det man har 8 olika kanalbanker som kan programmeras. Vilken bank som används styrs av att man har kanalvredet på respektive bank samtidigt som man håller in en mittenknappen och startar radion. Med övriga nummer på kanalvredet (som inte används för att välja kanalbank) kan man med samma startmanöver exempelvis slå på och av röststyrning. Alla val bekräftas med den syntetiska rösten.
På vänster sida sitter tre knappar, överst en stor PTT-knapp, under en monitor-knapp som öppnar brussprärren, och i mitten sitter en knapp som kan användas som andra PTT-knapp (mer om detta senare).
Subtoner kan programmeras individuellt för RX och TX på varje kanal, och 1750 Hz ton får man genom att trycka in monitor-knappen samtidigt som PTT.
Kanalbredd liksom uteffekt kan också programmeras per kanal. Uteffekten kan också växlas under drift genom ett kort tryck på PTT samtidigt som man håller in monitor-knappen. Vid växling bekräftas effekten med en engelsk röst som säger ”power five” eller ”power one”.
Lågeffekt är 1W och högeffekt är officiellt 5W, även om det på själva radion och på många websajter står 8W. Jag har inte fått någon klarhet i om dessa 8W är verkliga, och om det faktiskt är så att denna påstådda effektskillnaden är ett tecken på att det är en piratkopia som jag lyckats få tag på. En annan gissning är att man faktiskt får ut 8W på 2 meter men bara 5W på 70 cm.
Dual standby
Min favoritfunktion är dual-standby vilket innebär att man kan programmera en prioriterad kanal som radion alltid passar. Med dual-standby blir mittenknappen på sidan PTT-knapp för den prioriterade kanalen. Lägger man dessutom in så att den prioriterade kanalen har hög uteffekt kan man också använda denna extra-PTT som boost-knapp om man samtidigt har valt en annan kanal där samma frekvens ligger inlagd med låg uteffekt. Detta är bra om lågeffekt i normaltfallet räcker men man vid vissa lägen snabbt vill kunna sända med hög uteffekt.
Med dual standby aktiverat fungerar inte längre mottagaren för FM-rundradio som är inbyggd. Rundradiomottagaren har jag inte testat, både eftersom jag tycker att detta är en styggelse och irriterande när man av misstag kommer åt knappen som gör att radion helt plötsligt börjar ge ifrån sig musik.
Programmering
På grund av det enkla användargränssnittet måste alla kanaler programmeras i förväg via dator. Radion ansluts till en USB-port via en kabeltyp som numera är standard för de flesta kinesiska apparater, dvs en kontakt med två gjutna stift (2,5 mm och 3,5 mm). Jag använde samma kabel som kan tidigare köpt till min Wouxun-radio. Själva Windows-programmet för att programmera radion finns att ladda hem på Baofengs hemsida.
PC-programmet är lagom obegripligt, men efter några försök så lyckades jag få radion att fungera som jag ville. Det enda jag inte riktigt lyckats lista ut vad det betyder är ”TX under BDR Star” vilket kan ställas antingen som on eller off.
Från PC-programmet kan man hämta upp tidigare programmering i radion, men det var riktigt svårt att få detta att fungera. Det verkar som att datasändning i den riktningen blev störd av antingen datorn eller radion, för det var mycket känsligt hur jag höll radion och kabeln, endast i vissa lägen lyckades jag läsa ur minnet. Skrivning till radion har dock fungerat till 100%.
Vill man i efterhand kontrollera vad som ligger programmerat i på en viss frekvens kan man på radion hålla in Monitor och sedan trycka på mittenknappen, då läser syntetrösten upp inställd frekvens och subton för både RX och TX.
Drifttid
Drifttiden är nog det som jag är mest nöjd med. Jag har inte gjort några beräkningar men jag har hittills bara laddat radion två gånger på 2 veckor. Under den första laddningen programmerade jag om radion ett antal gånger från PC, testade sändning och mottagning samt använde sedan radion skarpt i tre dagar (runt 8 timmars standbytid varje dag samt ett antal korta QSO med både låg och högeffekt under varje pass). Tredje dagen lämnade jag på radion och sent på kvällen började den prata, det tog några minuter innan jag lyckades lista ut att syntetrösten faktiskt försökte säga ”Low voltage”. Sedan har jag fortsatt att använda radion och laddat upp den ytterligare en gång i förebyggande syfte.
Tillbehören
Batteriet säger sig ha en kapacitet av 2000 mAh medan den officiella specen säger 1800 mAh. Jag frågade därför säljaren varför inte jag fått ett originalbatteri utan ett no-namebatteri. Svaret var att nästan alla vill ha batteri med högre kapacitet så han bytte alltid ut detta innan han skickar radion till kund. Söker man Baofengs original-batteri på ebay ser man dock att detta säljs löst för nästan samma pris som radion, så jag tror nog hellre att detta är förklaringen, man byter ut originalbatteriet mot en billigare kopia och tjänar sedan en extra slant på att sälja originalbatterier separat. Kanske också märkesbatteriet är bättre än kopiorna, på samma sätt som det ofta är för exempelvis digitalkameror.
Eftersom radion var köpt direkt i Kina fick jag också med en nätadapter för kinesisk standard. De som säljer denna radion på ebay säger sig dock skicka med nätadapter som passar för respektive land.
För att kunna använda laddaren letade jag rätt på en variabel nätadapter, men då såg jag en lite lustig missmatch. På laddaren står det att den skall ha 10VAC medan den bifogade nätadaptern ger 10VDC ut. Jag valde dock att följa det jag kunde mäta, dvs spänningen från nätadaptern, dvs DC. Tyvärr kunde mitt variabla adapter inte ge exakt 10V ut så jag provade först med 12V men då blinkade kontrollysdioden på sätt som inte stod med i instruktionen. Men med 9VDC in laddar batteriet (7,4V) helt ok.
En annan detalj där leverantören verkar ha snålat in är antennen. Den antenn som följer med är bara märkt för UHF, så för att använda radion på VHF har jag bytt till en duo-bandantenns om i sig kostade mer än radion.
Tack vare standardkontakten fungerar headset från andra fabrikat, tex Wouxun, bra även i UV6.
Original eller inte
Trots att jag var mycket tydlig mot säljaren att jag bara ville har originaldelar så var både batteri, laddare och antenn utbytta mot alternativ. När jag fått radion frågade jag igen varför inte allt var original.
Batteriet skulle som sagt vara ett allmänt önskemål (vilket jag inte tror på).
Laddaren som istället för Baofeng-logotypen är märkt ”Charger” skulle enligt säljaren vara från samma fabrik men avsedd för internationella marknaden vilket jag vet bara är båg. Jag har nämligen också en originalladdare från Baofeng, av exakt samma modell som skall följa med radion. Kopian ser visserligen väldigt lik originalet på utsidan, men vänder man på dem ser man att Baofengs laddare har en helt annan etikett, och dessutom med en Engelsk text som går att förstå. På kopia-laddarens är det också betydligt mindre skillnad mellan statuslysdiodens färger vilket gör det svårt att se när laddningen är klar.
Det kan vara riktigt underhållande att försöka lista ut vad man verkligen menar med de underliga engelska texterna, se noname-laddaren till höger.
Varför antennen inte var original frågade jag inte, men det är ju rätt så uppenbart att det blir billigare att skicka med en en-bandare, och risken att någon märker detta är ju rätt så liten.
Radion och den kinesiska nätadaptern däremot är av allt att döma original.
Slutsats
För 180 SEK får man en bra, robust och enkelanvänd radio för både 2 meter och 70 cm. Radion är visserligen inte CE-märkt så man får lov att hålla sig inom amatörradiobanden tack vare den minst sagt grumliga paragrafen i R&TTE-direktivet som möjliggör att vi amatörer modifierar kommersiell utrustning (utan att säga att denna från början måste vara CE-märkt).
Eftersom jag måste komplettera med ett svenskt nätaggregat och duobandantenn så blev totalkostnaden nästan den dubbla, men eftersom detta var saker jag ändå hade liggande i lågan var det inte direkt någon katastrof. Det är också värt att säga att om jag hatt beställt radion till Sverige (och betalat frakten) hade säljaren också skickat ett svensk nätaggregat.
Jag har nu använt radion ganska intensivt i två veckor och funktioner och byggkvalitet har helt klart överträffat mina förväntningar. Radion har allt man behöver för FM simplex och repeatertrafik på 2 meter och 70 cm så som subtoner, smal-FM och 1750-ton.
Att batteritiden klår de alla mer avancerade radios med display, samt tillhörande meningslösa funktioner så som barometer och valbara bakgrundfärger (läs Yaesu) är helt klart en positiv bieffekt.
Den recension som följer handlar bara om rent upplevd funktionalitet från ett användarperspektiv. Jag har inte gjort några laboratoriemässiga mätningar av exempelvis uteffekt eller deviation.
Målet
Jag har tidigare provat olika billiga kinesiska radios som finns till försäljning i Sverige, så som Wouxun, och blivit positivt överaskad över hur pass bra de är med tanke på det låga priset. Så av nyfikenhet bestämde jag mig för att undersöka hur billigt man egentligen kan hitta en radio för att bli aktiv på 2 meter och 70 cm.
Med målet att hitta den enklaste och billigaste dual-bandsradio som för tillfället går att få tag på spenderade jag några kvällar på nätet. Efter rätt så mycket letande och läsande (främst på sajter som handlar om kinesiska radioapparater) kom jag fram till att Baofeng UV-6 var radion jag skulle försöka få tag på.
Bild på radion:
På kinesiska handelssajter så som Taobao.com finns denna radio att hitta från 125 SEK om man köper 10 stycken på en gång. Men eftersom jag inte ville köpa 10 stycken och dessutom ville handla från en firma med relativt gott omdöme så betalade jag 185 SEK för min UV-6.
Radion levererades med posten till min kontakt i Peking på mindre än 24 timmar (frakten inkluderat i priset), vilket är imponerande i jämförelse med vad man kan förvänta sig här i Sverige. När radion några dagar senare landat i Sverige var det intressant att öppna paketet och se om man blivit lurad eller om radion faktiskt gick använda, och jag kan redan nu avslöja mitt omdöme; efter en hel del användning senaste veckorna har radion helt klart uppfyllt alla mina förväntningar och då har jag inte tagit några hänsyn till att radion faktiskt var så billig.
Baofeng UV-6 är en rätt så ny dualbandare. Man kan också hitta radion under varumärket Pofung som skapats för den internationella marknaden, och för att ge en nystart då varumärket Baofeng varit drabbade av sämre fungerande piratkopior.
Hur radion fungerar
Teknisk information om UV-6 hittar ni på den officiella sajten:
baofeng.com UV6
Men enkelt sammanfattat är det en 128 kanalers radio som går att programmera på 136-174 MHz, respektive 400-480 MHz. RX och TX kan ligga olika frekvensband vilket möjliggör användande av crossbands-repeatrar.
Radion är mycket enkel att använda, användargränssnittet består av två vred samt tre knappar, det är allt.
Man startar radion genom att vrida på volymvredet (detta är något jag saknar på många andra apparater, tex Yaesu och Uniden). När radion startar upp säger en syntetisk röst ”Welcome” följt av kanalnummer på engelska. Detta kändes från början lite ovant men är faktiskt riktigt bra eftersom rösten pratar tillräckligt länge för att man ska hinna ställa in önskad ljudnivå.
Bredvid volymvredet sitter ett kanalvred för 16 kanaler. Eftersom radion kan programmeras för 128 kanaler innebär att det man har 8 olika kanalbanker som kan programmeras. Vilken bank som används styrs av att man har kanalvredet på respektive bank samtidigt som man håller in en mittenknappen och startar radion. Med övriga nummer på kanalvredet (som inte används för att välja kanalbank) kan man med samma startmanöver exempelvis slå på och av röststyrning. Alla val bekräftas med den syntetiska rösten.
På vänster sida sitter tre knappar, överst en stor PTT-knapp, under en monitor-knapp som öppnar brussprärren, och i mitten sitter en knapp som kan användas som andra PTT-knapp (mer om detta senare).
Subtoner kan programmeras individuellt för RX och TX på varje kanal, och 1750 Hz ton får man genom att trycka in monitor-knappen samtidigt som PTT.
Kanalbredd liksom uteffekt kan också programmeras per kanal. Uteffekten kan också växlas under drift genom ett kort tryck på PTT samtidigt som man håller in monitor-knappen. Vid växling bekräftas effekten med en engelsk röst som säger ”power five” eller ”power one”.
Lågeffekt är 1W och högeffekt är officiellt 5W, även om det på själva radion och på många websajter står 8W. Jag har inte fått någon klarhet i om dessa 8W är verkliga, och om det faktiskt är så att denna påstådda effektskillnaden är ett tecken på att det är en piratkopia som jag lyckats få tag på. En annan gissning är att man faktiskt får ut 8W på 2 meter men bara 5W på 70 cm.
Dual standby
Min favoritfunktion är dual-standby vilket innebär att man kan programmera en prioriterad kanal som radion alltid passar. Med dual-standby blir mittenknappen på sidan PTT-knapp för den prioriterade kanalen. Lägger man dessutom in så att den prioriterade kanalen har hög uteffekt kan man också använda denna extra-PTT som boost-knapp om man samtidigt har valt en annan kanal där samma frekvens ligger inlagd med låg uteffekt. Detta är bra om lågeffekt i normaltfallet räcker men man vid vissa lägen snabbt vill kunna sända med hög uteffekt.
Med dual standby aktiverat fungerar inte längre mottagaren för FM-rundradio som är inbyggd. Rundradiomottagaren har jag inte testat, både eftersom jag tycker att detta är en styggelse och irriterande när man av misstag kommer åt knappen som gör att radion helt plötsligt börjar ge ifrån sig musik.
Programmering
På grund av det enkla användargränssnittet måste alla kanaler programmeras i förväg via dator. Radion ansluts till en USB-port via en kabeltyp som numera är standard för de flesta kinesiska apparater, dvs en kontakt med två gjutna stift (2,5 mm och 3,5 mm). Jag använde samma kabel som kan tidigare köpt till min Wouxun-radio. Själva Windows-programmet för att programmera radion finns att ladda hem på Baofengs hemsida.
PC-programmet är lagom obegripligt, men efter några försök så lyckades jag få radion att fungera som jag ville. Det enda jag inte riktigt lyckats lista ut vad det betyder är ”TX under BDR Star” vilket kan ställas antingen som on eller off.
Från PC-programmet kan man hämta upp tidigare programmering i radion, men det var riktigt svårt att få detta att fungera. Det verkar som att datasändning i den riktningen blev störd av antingen datorn eller radion, för det var mycket känsligt hur jag höll radion och kabeln, endast i vissa lägen lyckades jag läsa ur minnet. Skrivning till radion har dock fungerat till 100%.
Vill man i efterhand kontrollera vad som ligger programmerat i på en viss frekvens kan man på radion hålla in Monitor och sedan trycka på mittenknappen, då läser syntetrösten upp inställd frekvens och subton för både RX och TX.
Drifttid
Drifttiden är nog det som jag är mest nöjd med. Jag har inte gjort några beräkningar men jag har hittills bara laddat radion två gånger på 2 veckor. Under den första laddningen programmerade jag om radion ett antal gånger från PC, testade sändning och mottagning samt använde sedan radion skarpt i tre dagar (runt 8 timmars standbytid varje dag samt ett antal korta QSO med både låg och högeffekt under varje pass). Tredje dagen lämnade jag på radion och sent på kvällen började den prata, det tog några minuter innan jag lyckades lista ut att syntetrösten faktiskt försökte säga ”Low voltage”. Sedan har jag fortsatt att använda radion och laddat upp den ytterligare en gång i förebyggande syfte.
Tillbehören
Batteriet säger sig ha en kapacitet av 2000 mAh medan den officiella specen säger 1800 mAh. Jag frågade därför säljaren varför inte jag fått ett originalbatteri utan ett no-namebatteri. Svaret var att nästan alla vill ha batteri med högre kapacitet så han bytte alltid ut detta innan han skickar radion till kund. Söker man Baofengs original-batteri på ebay ser man dock att detta säljs löst för nästan samma pris som radion, så jag tror nog hellre att detta är förklaringen, man byter ut originalbatteriet mot en billigare kopia och tjänar sedan en extra slant på att sälja originalbatterier separat. Kanske också märkesbatteriet är bättre än kopiorna, på samma sätt som det ofta är för exempelvis digitalkameror.
Eftersom radion var köpt direkt i Kina fick jag också med en nätadapter för kinesisk standard. De som säljer denna radion på ebay säger sig dock skicka med nätadapter som passar för respektive land.
För att kunna använda laddaren letade jag rätt på en variabel nätadapter, men då såg jag en lite lustig missmatch. På laddaren står det att den skall ha 10VAC medan den bifogade nätadaptern ger 10VDC ut. Jag valde dock att följa det jag kunde mäta, dvs spänningen från nätadaptern, dvs DC. Tyvärr kunde mitt variabla adapter inte ge exakt 10V ut så jag provade först med 12V men då blinkade kontrollysdioden på sätt som inte stod med i instruktionen. Men med 9VDC in laddar batteriet (7,4V) helt ok.
En annan detalj där leverantören verkar ha snålat in är antennen. Den antenn som följer med är bara märkt för UHF, så för att använda radion på VHF har jag bytt till en duo-bandantenns om i sig kostade mer än radion.
Tack vare standardkontakten fungerar headset från andra fabrikat, tex Wouxun, bra även i UV6.
Original eller inte
Trots att jag var mycket tydlig mot säljaren att jag bara ville har originaldelar så var både batteri, laddare och antenn utbytta mot alternativ. När jag fått radion frågade jag igen varför inte allt var original.
Batteriet skulle som sagt vara ett allmänt önskemål (vilket jag inte tror på).
Laddaren som istället för Baofeng-logotypen är märkt ”Charger” skulle enligt säljaren vara från samma fabrik men avsedd för internationella marknaden vilket jag vet bara är båg. Jag har nämligen också en originalladdare från Baofeng, av exakt samma modell som skall följa med radion. Kopian ser visserligen väldigt lik originalet på utsidan, men vänder man på dem ser man att Baofengs laddare har en helt annan etikett, och dessutom med en Engelsk text som går att förstå. På kopia-laddarens är det också betydligt mindre skillnad mellan statuslysdiodens färger vilket gör det svårt att se när laddningen är klar.
Det kan vara riktigt underhållande att försöka lista ut vad man verkligen menar med de underliga engelska texterna, se noname-laddaren till höger.
Varför antennen inte var original frågade jag inte, men det är ju rätt så uppenbart att det blir billigare att skicka med en en-bandare, och risken att någon märker detta är ju rätt så liten.
Radion och den kinesiska nätadaptern däremot är av allt att döma original.
Slutsats
För 180 SEK får man en bra, robust och enkelanvänd radio för både 2 meter och 70 cm. Radion är visserligen inte CE-märkt så man får lov att hålla sig inom amatörradiobanden tack vare den minst sagt grumliga paragrafen i R&TTE-direktivet som möjliggör att vi amatörer modifierar kommersiell utrustning (utan att säga att denna från början måste vara CE-märkt).
Eftersom jag måste komplettera med ett svenskt nätaggregat och duobandantenn så blev totalkostnaden nästan den dubbla, men eftersom detta var saker jag ändå hade liggande i lågan var det inte direkt någon katastrof. Det är också värt att säga att om jag hatt beställt radion till Sverige (och betalat frakten) hade säljaren också skickat ett svensk nätaggregat.
Jag har nu använt radion ganska intensivt i två veckor och funktioner och byggkvalitet har helt klart överträffat mina förväntningar. Radion har allt man behöver för FM simplex och repeatertrafik på 2 meter och 70 cm så som subtoner, smal-FM och 1750-ton.
Att batteritiden klår de alla mer avancerade radios med display, samt tillhörande meningslösa funktioner så som barometer och valbara bakgrundfärger (läs Yaesu) är helt klart en positiv bieffekt.
Last edited: