Renovering av en 4 ele Yagi för 14 MHz

SM7EQL

Kortvågs- och UKV-tekniker
Jo det blir ganska stora sidokrafter att hantera särskilt om löplinan är hårt spänd. Jag nöjde mig med att spänna upp löplinan för hand och tillät ett ganska stort slack men med marginal nog så att antennen skulle kunna passera fritt över träden. Innan antennen kopplades på för det riktiga lyftet så så hängde jag på några blytackor som gav 34 kg och provhissade i topp. Ryckte och slet i hisslinan. Kunde inte se att masttoppen rörde sig mer än vad som är normalt vid frisk bris.
23.jpg
Cirka 34 kg bly som sparats sedan början av 70-talet för att det kunde vara bra att ha. Det var sånt som rörläggarna använde för att blya rörskarvar förr i tiden. Nu kom det plötsligt till användning. -Släng inget - spara allt!
 

SM5KRI

Oldtimer
Så nu kommer du att "synas" på https://rbn.telegraphy.de/activity/SM7EQL framöver? Ska bli intressant att se om jag kan fånga upp något QSO som du kör, fast det blir ju förstås efter arbetstid. Trevlig att följa dina steg för steg med uppsättningen Bengt!

Ursäkta att jag lånar tråden lite:

Detta ser intressant ut, om man tar https://rbn.telegraphy.de/activity/SK5AA då det är jag som kör från SK5AA i alla månadstester och numera även 50 MHz och vissa andra tester så verkar intrycket av aktivitet stämma bra.


Men om man nu tar https://rbn.telegraphy.de/activity/SE5I som är min contestsignal, som jag i år endast har luftat vid 2 tillfällen: Portabeltesten i maj och månadstesten från SM7 i Juni. Var kommer då andra spottarna från under vintermånaderna t ex? Nä det känns inte pålitligt detta.
 
Top